Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το «κυνήγι» των δανειοληπτών στα χέρια των δικηγορικών εταιρειών - «Αγριεύουν» οι τράπεζες έναντι των κακοπληρωτών

Το «κυνήγι» των δανειοληπτών στα χέρια των δικηγορικών εταιρειών - «Αγριεύουν» οι τράπεζες έναντι των κακοπληρωτών
Η αλλαγή πλεύσης των τραπεζών «εγκαινιάσθηκε» με τις επιχειρήσεις του Τύπου
Η στάση των τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων του Τύπου, προχωρώντας σε καταγγελία των δανείων σηματοδοτεί μία νέα συμπεριφορά έναντι όσων δανειοληπτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων τους.
Οι καταγγελίες των δανείων των εκδοτικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι φέρνει αλλαγές στη συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών που δεν είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν παρότι στο παρελθόν είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
Η αλλαγή πλεύσης των τραπεζών «εγκαινιάσθηκε» με τις επιχειρήσεις του Τύπου.
Το επόμενο βήμα είναι να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία στους δανειολήπτες των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ζητώντας να καταβάλλονται οι δόσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τελευταία ρύθμιση.
Οι δικηγορικές εταιρείες που έχουν λάβει ρόλο εισπρακτικών εταιρειών για τις τράπεζες από τις οχλήσεις και την ενημέρωση των δανειοληπτών κάνουν ένα βήμα παραπάνω.
Τους προειδοποιούν ότι αν δεν εφαρμόσουν το πρόγραμμα της ρύθμισης, θα ακολουθήσει η έκδοση διαταγής πληρωμής.
Οι δικηγορικές εταιρείες σε ρόλο εισπρακτικών εταιρειών δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο έναντι των δανειοληπτών οι οποίοι νοιώθουν ότι η περίοδος χάριτος φθάνει προς το τέλος της και πολύ σύντομα θα έρθουν ενώπιον των ευθυνών τους. Πάντως, οι δικηγορικές εταιρείες είναι εκτός …ελέγχου καθώς παραβιάζουν όλους τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία φθάνοντας στο σημείο σε διάστημα 30 λεπτών να έχουν καλέσει το δανειολήπτη περισσότερες από 10 φορές στο τηλέφωνο.
Το πιο αξιοπερίεργο που κάνουν είναι ότι προχωρούν και σε απειλές καθώς έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία του δανειολήπτη χωρίς να έχει δώσει την έγκριση του για τη διερεύνηση του Ε-9.
Οι δικηγορικές εταιρείες με ένα δικηγόρο στο τιμόνι της εταιρείας, δουλεύουν έξω από το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς δίνει λόγο μόνο στο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ ο δανειολήπτης που θα εναντιωθεί και θα επιδιώξει να πάει στη Δικαιοσύνη την εταιρεία θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη καθώς το κόστος είναι υψηλό όταν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να πληρώσει 200 και 300 ευρώ το μήνα για να διατηρήσει τη ρύθμιση.
Στο δικηγορικό σύλλογος της Αθήνας από 01/01/2010 έως και τον Μάρτιο του 2017έχουν υποβληθεί 513 καταγγελίες από τις οποίες οι 190 τέθηκαν στο αρχείο. Έχουν εκδοθεί συνολικά 43 αποφάσεις από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, εκ των οποίων οι 34 αθωωτικές και οι εννέα καταδικαστικές.
Στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι 191 καταγγελίες ενώ άλλες 74 καταγγελίες εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια. Πρόσφατα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Βασίλης Αλεξανδρής είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου για τις καταχρηστικές πρακτικές των δικηγορικών εταιρειών.
Ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας έχει θέσει κανόνες αποτρεπτικούς τέτοιων συμπεριφορών για τους δικηγόρους, καθώς, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ, επιτρέπεται μόνον ένα τηλεφώνημα από δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία σε οφειλέτη. Κάθε σχετική παράβαση διώκεται πειθαρχικώς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης