Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο άλλοτε καλύτερος CFO των τραπεζών ο Άνθιμος Θωμόπουλος δεν μπορεί να στεριώσει σε μια δουλειά;

Γιατί ο άλλοτε καλύτερος CFO των τραπεζών ο Άνθιμος Θωμόπουλος δεν μπορεί να στεριώσει σε μια δουλειά;
Το κείμενο που θα διαβάσετε είναι πληροφορίες που κατά καιρούς συνέλεγα για τον Άνθιμο Θωμόπουλο από διάφορους παράγοντες με τους οποίους συνεργάστηκε ή συγκρούστηκε.
Το θέμα που απασχόλησε αρχές Αυγούστου το ελληνικό banking δεν ήταν τα AQRs των τραπεζών, δεν ήταν η 3η αξιολόγηση, δεν ήταν οι στοχοθεσίες για τα NPLs και NPEs αλλά η αποχώρηση του Άνθιμου Θωμόπουλου από την θέση του CEO του διευθύνοντος συμβούλου της Credicom (πρώην θυγατρική της Credit Agricole)
Ο Θωμόπουλος θεωρείτο από όλους τους τραπεζίτες ως ο καλύτερος CFO - οικονομικός διευθυντής - στο ελληνικό banking.
Παλαιά όταν ήταν CFO στην Εθνική και η Εθνική παρουσίαζε καλές επιδόσεις θυμάμαι μου έλεγε ο τότε διευθύνων σύμβουλος «ο σεφ κάνει σπεσιαλιτέ» κοινώς μαγειρεύει… αλλά όχι με την αρνητική έννοια.
Κορυφαίος παράγοντας της ΤτΕ – που σήμερα δεν είναι στην τράπεζα της Ελλάδος – επίσης μου έλεγε ότι όσο είναι στην Εθνική ο Θωμόπουλος ο Αράπογλου θα ανακηρύσσεται ως ο καλύτερος CEO.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος ο ιδρυτής της MIG του είχε κάνει επίσημη πρόταση και με πολύ καλά χρήματα να πάει στον όμιλο MIG αλλά το deal δεν προχώρησε γιατί ο Θωμόπουλος ήθελε να γίνει διευθύνων σύμβουλος…
Είχε λεχθεί ότι του είχε προταθεί να αναλάβει CEO στην Emporiki bank αλλά ο ίδιος ποτέ δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε.
Στο παρελθόν λοιπόν θεωρείτο ο Θωμόπουλος ως ο καλύτερος περί των οικονομικών στις τράπεζες, μετρ σε ιδέες και λογιστικά τρικ και SPV και άλλες τραπεζικές καινοτομίες.
Ο Θωμόπουλος έφυγε κακήν κακώς και θα πούμε – ότι εκδιώχθηκε κατά τρόπο προσβλητικό και απαράδεκτο από τον Αλέξανδρο Τουρκολιά τότε CEO της Εθνικής που έφυγε και αυτός άδικα από την ζωή, χωρίς καν να του δώσει αποζημίωση….ο Τουρκολιάς ήταν λάθος 100% σε αυτό το θέμα.
Έτσι λοιπόν έφθασε να γίνει τελικά διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς και ο πρύτανης του ελληνικού banking και μετρ της στρατηγικής Μιχάλης Σάλλας να τον εμπιστευθεί.
Το κείμενο που θα διαβάσετε από εδώ και κάτω είναι πληροφορίες που κατά καιρούς συνέλεγα για τον Άνθιμο Θωμόπουλο από διάφορους παράγοντες με τους οποίους συνεργάστηκε ή συγκρούστηκε.

Τι πίστευε ο Ανδρέας Βγενόπουλος για τον Θωμόπουλο;

Θα ξεκινήσω με τον Ανδρέα Βγενόπουλο που έφυγε άδικα από την ζωή.
Ο Βγενόπουλος θεωρούσε ότι ο Θωμόπουλος που τότε ήταν CEO στην Πειραιώς είχε σχεδιάσει μαζί με το KKR να τον διώξουν, να του πάρουν το δημιούργημα του και να κάνουν εν συνεχεία χρυσές δουλειές KKR και Θωμόπουλος στα συντρίμμια της MIG.
Εκείνο το πρωινό στις 7:30 τα είχε πει στον Θωμόπουλο ο Βγενόπουλος όταν τον είχε επισκεφθεί στα γραφεία της MIG.
Ο Βγενόπουλος θυμάμαι μου είχε πει «ο Θωμόπουλος είναι επικίνδυνος όχι γιατί είναι χαζός αλλά γιατί είναι άπληστος και αλαζόνας».
Επίσης ο Βγενόπουλος μου είχε πει ότι «προειδοποίησα τον Μιχάλη Σάλλα να τον διώξει πριν προλάβει να τον διώξει ο Θωμόπουλος»

Θωμόπουλος ο μέτρ του ακατόρθωτου και η επιστολή σοκ των 38 - 40 στελεχών της Πειραιώς

Στην Πειραιώς ο Άνθιμος Θωμόπουλος πέτυχε το ακατόρθωτο, όχι μόνο να μην καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου του 2015 αλλά να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον ευεργέτη του Μιχάλη Σάλλα.
Κάποια στιγμή ο Θωμόπουλος ήθελε «να εκδιώξει» τον Μιχάλη Σάλλα αυτό ήταν μια ύβρης κατά τις αρχαίες τραγωδίες.
Ο Σάλλας τον περιέθαλψε από τα επαγγελματικά του τραύματα, του παρέδωσε σχεδόν την τράπεζα Πειραιώς, τον εμπιστεύτηκε και στήριξε.... και η ανταπόδοση του Θωμόπουλου ήταν ότι είχε σχεδιάσει να τον εκδιώξει από την Πειραιώς…

Τραγικό λάθος, ύβρης, αχαριστία, παράνοια.
Η συμμαχία Θωμόπουλου με Paulson και οι συχνές ενημερώσεις στον SSM απέδειξαν ότι ο Θωμόπουλος είχε πουλήσει οριστικά τον Μιχάλη Σάλλα και είχε προσχωρήσει σε εφήμερες συμμαχίες όπως ο Paulson με τον οποίο εν συνεχεία… ψυχράνθηκε.
Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι δεν υπήρχε δόλος για να αποτύχει η ΑΜΚ του 2015 πως εξηγεί ο Θωμόπουλος την υπαρκτή – υπαρκτότατη – επιστολή 38-40 βασικών στελεχών της Πειραιώς – σχεδόν τα 9 στα 10 βασικά στελέχη της τράπεζας που ζητούσαν από τον Σάλλα να αντικαταστήσει το διευθύνοντα σύμβουλο Άνθιμο Θωμόπουλο;
Είναι εντυπωσιακό 38 με 40 βασικά στελέχη της Πειραιώς να στέλνουν επιστολή στον Μιχάλη Σάλλα τότε πρόεδρο της Πειραιώς και να ζητούν να αντικαταστήσει τον Άνθιμο Θωμόπουλο αυτό δεν έχει ξαναγίνει….
Ρωτήσαμε πολλά στελέχη της Πειραιώς για το τι θεωρούσαν τότε την περίοδο της κρίσης 2015 ως αιτία που η τράπεζα παρέπαιε και η απάντηση που είχαμε λάβει ήταν ο Θωμόπουλος.
Δεν ξέρουμε εάν πολλά από αυτά που λέγονταν ήταν αλήθεια ή υπερβολές αλλά η αλήθεια είναι ότι η επιστολή των 38 με 40 στελεχών της Πειραιώς αποδείκνυε ότι ο Θωμόπουλος δεν ήταν συμπαθής.
Εάν δεν σε συμπαθεί ένας είναι εύλογο, εάν δεν σε συμπαθούν 5 σημαίνει ότι κάνεις την δουλειά σου καλά.... αλλά εάν δεν σε συμπαθούν 38 με 40 τότε το πρόβλημα το έχεις εσύ ξεκάθαρα. 

Θωμόπουλος: Είναι σχιζοφρενείς

Είχε φτιάξει μια ομάδα και είχε άλλα σχέδια, τα οποία ερχόντουσαν σε σύγκρουση με την βασική στρατηγική της Πειραιώς.
Όλες αυτές οι εξελίξεις – και προφανώς όχι μόνο αυτές – οδήγησαν τον Θωμόπουλο εκτός Πειραιώς.
Είχαμε ρωτήσει εκείνη την περίοδο τον Θωμόπουλο γιατί ήρθε σε σύγκρουση με τον Βγενόπουλο και Μιχάλη Σάλλα και αν αποδέχεται ότι του καταμαρτυρούσαν.
Ο Θωμόπουλος απαντούσε «δεν μπορώ να παρακολουθήσω σχιζοφρενικές καταστάσεις, εάν κάποιοι είναι σχιζοφρενείς δεν ευθύνομαι εγώ»
Ο Θωμόπουλος όμως για ένα αξιοπερίεργο λόγο ήρθε σε σύγκρουση και με τον Νίκο Καραμούζη τον πρόεδρο της Eurobank και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Εάν μας ρωτήσετε ποιος ευθύνεται γι΄ αυτή την σύγκρουση επειδή ξέρουμε αρκετές πτυχές αυτού του παρασκηνίου θα πούμε ότι το μεγαλύτερο σχεδόν συντριπτικό μερίδιο ευθύνης το φέρει ο Θωμόπουλος και ξέρει καλά τους λόγους.
Αυτά τα περί SMS ήταν το αποτέλεσμα… την αιτία την ξέρει ο Θωμόπουλος πολύ καλά.
Και ενώ έφυγε από την Πειραιώς μέσω του Paulson και του Blades συχνά πυκνά επιχειρούσε να επιστρέψει στην Πειραιώς με αποκορύφωμα την περίοδο των διεργασιών της τράπεζας όταν αναζητούσε διευθύνοντα σύμβουλο.
Το εντυπωσιακό είναι ότι απορρίφθηκε καθολικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ήταν CEO στην Credicom και έθετε για υποψηφιότητα για CEO στην Πειραιώς.
Σίγουρα περίεργο.
Και ενώ έφυγε κακώς από την Εθνική όχι με δική του ευθύνη, τα έκανε μαντάρα στην Πειραιώς, επιχείρησε να επιστρέψει ανεπιτυχώς στην Πειραιώς και φθάσαμε στην Credicom.
Ανέλαβε ο Θωμόπουλος ένα δύσκολο εγχείρημα να βρει ένα στρατηγικό επενδυτή και να δημιουργήσει μια καινοτόμο τράπεζα.
Τι συνέβη στο τέλος και ενώ η Atlas Capital είχε επενδύσει 20 εκατ ευρώ;
Ο Θωμόπουλος παραιτείται από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Credicom (πρώην θυγατρική της Credit Agricole)
Ποιες είναι οι αιτίες για την αποχώρηση Θωμόπουλου από την Credicom;
Ας τις αναφέρουν στο δελτίο τύπου της Credicom που δεν δημοσιεύτηκε.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να διεξάγει έρευνα για μια υπόθεση του Άνθιμου Θωμόπουλου, εδώ βάζουμε τελεία στο θέμα αυτό.

Ποιες είναι οι αιτίες γι΄ αυτή την πορεία του Θωμόπουλου;
 
Γιατί ο Θωμόπουλος δεν στεριώνει σε καμία δουλειά ενώ είχε χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος οικονομικός διευθυντής στο ελληνικό banking;
Έχουμε 4 επιλογές οι οποίες έχουν διατυπωθεί από 4 κορυφαίους έλληνες παράγοντες στο παρελθόν και παρόν
-Είναι άπληστος και αλαζόνας και μη συνεργάσιμος.
-Είναι ο κύριος μισές δουλειές, ποτέ δεν τελειώνει ότι ξεκινάει, έχει ωραίες ιδέες αλλά ανικανότητα στην υλοποίηση
-Είναι επικίνδυνος και…. (οι τελείες δεν μας επιτρέπουν να αναφέρουμε την συνέχεια….)
-Είναι ικανός αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί όταν βρίσκεται στην κορυφή τις κρίσεις και την εξουσία.
Μπορείτε να φαναστείτε ποιος λέει τι.....


Υποσημείωση

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος θεωρούμε ότι έκανε τρία πραγματικά τραγικά λάθη.
Το ένα λάθος ήταν ότι συγκρούστηκε με τον Μιχάλη Σάλλα, τον άνθρωπο που τον ευεργέτησε.
Αυτό ήταν μεγάλο λάθος του όχι μόνο επαγγελματικό αλλά και ανθρώπινο, λάθος, μέγα λάθος...
Το δεύτερο λάθος ήταν ότι πήγε να πετάξει από την MIG τον Ανδρέα Βγενόπουλο λάθος μεγάλο λάθος.
Το τρίτο λάθος ήταν ότι συγκρούστηκε με τον Νίκο Καραμούζη.
Επίσης βάζουμε και ένα μεγάλο ερωτηματικό για το ποιο είναι το επίπεδο των σχέσεων Στουρνάρα ΤτΕ με Θωμόπουλο.

Υποσημείωση 2

Το κείμενο αυτό δεν έχει σκοπό να μειώσει ή να θίξει ή να προσβάλλει κανένα.
Έχει σκοπό όμως να αναδείξει μια πτυχή γιατί ο άλλοτε καλύτερος CFO των τραπεζών δεν μπορεί να στεριώσει σε μια δουλειά;
Οι τράπεζες είναι και κοινωνικό αγαθό και η πορεία των managers έχει μεγάλη σημασία.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης