Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κέρδη έκπληξη 81 εκατ ευρώ ή άνοδος 29% για την Κύπρου στο α΄ τρίμηνο – Διατηρείται ο στόχος για 300- 400 εκατ. το 2010 - Μέρισμα 0,08 ευρώ

tags :
Κέρδη έκπληξη 81 εκατ ευρώ ή άνοδος 29% για την Κύπρου στο α΄ τρίμηνο – Διατηρείται ο στόχος για 300- 400 εκατ. το 2010 - Μέρισμα 0,08 ευρώ
(upd) Κέρδη έκπληξη 81 εκατ ευρώ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2010 η τράπεζα Κύπρου καταγράφοντας αύξηση 29% σε σχέση με τα 63 εκατ ευρώ που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2009.
Τα κέρδη από την Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ ευρώ...
Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου κινήθηκαν υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς.
Η Uniastrum στην Ρωσία συνέχισε την τάση που είχε διαμορφωθεί ήδη από τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2009 και εμφάνισε κέρδη 1 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90%, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 11,3%.
Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου η Κύπρου διατηρεί ως στόχο κερδοφορίας για το 2010 τα 300-400 εκατ ευρώ καθώς και κερδοφορία από όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.
Τα αποτελέσματα της Κύπρου είναι θετικά και εναρμονισμένα με τους στόχους της διοίκησης Ηλιάδη.  
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι το επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε στο 2,6% σε σχέση με το 2,51% στο τέλος του 2009.
Όσον αφορά την δομή της κερδοφορίας στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 242 εκατ ευρώ ή αύξηση 33%.
Τα έσοδα από μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ ευρώ σημειώνοντας αύξηση 54%.
Τα δάνεια της τράπεζας Κύπρου διαμορφώθηκαν στα 27,21 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3% ενώ τα δάνεια στην Ρωσία διαμορφώθηκαν στα 1,62 δις ευρώ ή αύξηση 42%.
Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν στα 165 εκατ ευρώ ή άνοδος 46% σε σχέση με τα 113 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2009.
Οι καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 29,20 δις ευρώ σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%.
Τα ίδια κεφάλαια της Κύπρου διαμορφώθηκαν στο α΄ τρίμηνο στα 2,49 δις ευρώ ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 11,3%.
Οι επιδόσεις της τράπεζας Κύπρου είναι αρκετά θετικές σε ένα τέτοιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Μέρισμα 0,08 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2010, η Ετήσια Γενική Συνέλευση («η Συνέλευση») των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Στη Συνέλευση παρέστησαν 1.655 μέτοχοι αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου, που εκπροσωπούσαν 151.002.808 μετοχές, δηλαδή 25,24% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Η Συνέλευση εξέτασε την Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και τις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Κατά τη Συνέλευση συζητήθηκαν και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:
Εγκρίθηκε η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για την καταβολή τελικού μερίσματος ύψους €0,08 κατά μετοχή πέραν του προμερίσματος ύψους €0,08 κατά μετοχή το οποίο καταβλήθηκε στους μετόχους το Δεκέμβριο 2009.
Ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του τελικού μερίσματος (record date) έχει ορισθεί η Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010. Ως ημερομηνία αποκοπής (ex-dividend date) ορίσθηκε η Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010. Το μέρισμα θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετόχους την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010.
Εγκρίθηκε η επανεκλογή των εξερχόμενων διοικητικών συμβούλων κ.κ. Κώστα Ζ. Σεβέρη, Θεόδωρου Αριστοδήμου, Ευδόκιμου Ξενοφώντος, Γεώργιου Μ. Γεωργιάδη και Κώστα Χατζήπαπα και η εκλογή του κ. Γιάννη Πεχλιβανίδη.
Εγκρίθηκε η αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η αμοιβή του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και η Έκθεση Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Εγκρίθηκε ο επαναδιορισμός των ελεγκτών Ernst & Young και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την αμοιβή τους.
Μετά το πέρας των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την οποία τούτο καταρτίστηκε σε Σώμα και επανεξέλεξε ομόφωνα τους κ.κ. Θεόδωρο Αριστοδήμου και Ανδρέα Αρτέμη ως Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους εξής διοικητικούς συμβούλους:
Θεόδωρο Αριστοδήμου Πρόεδρο
Ανδρέα Αρτέμη Αντιπρόεδρο
Γεώργιο Μ. Γεωργιάδη Μέλος
Άννα Διογένους Μέλος
Ανδρέα Ηλιάδη Μέλος
Ανδρέα Ι. Ιακωβίδη Μέλος
Γιάννη Κυπρή Μέλος
Μάνθο Μαυρομμάτη Μέλος
Χρίστο Μουσκή Μέλος
Ευδόκιμο Ξενοφώντος Μέλος
Γιάννη Πεχλιβανίδη Μέλος
Βασίλη Γ. Ρολόγη Μέλος
Κώστα Ζ. Σεβέρη Μέλος
Νικόλαο Τσάκο Μέλος
Κώστα Χατζήπαπα Μέλος
Χριστάκη Γ. Χριστοφίδη Μέλος

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr σημείωνε ότι

Με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ ευρώ, η μετοχή να διαπραγματεύεται στα 3,65 ευρώ η Κύπρου έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην 4η θέση βάση αποτίμησης στον κλάδο των τραπεζών.
Πρώτη η Εθνική, δεύτερη η Alpha με 2,5 δις ευρώ ακολουθεί η Eurobank με 2,3 δις ευρώ και εν συνεχεία η Κύπρου...
Μετά ακολουθεί η Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση 1,45 δις ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρου διαφοροποιήθηκε από την γενικότερη τάση και κράτησε τις χρηματιστηριακές της δυνάμεις κυρίως λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του 2009 αλλά και λόγω της ανακοίνωσης της διοίκησης ότι διατηρεί τον στόχο κερδοφορίας 300 με 400 εκατ ευρώ για το 2010.
Η τράπεζα αποτιμάται με p/e 7 που την καθιστούν ελκυστική.
Ποιοι είναι οι βασικές παράμετροι που επέδρασαν στην Κύπρου και στο χρηματιστήριο και την διαφοροποίησαν από την γενική τάση στον κλάδο;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 6
1)Η συνέπεια στην επίτευξη των αποτελεσμάτων.
Το 2009 είχε αναφέρει ότι θα επιτύχει κέρδη 300-400 εκατ ευρώ και ο στόχος επιτεύχθηκε.
Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει προ του ανοίγματος του ΧΑ αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2010 τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά στα 81 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 63 εκατ ευρώ που είχε επιτύχει στο α΄ τρίμηνο του 2009 και τα 48 εκατ ευρώ που είχε επιτύχει στο δ΄ τρίμηνο του 2009.
2)Οι κινήσεις εξαγορών που υλοποίησε ειδικά στην Uniastrum bank στην Ρωσία αποδείχθηκε ορθή κίνηση και πλέον στοχεύει σε κέρδη 20-25 εκατ ευρώ.
Αναλογικά στρατηγικά είναι ορθή η κίνηση να αποκτήσει έως και το 20% της Banca Transilvania στην Ρουμανία.
3)Η συντηρητική πολιτική προβλέψεων για επισφαλή δάνεια που έχει ακολουθήσει έχει βοηθήσει τις επιδόσεις της τράπεζας ενώ τυγχάνει και μιας θετικής αντιμετώπισης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
4)Έχει υπάρξει ορθολογική διαχείριση κεφαλαίων και ενεργητικού σε μια κρίσιμη περίοδο σαν την τρέχουσα.
5)Η συμπεριφορά της μετοχής  θα πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι το 60% της τράπεζας το ελέγχουν κατά βάση μικρομέτοχοι ενώ οι ξένοι μόλις που φθάνουν το 22% του μετοχικού κεφαλαίου.
6)Πρόκληση για την Κύπρου πέραν των άλλων θα είναι όταν μετατραπούν τα αξιόγραφα κεφαλαίου 15 με 30 Σεπτεμβρίου του 2010 στην τιμή των 5,5 ευρώ να εξεταστεί η συμπεριφορά της μετοχής εκείνη την περίοδο.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης