Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν η ΕΚΤ διερευνά την Unicredit για πώληση NPLs 17,7 δισ στο 13% της αξίας τότε τα ελληνικά NPLs αποτιμώνται κάτω από 10%

Εάν η ΕΚΤ διερευνά την Unicredit για πώληση NPLs 17,7 δισ στο 13% της αξίας τότε τα ελληνικά NPLs αποτιμώνται κάτω από 10%
Εάν αποτιμηθεί ένα σενάριο μεγάλης μείωσης των προβληματικών δανείων…τότε τα κεφάλαια των τραπεζών μηδενίζουν.
Η ΕΚΤ διερευνά την πώληση 17,7 δισεκ. προβληματικών δανείων NPLs από την ιταλική τράπεζα Unicredit….συναλλαγή που ανακοινώθηκε μήνες νωρίτερα.
Θα σκεφθείτε και τι μας ενδιαφέρει εδώ στην Ελλάδα αυτή η πληροφορία.
Και όμως μας πολυενδιαφέρει.
Γιατί;
Η Unicredit μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. στο τέλος 2016 προχώρησε εν συνεχεία στην συμφωνία πώλησης στην Fortress και στην Pimco 17,7 δισεκ. προβληματικών δανείων της NPLs στο 13% της ονομαστικής αξίας ή 2,3 δισεκ. ευρώ.
Τα 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια συμπεριλάμβαναν πάσης φύσεως προβληματικά δάνεια, επιχειρηματικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, real estate και ορισμένα καταναλωτικά.
Το πακέτο αυτό εντάσσεται στο σχέδιο Transform 2019 και έχει ορισμένες φάσεις Fino
Η πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε με το σκεπτικό ότι η αποτυχία δεν είναι επιλογή εμπίπτει στον έλεγχο της ΕΚΤ κυρίως για να διαπιστωθεί μήπως Pimco και Fortress έλαβαν πολύ μεγάλες προμήθειες για την συναλλαγή….
(Η περίπτωση της Attica bank που πούλησε 1,33 δισεκ. προβληματικά δάνεια εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό)
Οι προμήθειες ενσωματώθηκαν στην τιμολόγηση στο 13% της ονομαστικής αξίας, όπερ σημαίνει ότι η πραγματική αξία πώλησης των ιταλικών προβληματικών δανείων δεν ήταν 13% αλλά όπως αναφέρουν ορισμένοι ίσως 10%.
Η πώληση των 17,7 δισεκ. πραγματοποιείται μέσω οχημάτων τιτλοποίησης που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με την έκδοση τριών τίτλων που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας με το 50,1% να καταλήγει σε Fortress και Pimco και 49,9% από την UniCredit.
Από τον Αύγουστο του 2017, το σχέδιο Fino θα περάσει στη φάση 2: Ο στόχος της UniCredit είναι να πουλήσει και σε τρίτους επενδυτές, ένα μέρος του μεριδίου της στα οχήματα τιτλοποίησης, μέχρι το σημείο να υποχωρήσει κάτω από το 20%.
Για να γίνει αυτό, ο δανειστής θα πρέπει να αξιολογήσει τον τρόπο βελτιστοποίησης της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της τιτλοποίησης, αξιολογώντας επίσης τα πιθανά πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του συστήματος δημόσιας εγγύησης.
Η UniCredit βλέπει τον δείκτη core tier 1 της UniCredit στο 12,3% στο τέλος του 2017 έναντι 11,45% το πρώτο τρίμηνο του 2017 και κοντά στον στόχο του 2019 δηλαδή να είναι υψηλότερο το Core tier 1 από 12,5%.
Συνολικά τα NPLs θα μειωθούν κατά 37,2 δισ. στα 19,2 δισ. ευρώ ενώ τα 17,7 δισ. της Fino είναι περίπου το μισό του συνολικού στόχου.
Η Unicredit θα έχει θετική επίδραση στο κεφάλαιο μεσοπρόθεσμα και αρνητική βραχυπρόθεσμα περίπου 40 μονάδων βάσης στον δείκτη κεφαλαίου της ωστόσο απαιτείται η έγκριση από την ΕΚΤ για να ταξινομήσει τη συναλλαγή NPLs ως μια "σημαντική μεταφορά κινδύνου

Πως μεταφράζονται όλα αυτά για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι ελληνικές τράπεζες εάν πουλήσουν κάτω από 39% της ονομαστικής αξίας θα ζημιωθούν είχε αναφέρει η HSBC.
Τι σημαίνει αυτό με απόλυτους όρους;
Οι τράπεζες με προβλέψεις και εξασφαλίσεις φθάνουν το 60% της ονομαστικής αξίας των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Αναφέρουμε και εξασφαλίσεις γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι πρόβλεψη και εξασφάλιση δεν ισοδυναμεί με το 100% της αξίας του αρχικού δανείου….σχεδόν ποτέ.
Η απόφαση της ΕΚΤ να επιβάλλει στις τράπεζες της Ευρώπης από τις αρχές του 2018 για κάθε νέο NPL νέο προβληματικό δάνειο η πρόβλεψη που θα διενεργεί η τράπεζα να φθάνει στο 100% του προβληματικού δανείου υποδηλώνει μεγάλη πίεση στο ζήτημα αυτό.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 1 τρισεκ. προβληματικά ανοίγματα και χωρίς τις bad bank φθάνουν τα 865 δισεκ. ευρώ.
Στην Ελλάδα τα προβληματικά ανοίγματα NPEs φθάνουν τα 100 δισεκ.
Με βάση την υπαρκτή αποτίμηση ενός μεικτού χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων 17,7 δισεκ. της Unicredit που πουλήθηκε στο 13% της ονομαστικής αξίας – τα 100 ευρώ πουλήθηκαν 13 ευρώ αλλά με βάση τα νεότερα στοιχεία η αξία τους είναι χαμηλότερη - εξάγεται το συμπέρασμα ότι εάν σήμερα οι τράπεζες στην Ελλάδα πουλούσαν 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα δηλαδή το σύνολο του προβλήματος θα έπρεπε να εγγράψουν ζημία 30 δισεκ. ευρώ.
Τα 30 δισεκ. ευρώ ξεπερνούν το 100% των tangible book κεφαλαίων των τραπεζών στα 28,8 δισεκ….
Εάν ληφθεί υπόψη ότι από τα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών 33,5 δισεκ. τα 28,8 δισεκ. είναι tangible book δηλαδή βασικά κεφάλαια και από αυτά τα 19,8 δισεκ. είναι DTA αναβαλλόμενος φόρος προκύπτει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα όχι απλά δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αλλά μηδενίζουν τα κεφάλαια τους.
Οι ξένοι αναλυτές στο εγγύς μέλλον θα επιχειρήσουν να αποτιμήσουν τις ελληνικές τράπεζες αφαιρώντας το 70% με 80% των προβληματικών τους ανοιγμάτων…
Ο μόνος τρόπος άμεσης μείωσης των NPEs είναι οι πωλήσεις αλλά πωλήσεις σημαίνει κεφαλαιακές ζημίες.
Θα υπάρξουν οίκοι που θα επιχειρήσουν αυτή την ανάλυση και το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν κεφάλαια, έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας….
Εάν όμως αποτιμηθεί ένα σενάριο μεγάλης μείωσης των προβληματικών δανείων…τότε τα κεφάλαια των τραπεζών μηδενίζουν.
Θα πουν πολλοί ότι ούτε η ΕΚΤ ούτε ο SSM ή άλλος θεσμός έχει ζητήσει την άμεση επίλυση των NPLs έχουν δώσει χρόνο στις τράπεζες και ορίσει στοχοθεσίες….όπου σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των τραπεζών είναι αξιοπρεπείς.
Όμως οι επενδυτές θα αποτιμήσουν τις τράπεζες στην Ελλάδα σε ένα σενάριο όπου το κύριο πρόβλημα τους έχει μειωθεί εντυπωσιακά σχεδόν στο 70% με 80%....
Σε αυτό το σενάριο….το ελληνικό banking με αποτιμησιακούς όρους έχει σοβαρό κεφαλαιακό πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης