Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από την ήττα και την αποτυχία στο ελληνικό χρέος… στο φιάσκο της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια – Αδύνατο το clean exit

Από την ήττα και την αποτυχία στο ελληνικό χρέος… στο φιάσκο της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια – Αδύνατο το clean exit
Η λύση στο ελληνικό χρέος ως εναλλακτική έχει καταρρεύσει, ορισμένες δευτερεύουσες παρεμβάσεις θα υπάρξουν που δεν θα αλλάξουν το προφίλ ρίσκου και δεν θα μετατρέψουν σε βιώσιμο το χρέος.
(upd) Η Ελλάδα δεχόταν πολλές ήττες αλλά κοντόφθαλμα όλοι εστιαζόμασταν στις αξιολογήσεις…όμως η εθνική ζημία συντελείτο και ουδείς καταλάβαινε τα απίστευτα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης.
Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μετά από μια πολύμηνη περίοδο καταστροφικών διαπραγματεύσεων Ελλάδος – δανειστών….στο Eurogroup οι ευρωπαίοι δανειστές επανέλαβαν ότι στο τέλος του προγράμματος θα εξεταστεί εάν χρειάζεται το ελληνικό χρέος περαιτέρω αναδιάρθρωση.
Τότε υπό το άγχος της αξιολόγησης ουδείς εστίασε ότι οι ευρωπαίοι έβαλαν ένα …εάν….χρειάζεται το ελληνικό χρέος περαιτέρω μέτρα.
Λίγο πιο πριν κατά τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος αναφέρθηκε ότι για την παράταση των λήξεων των δανείων προσδιορίζεται μια περίοδος από 0 έως 15 χρόνια.
Και τότε ουδείς εστίασε ότι η εκκίνηση του χρονικού προσδιορισμού της επιμήκυνσης ήταν το 0 χρόνια.
Εσχάτως πάλι ο Regling ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε ότι το Καλοκαίρι του 2018 προς το τέλος του 3ου μνημονίου θα εξεταστεί εάν χρειάζεται πρόσθετη αναδιάρθρωση το ελληνικό χρέος.
Πολλά εάν…προστέθηκαν σε κάτι που θεωρείο εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ήταν το κεφαλαιώδες ζήτημα της Ελλάδος.
Η λύση στο ελληνικό χρέος ως εναλλακτική έχει καταρρεύσει, ορισμένες δευτερεύουσες παρεμβάσεις θα υπάρξουν που δεν θα αλλάξουν το προφίλ ρίσκου και δεν θα μετατρέψουν σε βιώσιμο το χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση βλέποντας να έρχεται η αποτυχία….άλλαξε πολιτική ρητορική και πλέον μιλάει για clean exit για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το Καλοκαίρι του 2018.
Πέραν του ότι ουδείς το πιστεύει υπάρχουν ορισμένοι βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι αδύνατη η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια
1)Η Ελλάδα δεν βαθμολογείται με investment grade με επενδυτική βαθμίδα απέχει 6 βαθμίδες μέχρι ότου αποκτήσει επενδυτικό βαθμό.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος ακόμη και εάν συνεχίσει να αναβαθμίζεται θα αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης στην πρώτη αναταραχή στις αγορές.
2)Οι τράπεζες χρειάζονται ένα μηχανισμό προστασίας όπως το μνημόνιο ή ECCL νέα πιστωτική γραμμή ώστε να μην καταπέσουν τα collaterals.
3)Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αφού δεν θα ενταχθούν στο QE θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται έως 2,6% με 3% υψηλότερα από τα αντίστοιχα Πορτογαλικά ομόλογα π.χ. η ελληνική 10ετία κοντά στο 4,5%.
4)Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα επιχειρεί να αντικαταστήσει τα δάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά το κόστος των ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι σχεδόν 3πλάσιο και σίγουρα πολύ υψηλότερο.   
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
5)Η Ελλάδα θα δημιουργήσει κατ΄ ελάχιστο ένα απόθεμα κεφαλαίων 9 -10 δισεκ. αλλά αυτά δεν θα επαρκούν για να παράσχουν ασφάλεια στους επενδυτές, θα χρειαστούν και επιπλέον 10-15 δισεκ. από τον ESM.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης