Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 6 λόγοι που έφεραν την Κύπρου στην 4η θέση βάση κεφαλαιοποίησης

tags :
Οι 6 λόγοι που έφεραν την Κύπρου στην 4η θέση βάση κεφαλαιοποίησης
Με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ ευρώ, η μετοχή να διαπραγματεύεται στα 3,65 ευρώ η Κύπρου έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην 4η θέση βάση αποτίμησης στον κλάδο των τραπεζών.
Πρώτη η Εθνική, δεύτερη η Alpha με 2,5 δις ευρώ ακολουθεί η Eurobank με 2,3 δις ευρώ και εν συνεχεία η Κύπρου...
Μετά ακολουθεί η Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση 1,45 δις ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρου διαφοροποιήθηκε από την γενικότερη τάση και κράτησε τις χρηματιστηριακές της δυνάμεις κυρίως λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του 2009 αλλά και λόγω της ανακοίνωσης της διοίκησης ότι διατηρεί τον στόχο κερδοφορίας 300 με 400 εκατ ευρώ για το 2010.
Η τράπεζα αποτιμάται με p/e 7 που την καθιστούν ελκυστική.
Ποιοι είναι οι βασικές παράμετροι που επέδρασαν στην Κύπρου και στο χρηματιστήριο και την διαφοροποίησαν από την γενική τάση στον κλάδο;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 6
1)Η συνέπεια στην επίτευξη των αποτελεσμάτων.
Το 2009 είχε αναφέρει ότι θα επιτύχει κέρδη 300-400 εκατ ευρώ και ο στόχος επιτεύχθηκε.
Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει προ του ανοίγματος του ΧΑ αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2010 τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά στα 81 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 63 εκατ ευρώ που είχε επιτύχει στο α΄ τρίμηνο του 2009 και τα 48 εκατ ευρώ που είχε επιτύχει στο δ΄ τρίμηνο του 2009.
2)Οι κινήσεις εξαγορών που υλοποίησε ειδικά στην Uniastrum bank στην Ρωσία αποδείχθηκε ορθή κίνηση και πλέον στοχεύει σε κέρδη 20-25 εκατ ευρώ.
Αναλογικά στρατηγικά είναι ορθή η κίνηση να αποκτήσει έως και το 20% της Banca Transilvania στην Ρουμανία.
3)Η συντηρητική πολιτική προβλέψεων για επισφαλή δάνεια που έχει ακολουθήσει έχει βοηθήσει τις επιδόσεις της τράπεζας ενώ τυγχάνει και μιας θετικής αντιμετώπισης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
4)Έχει υπάρξει ορθολογική διαχείριση κεφαλαίων και ενεργητικού σε μια κρίσιμη περίοδο σαν την τρέχουσα.
5)Η συμπεριφορά της μετοχής  θα πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι το 60% της τράπεζας το ελέγχουν κατά βάση μικρομέτοχοι ενώ οι ξένοι μόλις που φθάνουν το 22% του μετοχικού κεφαλαίου.
6)Πρόκληση για την Κύπρου πέραν των άλλων θα είναι όταν μετατραπούν τα αξιόγραφα κεφαλαίου 15 με 30 Σεπτεμβρίου του 2010 στην τιμή των 5,5 ευρώ να εξεταστεί η συμπεριφορά της μετοχής εκείνη την περίοδο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης