Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 6 ενέργειες που θα επιτρέψουν στην Πειραιώς να καταστεί ξανά leader στο ελληνικό banking και να διαλύσει τις φήμες

Οι 6 ενέργειες που θα επιτρέψουν στην Πειραιώς να καταστεί ξανά leader στο ελληνικό banking και να διαλύσει τις φήμες
Η τράπεζα Πειραιώς υπάρχει για είχε γερά θεμέλια από το παρελθόν.
Με 68,17 δισεκ. ενεργητικό – συνεχώς μειούμενο όπως σε όλες τις τράπεζες – περί τα 33,8 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs και 8,6 δισεκ. κεφάλαια η τράπεζα Πειραιώς παρ΄ ότι πρώτη τράπεζα σε ενεργητικό για μια σειρά λόγων έχει βρεθεί στην 4η θέση των χρηματιστηριακών κεφαλαιοποιήσεων.
Υπάρχουν αιτίες και αφορμές πίσω από αυτή την εικόνα.
Ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της τράπεζας Πειραιώς χωρίς αμφιβολία προσπαθεί να διαχειριστεί ένα σύνθετο πρόβλημα εν μέσω πολύπλευρων δυσκολιών.
Όμως η Πειραιώς έχοντας δημιουργήσει ισχυρές βάσεις από το παρελθόν και την διοίκηση Σάλλα καταφέρνει ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο να στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια.
Γιατί η Πειραιώς όμως ούσα η πρώτη τράπεζα βάση ενεργητικού είναι στην 4η θέση με βάση τις χρηματιστηριακές αξίες;
Έχοντας κλείσει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας μετά την αποχώρηση Σάλλα από την Πειραιώς και έχοντας παγιδευτεί εν μέσω ελέγχων του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού και παιχνιδιών εξουσίας βασικών μετόχων η Πειραιώς πέρασε μια τρικυμιώδη περίοδο κρίσης.
Η κρίση αυτή δεν ήταν ικανή να πλήξει τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη, ούτε να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.
Η τράπεζα Πειραιώς υπάρχει για είχε γερά θεμέλια από το παρελθόν.
Όμως δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6 βασικές ενέργειες που θα επιτρέψουν στην Πειραιώς να καταστεί ξανά leader στο ελληνικό banking και να διαλύσει τις φήμες.

Ενέργεια 1η – Κλείστε το αβάσιμο πόρισμα

Η Πειραιώς θα πρέπει να κλείσει ερμητικά και ολοκληρωτικά το ζήτημα του πορίσματος.
Η ΤτΕ με αδέξιους, επιπόλαιους και σε μεγάλο βαθμό δόλιους τρόπους επιχείρησε να στοχοποιήσει τα παλαιά στελέχη της Πειραιώς προξενώντας μεγάλη χρηματιστηριακή καθίζηση.
Η μετοχή της Πειραιώς έχασε το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας μόνο τον Σεπτέμβριο 2017 με αφορμή και αιτία τις διαρροές για το πόρισμα.
Μέχρι τώρα ούτε η Πειραιώς, ούτε και ο συντάκτης και η πηγή των διαρροών δηλαδή η ΤτΕ δεν έχουν αποκαλύψει πόσες τελικά προβλέψεις διενεργήθηκαν;
Ήταν δυνητικά 151 εκατ…που μετατράπησαν σε 63 εκατ και τα οποία είναι 100% ανακτήσιμα δηλαδή 0.
Ένα πόρισμα που κατέληξε στο μηδέν – είναι αυτό που λέμε πόρισμα μηδενικού αθροίσματος – προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση που η ΤτΕ δεν έπαιξε κανένα θετικό ρόλο…και όλα αυτά για μηδέν ζημίες.
Θα έπρεπε να σκεφθούν πολλοί ότι οι παρατυπίες π.χ. στην αύξηση κεφαλαίου είναι 100% ευπρόσδεκτες όταν η επόμενη επιλογή ήταν το good και bad bank και η καταστροφή των καταθετών εάν δεν υλοποιείτο η αύξηση κεφαλαίου.
Ο χειρισμός της υπόθεσης πορίσματος έβλαψε την Πειραιώς και έβλαψε την προσπάθεια του Χρήστου Μεγάλου να δείξει έργο ουσίας.
Ο Μεγάλου έχει αποδεδειγμένα διοικητικές ικανότητες αλλά συμπεριφέρθηκε αμήχανα εμπρός στην ΤτΕ μια αδύναμη θεσμική αρχή που με παιχνίδια παρασκηνίου προσπαθεί να επιβιώσει.
Το ζήτημα του πορίσματος δεν το συντηρεί η Πειραιώς ή διοίκηση της όχι σε καμία περίπτωση, το συντηρεί η ΤτΕ που με τακτικές γελοιότητας όπως το data room (θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και διασυρμός room ή ντροπή room) διασύρει στελέχη και συντηρεί ένα έωλο πόρισμα στην επικαιρότητα.
Τα 39 πρώην και νυν στελέχη της Πειραιώς θα παρελάσουν από το Data room.

Ενέργεια 2η – Διαλύστε τις φήμες

Όταν προ καιρού το bankingnews αποκάλυψε ότι στο TAR στην ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων η Πειραιώς ελέγχεται για 1000 φακέλους έναντι 300 των άλλων τραπεζών ξεκίνησαν πάλι ψίθυροι.
Τι συμβαίνει;
Γιατί η Πειραιώς 1000 και οι άλλοι 300, τι στόχο έχει αυτή η επιθετική αξιολόγηση των παλαιών προβληματικών assets της Πειραιώς;
Είμαστε γνώστες μελέτης που έχει εκπονήσει μεγάλος ξένος επενδυτικός οίκος από ΗΠΑ όπου καταγράφει σενάρια διάσπασης της τράπεζας σε good και bad bank και σενάρια πόσο funding gap θα χρειαζόταν 13 δισεκ. και τι κεφάλαια θα χρειαζόντουσαν οι δυνητικοί αγοραστές π.χ. η Εθνική 2,5 δισεκ. και η Alpha bank 1,5 δισεκ.
Η άποψη μας είναι ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, το έχουμε καταγράψει.
Όμως γιατί έφθασε ένας ξένος οίκος να πραγματοποιεί τέτοια ανάλυση;
Μας ενδιαφέρουν οι αιτίες και όχι το τελικό αποτέλεσμα μιας θεωρητικής μελέτης για good και bad bank.
H Πειραιώς με την μεγάλη αύξηση καταθέσεων απέδειξε ότι είναι τράπεζα εμπιστοσύνης.
Εάν ήταν μια τράπεζα με μαύρες τρύπες ούτε καταθέσεις θα προσέλκυε ούτε θα αναπτυσσόταν όπως οι άλλες τράπεζες.
Όμως γιατί υπάρχουν αυτές οι φήμες;

Ενέργεια 3η – Ευκαιρίες στα στελέχη και μείωση προσωπικού

Η Πειραιώς στο παρελθόν είχε μια ομάδα στελεχών που έτρεχε την τράπεζα, όχι ο Σάλλας όπως πολλοί λανθασμένα εκτιμούν.
Ο Σάλλας στο παρελθόν – πριν χρόνια - χάρασσε στρατηγικές άλλοι «έτρεχαν» την τράπεζα.
Οι άλλοι όμως είχαν μακρά εμπειρία στην Πειραιώς και ήξεραν πώς να αποφύγουν στραβοπατήματα.
Ο Μεγάλου διοικεί την Πειραιώς με ένα επιτελείο που ακόμη μαθαίνει την Πειραιώς και ο χρόνος προσαρμογής αποτελεί ακόμη ερωτηματικό.
Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει την Πειραιώς στο μέλλον – ίσως και εγγύς – είναι ότι με βάση το ενεργητικό, τις επιδόσεις και τους εργαζομένους υπάρχει μια δυσαρμονία.
Η μείωση προσωπικού – κάποιων χιλιάδων - θα καταστεί μονόδρομος αργά ή γρήγορα.

Ενέργεια 4η – stress tests και NPEs

Υπό μια έννοια – όπως και οι άλλες τράπεζες – η Πειραιώς είναι όμηρος των stress tests.
Η τράπεζα δεν χωράει αμφιβολία ότι προετοιμάζεται αλλά αυτή η προετοιμασία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα περάσει τα stress tests με επιτυχία, θα διαλύσει τις αμφιβολίες για το μέλλον της και θα επιτρέψει στην τράπεζα να χαράξει στρατηγική χωρίς τις αβεβαιότητες για την ύπαρξη της.
Ως προς τα NPEs οι στόχοι επιτυγχάνονται αλλά με 33,8 δισεκ. NPEs το 55,3% των δανείων η προσπάθεια πρέπει να είναι πολλαπλάσια.

Ενέργεια 5η – Η Πειραιώς να διαχειριστεί ορθολογικά την MIG

Η Πειραιώς λόγω δανεισμού βρέθηκε να είναι βασικός μέτοχος της MIG και δυνητικά ο μοναδικός ιδιοκτήτης της λόγω ομολογιακού.
Η Πειραιώς είναι τράπεζα και η MIG εταιρία συμμετοχών.
Η Πειραιώς είναι δανειστής και θέλει να μειώσει το δανειακό ρίσκο και η MIG βλέπει ότι χρηματιστηριακά δεν μπορεί να ανασάνει.
Με την συμβολή της Πειραιώς χρειάζονται γενναίες αποφάσεις ώστε και η MIG να διασφαλίσει το μέλλον της και η Πειραιώς να μειώσει την δανειακή της έκθεση στον όμιλο.
Οι άρον – άρον πωλήσεις είναι ο εύκολος δρόμος αλλά σίγουρα όχι ο καλύτερος.
Μέχρι τώρα η Πειραιώς συμπεριφέρεται με προσοχή στο θέμα της MIG.  

Ενέργεια 6η – Η Πειραιώς χρειάζεται μια μετοχική αναγέννηση

Η Πειραιώς χρειάζεται μια μετοχική αναγέννηση.
Υπάρχουν κάποιοι μέτοχοι hedge funds που δεν συνέβαλλαν στην πρόοδο της τράπεζας αλλά την ενέπλεξαν σε διελκυστίνδα.
Εάν στο μέλλον π.χ. το 2019 όπου δυνητικά θα είναι χρονιά αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες ίσως η Πειραιώς βρει μια ευκαιρία μετοχικής αναγέννησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης