Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 28/11 το μεγάλο κύμα συμμετοχής στο swap…και το seniority σε μια «χρεοκοπία»

Στις 28/11 το μεγάλο κύμα συμμετοχής στο swap…και το seniority σε μια «χρεοκοπία»
Με βάση σοβαρές ενδείξεις το ποσοστό συμμετοχής θα αγγίξει επίπεδα ρεκόρ στο swap των ομολόγων.
Αύριο Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 αναμένεται το κύριο κύμα συμμετοχής στο swap των 20 ομολόγων που θα μετατραπούν σε 5 νέα ομόλογα.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις το ποσοστό συμμετοχής θα αγγίξει επίπεδα ρεκόρ στο swap των ομολόγων.
Τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία θα επιλέξουν την τελευταία ημέρα για να μην δεσμεύσουν μεγάλο χρονικό διάστημα την ρευστότητα τους.
Π.χ. τα 5 νέα ομόλογα θα εμφανιστούν στις πλατφόρμες και στην ηλεκτρονική αγορά τίτλων ΗΔΑΤ στις 5 Δεκεμβρίου οπότε μεταξύ 28/11 και 5/12 το διάστημα είναι σχετικά σημαντικό.
Συν τοις άλλοις πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει μια πτυχή της υπόθεσης του swap τονίζοντας ότι το seniority δηλαδή σε μια χρεοκοπία ποια assets έχουν προτεραιότητα η πραγματικότητα είναι το εξής.
Είχαμε αναφέρει ότι τα 20 ομόλογα του PSI+ είχαν το ίδιο βάρος με τα δάνεια του ESM και EFSF.
Μετά το swap τα 5 νέα ομόλογα χάνουν αυτό το πλεονέκτημα και έχουν μικρότερη προτεραιότητα σε περίπτωση αθέτησης.
Ωστόσο ενώ αυτό είναι αληθές, στην πραγματικότητα και τότε και τώρα στην πραγματικότητα προτεραιότητα θα έχει μόνο ο ESM.
Μπορεί η Ελλάδα υπό συνθήκες χρεοκοπίας να πληρώσει 200 δισεκ;
Προφανώς και όχι.
Οπότε ειδικά στην περίπτωση του PSI+ ήταν μάλλον ένας μηχανισμός προσέλκυσης ενδιαφερομένων παρά ένα ουσιαστικό κίνητρο.

Οι κερδοσκοπικές κινήσεις

Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις οδηγώντας σε άνοδο των αποδόσεων και πτώση των τιμών στα ελληνικά ομόλογα σημειώνονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες απόρροια κυρίως κερδοσκοπικών κινήσεων.
Λόγω του swap και πριν ανακοινωθούν οι όροι είχαν τοποθετηθεί hedge funds κερδοσκοπώντας ανεβάζοντας τις τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.
Με την ανακοίνωση των όρων και του σχεδόν ασήμαντου premium, ορισμένοι πουλάνε καθώς η υπόθεση swap τελείωσε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετατροπή των 20 ομολόγων σε 5 νέα θα ολοκληρωθεί 28 Νοεμβρίου και αναμένεται την τελευταία ημέρα να εκδηλωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον.

Που θα βγουν οι αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων;

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις 3 dealing rooms οι εκτιμώμενες αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων αναμένεται να είναι αρχικά οι εξής και να διαμορφωθούν εν συνεχεία σε χαμηλότερα επίπεδα.
H βασική παραδοχή είναι ότι η ανομοιομορφία της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων όπου στο μέσο παρατηρείται η μεγαλύτερη στρέβλωση θα παραμείνει αλλά θα βαίνει μειούμενη.
Ως προς τις αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων αρχικά θα ασκηθούν πιέσεις – ήδη αυτό συμβαίνει – αλλά θα εξασθενήσουν.
Η βασική τάση των 5 νέων ομολόγων είναι άνοδος τιμών και πτώση αποδόσεων με προοπτική π.χ. η 10ετία να υποχωρήσει στο 4,60%

Ομόλογο

Εκτιμώμενη αρχική απόδοση

Απόδοση σε βάθος 1-3 μηνών

Ομόλογο 5ετές

4,30%

3,70%

Ομόλογο 10ετές

5,40%

4,60%

Ομόλογο 15ετές

5,85%

5,40%

Ομόλογο 20ετές

5,80%

5,30%

Ομόλογο 25ετές

5,70%

5,25%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Η τραυματική σύγκριση με την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία προφανώς έχει πολύ χαμηλότερο ρίσκο χώρας από την Ελλάδα.
Η Πορτογαλία βαθμολογείται ως investment grade δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα ενώ η Ελλάδα σε Β- υπάρχει απόκλιση 6 βαθμίδων.
Αυτή η διαφορά εκτοξεύεται στις 8 βαθμίδες με όρους Moody’s.
Είναι αληθές ότι η Moody’s με την βαθμολογία της αποδυναμώνει την προσπάθεια νέου κύματος αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και των ομολόγων της.
Χρειάζεται μέσα στο α΄ τρίμηνο να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ της βαθμολογίας της Moody΄s και της βαθμολογίας της Fitch και της Standard and Poor’s.
Από την ελληνική πλευρά γίνονται κάποιες κινήσεις ώστε η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα από Caa2 σε Caa1 μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018.
Η Πορτογαλία θα παραμείνει για πολύ καιρό χώρα – σύγκρισης για την Ελλάδα.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο συνεχίζει το ράλι στο 1,91% με πρόσφατο υψηλό 3% - το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% -  και ιστορικό χαμηλό 1,56% στις 13 Μαρτίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης