Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζημιές ύψους 1,011 δισ. ευρώ λόγω απομείωσης των ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε για το 2011 η τράπεζα Κύπρου - Στο 9,1% το Core Tier1 - Το haircut στο 60% στα ομόλογα

tags :
Ζημιές ύψους 1,011 δισ. ευρώ λόγω απομείωσης των ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε για το  2011 η τράπεζα Κύπρου  - Στο 9,1% το Core Tier1 - Το haircut στο 60% στα ομόλογα
(upd3)Ζημιές ύψους 1,011 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2011 η Τράπεζα Κύπρου, λόγω απομείωσης των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα 306 εκατ ευρώ κέρδη του 2010. Να σημειωθεί ότι τα μετά φόρων κέρδη και μετά τις προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 312 εκατ ευρώ επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στα 805 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11%.
Με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης το Core Tier 1 διαμορφώνεται στο 9,1% έναντι στόχου 9% στην παρούσα φάση και 10% τον Ιούνιο του 2013.
Λόγω του haircut στο χρέος το core tier 1 υποχώρησε στο 5,1%.
Η βασική αιτία των ζημιών για την τράπεζα Κύπρου είναι προφανώς το haircut στο ελληνικό χρέος.
Η Κύπρου απομείωσε με haircut 60% επί της ονομαστικής αξίας καταγράφοντας σωρευτικές ζημίες 1,323 δις ευρώ. Τα ομόλογα που απομένουν εμφανίζουν λογιστική αξία 975 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα και ορθά επισημαίνει ότι τα τελικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν τέλη Μαρτίου μπορεί να είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Η τράπεζα Κύπρου σχεδιάζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση με αύξηση κεφαλαίου 397 εκατ ευρώ καθώς και εθελοντική ανταλλαγή μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου ύψους 600 εκατ ευρώ.
Με τις κινήσεις αυτές και παράλληλες όπως μείωση του ενεργητικού το core tier 1 θα ανέρχεται στο 9,1% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 10,5%.
Από τις επίσημες ανακοινώσεις δεν φαίνεται να προκύπτει αλλαγή στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας παρά τις αποκλίσεις που εμφανίζονται.
Η Κύπρου με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της αλλά και άλλες ενέργειες όπως μείωση ενεργητικού θα αυξήσει περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Προβλέψεις για δάνεια

Στα 426 εκατ διαμορφώθηκαν οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια το 2011 καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με τα 375 εκατ ευρώ προβλέψεις στην χρήση 2010.
Τα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 28,9 δισ ή αύξηση 4% ενώ οι καταθέσεις κατήλθαν στα 29,7 δις ευρώ σημειώνοντας μείωση 7%.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Στο 62% διαμορφώνεται με βάση ενδείξεις η απομείωση του ελληνικού χρέους που υιοθέτησε η τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματα χρήσης 2011 που ανακοινώνει σήμερα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου η τράπεζα Κύπρου είχε απομειώσει το ελληνικό χρέος 50% επί της ονομαστικής αξίας ενώ η ζημία που προέκυψε ανήλθε στα 1,046 δις ευρώ.
Με βάση την νέα απομείωση προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 1,3 δις ευρώ δηλαδή επιπλέον 250 εκατ ευρώ.
Όμως τα αποτελέσματα χρήσης 2011 είναι προκαταρκτικά και όχι τελικά. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται σήμερα μετά το κλείσιμο του ΧΑ αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλη Μαρτίου όπως όλων των τραπεζών.
Είναι προφανές ότι το τελικό ύψος του haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι υπό διαπραγμάτευση.
Αν φθάσει στο 72% με 75% αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον 500 εκατ επιβάρυνση για την τράπεζα Κύπρου.
Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης ωστόσο η τράπεζα Κύπρου δεν το έχει αλλάξει διατηρώντας δηλαδή ως βάση το ύψος της αύξησης κεφαλαίου 396 εκατ και την ανταλλαγή των μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου στα 600 εκατ ευρώ.
Όμως όπως ισχύει για όλες τις τράπεζες έτσι και για την Κύπρου μια τυχόν αύξηση του haircut στα ομόλογα στο 72% ή 75% από αρχικό σχεδιασμό 50% προφανώς και θα επιφέρει αλλαγές στις κεφαλαιακές ανάγκες.
Ωστόσο όλα είναι ρευστά και ασαφή καθώς ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το PSI+.
Σημειώνεται πάντως ότι η BNP Paribas και η Societe Generale πραγματοποίησαν haircut στο ελληνικό χρέος 75%.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα χρήσης 2011 της τράπεζας Κύπρου δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση.
Οι ζημίες εκτιμώνται μεταξύ 800 και 830 εκατ ευρώ οι οποίες κατά βάση προέρχονται από το 9μηνο οπότε και η τράπεζα ενέγραψε haircut 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης