Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν μπορούν να αρνηθούν την πρόταση διαφάνειας της MIG που ζήτησε έλεγχο των Κυπριακών τραπεζών από την Blackrock ο Ορφανίδης και ο Ηλιάδης – Τι εξυπηρετούν τα σενάρια περί deal Κύπρου και Marfin;

   Δεν μπορούν να αρνηθούν την πρόταση διαφάνειας της MIG που ζήτησε  έλεγχο των Κυπριακών τραπεζών από την Blackrock ο  Ορφανίδης και ο Ηλιάδης – Τι εξυπηρετούν τα σενάρια περί deal Κύπρου και Marfin;
Η πρόκληση της MIG ενός εκ των βασικών μετόχων της Marfin Popular bank με ποσοστό 10% περίπου να ζητήσει  η Blackrock να αξιολογήσει τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών αποτελεί μια ξεκάθαρα πρόταση διαφάνειας.
Η πρόταση – πρόκληση αφορά την Κεντρική τράπεζα της Κύπρου που ως εποπτική αρχή προφανώς θα αξιολογήσει την πρόταση αυτή και βεβαίως τις άλλες κυπριακές τράπεζες την Κύπρου και την Ελληνική.

Όμως είναι προφανές ότι η πρόταση της MIG δεν μπορεί να απορριφθεί. Τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Αθ. Ορφανίδης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Κύπρου Ανδ. Ηλιάδης δεν θα μπορούν να απορρίψουν την πρόταση αυτή.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει κάθε λόγο να αποδείξει διεθνώς την αξιοπιστία των Κυπριακών τραπεζών.
Η τράπεζα  Κύπρου μας έχει αναφέρει ότι δεν την ανησυχεί η Blackrock καθώς τα δάνεια που έχει χορηγήσει είναι ασφαλή.
Ως εκ τούτου λοιπόν θα πρέπει να εξαχθεί το ασφαλές συμπέρασμα ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η έλευση της Blackrock στην Κύπρο να αξιολογήσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια.
Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της διαφάνειας.
Η MIG ως μέτοχος της Marfin Popular το ζήτησε επίσημα και πλέον η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η τράπεζα Κύπρου δεν έχουν τίποτε άλλο πέραν από το αν αποδεχθούν την πρόταση.
Περιμένουμε από την τράπεζα Κύπρου να ανακοινώσει επίσημα ότι αποδέχεται τον έλεγχο της Blackrock όπως αναμένουμε την πρόταση της MIG η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να την επικροτήσει επίσημα.
Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα προκύψουν, σοβαρά ερωτηματικά.
Στην Κύπρο οι γνωστοί άγνωστοι κύκλοι διαρρέουν κατά καιρούς τα εξής «η Marfin έχει δώσει προβληματικά δάνεια, η Marfin θα χάσει κεφάλαια λόγω δανείων, η Marfin ως τράπεζα δεν πάει καλά και άλλα»
Τώρα ένας εκ των βασικών μετόχων της έρχεται και θέτει θέμα διαφάνειας.
Η Marfin που «έχει δώσει προβληματικά δάνεια» ζητάει να έρθει η Blackrock να αξιολογήσει τα χαρτοφυλάκια δανείων των κυπριακών τραπεζών.
Η Marfin «που ως τράπεζα δεν πάει καλά» ζητάει διαφάνεια οι άλλες οι τράπεζες που αυτοχαρακτηρίζονται καλύτερες δεν έχουν να φοβηθούν κάτι προφανώς οπότε η Blackrock θα φέρει στην επιφάνεια την πραγματικότητα για τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών.
Η Marfin Popular Bank «η κακή τράπεζα» δεν έχει πρόβλημα στον έλεγχο της Blackrock και ζητάει να πραγματοποιηθεί έλεγχος δανείων οι άλλες οι «καλές τράπεζες» προφανώς και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να υιοθετηθούν διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων.  
Σύμφωνα με την MIG…. «η Marfin Popular Bank θα αποδειχθεί πιο ισχυρή αλλά και θα καταστεί αναγκαίο να δρομολογηθούν επιτέλους οι απαραίτητες αλλαγές στο Κυπριακό θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα της εποπτείας»
Ποιότητα εποπτείας αυτό αποτελεί ένα κεφάλαιο που θα ασχοληθούμε προσεχώς αναλυτικότατα.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Η MIG και ο Ανδρέας Βγενόπουλος έγκαιρα και ορθά είχαν ζητήσει κάτι το οποίο αποτελεί κοινή λογική ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Είχαν ζητήσει να ξέρουν επακριβώς πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι Κυπριακές τράπεζες και ειδικά η Marfin.
Αν αποσαφηνιστεί το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών τότε οι βασικοί μέτοχοι της Marfin Popular θα συμμετάσχουν ενεργά στις κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Τα σενάρια για deals με Κύπρου και Marfin Laiki

Εσχάτως έχουν κυκλοφορήσει σενάρια τα οποία φέρουν την Κεντρική τράπεζα της Κύπρου να συναινεί ώστε η Κύπρου να απορροφήσει την Marfin Laiki και εν συνεχεία το σχήμα αυτό να κρατικοποιηθεί καθώς θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια.
Επειδή το σενάριο αυτό πάσχει γιατί 1)Οι βασικοί μέτοχοι της Marfin δεν θέλουν συγχώνευση με την Κύπρου 2)Γιατί η διοίκηση της Κύπρου δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο και 3)Γιατί το σχέδιο αυτό δεν έχει οικονομική λογική είναι προφανές ότι όσοι τα διαρρέουν εξυπηρετούν σκοπιμότητες και όχι την πραγματικότητα.

Το παρασκήνιο στο μέλλον

Προσεχώς θα εστιαστούμε στο παρασκήνιο το οποίο είναι πλούσιο, ενδιαφέρον και θα αποδείξει ότι άλλος έχει το όνομα και άλλο την χάρη….


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης