Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Α. Ηλιάδης – Η τράπεζα Κύπρου δεν θα επιβαρύνει το κράτος για την ανακεφαλαιοποίηση της - Ενέκρινε την αμκ η ΓΣ εν μέσω αντιδράσεων - Υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου στο 1 ευρώ ενώ η τιμή στο ΧΑ βρίσκεται 47% χαμηλότερα στα 0,53 ευρώ;

tags :
  Α. Ηλιάδης – Η τράπεζα Κύπρου δεν θα επιβαρύνει το κράτος  για την ανακεφαλαιοποίηση της  - Ενέκρινε την αμκ η ΓΣ εν μέσω αντιδράσεων -  Υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου  στο 1 ευρώ ενώ η τιμή στο ΧΑ βρίσκεται 47% χαμηλότερα στα 0,53 ευρώ;
(upd3)«Η μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων πάντοτε επένδυε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Οργανισμού και πιστεύω ότι το ίδιο θα πράξει και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», δήλωσε   ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας  Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης με αντικείμενο την αύξηση κεφαλαίου κατά 396 εκατ και την έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου 660 εκατ. Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου.
Στην ΓΣ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους μετόχους για την έκθεση στο ελληνικό χρέος και την μεγάλη απομείωση αλλά οι όροι των αμκ και του αξιογράφου εγκρίθηκαν.

Ζητώντας τη στήριξη των μετόχων, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η τράπεζα δεν έχει επιβαρύνει και ούτε σκοπεύει να επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία για πιθανή ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης.
Για την  απομείωση 1,045 δις  ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ηλιάδης υπεραμύνθηκε των επενδυτικών επιλογών της Κύπρου  σημειώνοντας ότι επένδυσε «στην πιο ασφαλή διαθέσιμη επιλογή, στα κρατικά ομόλογα».

Η επίσημη ανακοίνωση

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2011, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση («η Συνέλευση») των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ (η «Εταιρία») στη Λευκωσία. Στη Συνέλευση παρέστησαν 3.199 μέτοχοι αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 347.971.499 μετοχές, δηλαδή 38,70% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Κατά τη Συνέλευση συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν:

Α.    Αύξηση Εγκεκριμένου Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρίας
Η αύξηση του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Εταιρίας από €1.500.000.000, διαιρεμένο σε 1.500.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία σε €3.000.000.000 διαιρεμένο σε 3.000.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία με τη δημιουργία 1.500.000.000 νέων συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μια οι οποίες θα φέρουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες συνήθεις μετοχές της Εταιρίας.
Β.     Έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης
1.    (α) Η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης (τα «Δικαιώματα Προτίμησης») από την Εταιρία, για άντληση ποσού μέχρι €396,3 εκατ. με κυριότερους όρους αυτούς που περιέχονται στο έγγραφο με τίτλο “Κυριότεροι Όροι Δικαιωμάτων Προτίμησης” ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2011, το οποίο έχει αποσταλεί στους μετόχους της Εταιρίας μαζί με την πρόσκληση σύγκλησης της παρούσας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (οι «Κυριότεροι Όροι Δικαιωμάτων Προτίμησης»), και
(β) η προσφορά των Δικαιωμάτων Προτίμησης και στους κατόχους αξιών της Εταιρίας που σύμφωνα με τους όρους τους μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές (δηλαδή των Μετατρέψιμων Χρεογράφων 2013/2018, των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου και των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου) και κατ’ επέκταση η προσφορά των συνήθων μετοχών (περιλαμβανομένων και των Χαριστικών Μετοχών) που θα εκδοθούν με την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης σύμφωνα με τους Κυριότερους Όρους Δικαιωμάτων Προτίμησης.
2.    H πραγματοποίηση της πληρωμής των Χαριστικών Μετοχών οι οποίες θα εκδοθούν ως περιγράφεται στους Κυριότερους Όρους Δικαιωμάτων Προτίμησης με διάθεση ποσού, το οποίο θα ισούται με τη συνολική ονομαστική αξία των Χαριστικών Μετοχών που θα εκδοθούν, από τον λογαριασμό υπεραξίας μετοχών (share premium account) της Εταιρίας, και όπως, για σκοπούς και μόνο της υλοποίησης του παρόντος ψηφίσματος και του ψηφίσματος Β1 ανωτέρω, ο κανονισμός 142 του Καταστατικού της Εταιρίας θεωρηθεί ότι έχει τροποποιηθεί κατά τρόπο που να επιτρέπει την έκδοση των Χαριστικών Μετοχών ως προαναφέρεται.
Γ.    Έκδοση Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων
1.    (α) Η έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμων ομολόγων (τα «Υποχρεωτικά Μετατρέψιμα Ομόλογα») από την Εταιρία, συνολικής ονομαστικής αξίας μέχρι €600 εκατ. με κυριότερους όρους αυτούς που περιέχονται στο έγγραφο με τίτλο “Κυριότεροι Όροι Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων” ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2011, το οποίο έχει αποσταλεί στους μετόχους της Εταιρίας μαζί με την πρόσκληση σύγκλησης της παρούσας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (οι «Κυριότεροι Όροι Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων»), και
(β) η προσφορά των Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων αποκλειστικά στους κατόχους Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου της Εταιρίας και κατ’ επέκταση η προσφορά των συνήθων μετοχών (περιλαμβανομένων και των Χαριστικών Μετοχών) που θα εκδοθούν προς αποπληρωμή των Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων σύμφωνα με τους όρους Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων.
2.    H πραγματοποίηση της πληρωμής των Xαριστικών Mετοχών οι οποίες θα εκδοθούν ως περιγράφεται στους Κυριότερους Όρους Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων με διάθεση ποσού, το οποίο θα ισούται με τη συνολική ονομαστική αξία των Χαριστικών Μετοχών που θα εκδοθούν, από το λογαριασμό υπεραξίας μετοχών (share premium account) της Εταιρίας, και όπως, για σκοπούς και μόνο της υλοποίησης του παρόντος ψηφίσματος και του ψηφίσματος Γ1 ανωτέρω, ο κανονισμός 142 του Καταστατικού της Εταιρίας θεωρηθεί ότι έχει τροποποιηθεί κατά τρόπο που να επιτρέπει την έκδοση των Χαριστικών Μετοχών ως προαναφέρεται.


Τι σημείωνε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η μεγάλη πρόκληση της τράπεζας Κύπρου σχετίζεται με την σημαντική διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ της τιμής της αύξησης κεφαλαίου ύψους 396 εκατ ευρώ που σχεδιάζει και της τρέχουσας τιμής στο ΧΑ.
Σήμερα  5 Δεκεμβρίου συγκαλείται η  έκτακτη γενική συνέλευση στην τράπεζα Κύπρου για να λάβει αποφάσεις για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.
Με τιμή αύξησης κεφαλαίου 1 ευρώ που μαζί με τις δωρεάν μετοχές θεωρητικά αναπροσαρμόζεται στα 0,75 ευρώ και με τρέχουσα τιμή 0,53 ευρώ είναι προφανές ότι με χρηματιστηριακούς όρους ο μέτοχος δεν έχει κίνητρο.
Οι 84500 μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου καλούνται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Το 20,2% των ξένων και το 70,8% των φυσικών και νομικών προσώπων καλούνται να συμμετάσχουν σε μια αύξηση κεφαλαίου που λόγω της χρηματιστηριακής συγκυρία δεν είναι δέλεαρ η τιμή της αύξησης.
Είναι ενδεικτικό ότι το ιδανικό σενάριο για την Κύπρου θα ήταν η τιμή της αμκ στο 1 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή στα 1,30 με 1,5 ευρώ.
Εν τω μεταξύ πρόσφατα είχε τονιστεί ότι μια ενδιαφέρουσα πρακτική και τακτική ακολούθησε η τράπεζα Κύπρου ώστε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας.
Μια πρακτική που κινείται στα όρια των κανόνων των εποπτικών αρχών και βεβαίως θα αξιολογηθεί και αν οι αρμόδιες αρχές εγκρίνουν ένα τέτοιο σχεδιασμό ίσως να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στο μέλλον. Αν δεν το εγκρίνουν θα ανακύψει θέμα προφανώς….
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Η ονομαστική αξία της τράπεζας Κύπρου είναι 1 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου είναι 1 ευρώ ενώ η τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής 0,53 ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρου δεν επέλεξε να μειώσει την ονομαστική αξία άρα ουσιαστικά υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου με τιμή που εμπεριέχει σημαντικότατο premium  
Θα ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα αν δεν υπήρχε και η παράμετρος των δωρεάν – χαριστικών μετοχών.
Με την κίνηση αυτή τεχνηέντως μειώνεται η τιμή της αύξησης κεφαλαίου εμμέσως πλην σαφώς σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας. Ως γνωστό ο νόμος απαγορεύει αυξήσεις κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας ωστόσο η Κύπρου με αυτό το περίεργο τρόπο επέλεξε μια μέθοδο που δίνει κίνητρο στον μέτοχο αλλά η απόφαση αυτή κινείται στα όρια των κανόνων των επιτροπών κεφαλαιαγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Θα έχει ενδιαφέρον να πάρουν θέση οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο και αν εγκριθεί αυτή η πρακτική πιθανότατα θα την ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες ή εταιρίες….  
Ωστόσο δωρεάν μετοχές σημαίνει δαπάνη κεφαλαίου για την τράπεζα οι δωρεάν μετοχές σχετίζονται με συγκεκριμένη αξία στο μετοχικό κεφάλαιο και εδώ εγείρεται ένα θέμα η Κύπρου υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα παραχωρεί κεφάλαιο;

Η κεφαλαιακή ενίσχυση….  

Η απόφαση της τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση έως 396 εκατ συν τα 600 εκατ που θα αναδιαρθρώσει από υποχρεωτικά μετατρέψιμα αξιόγραφα ήταν απόλυτα αναμενόμενη.
Τα πρόσφατα stress tests της EBA κατέληξαν ότι η Κύπρου χρειάζεται 1,472 δις ευρώ νέα κεφάλαια και ως εκ τούτου ήταν θέμα χρόνου να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες για κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Κύπρου είναι 2 ειδών.
1) Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 396 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ.
Τα Δικαιώματα Προτίμησης (Rights) θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν σε αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή.
Κάθε τρία Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε μία νέα συνήθη μετοχή ονομαστική αξίας 1 ευρώ  («Νέα Μετοχή») με τιμή διάθεσης 1 ευρώ  ανά Νέα Μετοχή. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν ως πλήρως πληρωμένες Χαριστικές Μετοχές (Βοnus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε μία Νέα Μετοχή που θα προκύψει από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
2)Εθελοντική ανταλλαγή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων («ΥΜΟ») ονομαστικής αξίας 1ευρώ  το κάθε ένα μέχρι 600 εκ. και προσφορά για Ανταλλαγή αποκλειστικά προς τους κατόχους ΜΑΕΚ. Οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα δύνανται να ανταλλάξουν τα ΜΑΕΚ τους με ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας. Τα ΥΜΟ θα λήγουν σε οκτώ ημερολογιακές μέρες από την έκδοσή τους και δεν θα φέρουν οποιοδήποτε τόκο. Με τη λήξη του η Τράπεζα θα αποπληρώσει το κάθε ΥΜΟ με την έκδοση μίας Νέας Μετοχής που θα είναι πλήρως πληρωμένη. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν Χαριστικές Μετοχές (Bonus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε τρεις Νέες Μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή των ΥΜΟ.
Στις 30 Ιουνίου 2011 η Κύπρου  διατηρούσε ίδια κεφάλαια ύψους €3,7 δις και δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) 8,0% και 11,6% αντίστοιχα. Με την υλοποίηση του Σχεδίου στο σύνολό του, οι ενδεικτικοί δείκτες (pro forma) κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) και βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio) στις 30 Ιουνίου 2011 υπολογίζονται σε 12,1% και 13,4% αντίστοιχα.

Τα 4 ερωτήματα
Ερώτημα 1ο  είναι επαρκής η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση;
Ερώτημα 2ο είναι ρεαλιστική η τιμή της αμκ;
Ερώτημα 3ο τιμή μετατροπής με βάση τις παρελθούσες ανακοινώσεις των αξιογράφων κεφαλαίου είναι ρεαλιστική;
Ερώτημα 4ο ποια είναι η άποψη της Κεντρικής Τράπεζας για τις δωρεάν bonus shares;

Απαντήσεις
Απάντηση 1ου ερωτήματος
Η EBA ανακοίνωσε ότι η Κύπρου χρειάζεται 1,472 δις ευρώ νέο κεφάλαιο ώστε να είναι επαρκής κεφαλαιακά.
Η τράπεζα είχε αναφέρει ότι τα 1,472 δις ευρώ θα καλυφθούν από τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου ύψους 887 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν στο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1). Το  επιπλέον ποσό που απαιτείται είναι 585 εκατ. ευρώ,  που μπορεί να καλυφθεί μέσω ενίσχυσης κεφαλαίων από κέρδη της 12μηνης χρήσης που λήγει τον Ιούνιο του 2012 και άλλων ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
Το καθαρό νέο κεφάλαιο θα είναι 396 εκατ ευρώ και εφόσον καλυφθεί ο στόχος τότε σε μεγάλο βαθμό θα καλύπτεται η κεφαλαιακή απαίτηση των 1,472 δις ευρώ μαζί με τα παλαιά αξιόγραφα.

Απάντηση 2ου ερωτήματος
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου στο 1 ευρώ δεν είναι ρεαλιστική είναι πολύ υψηλή όταν η μετοχή διαπραγματεύεται στα 0,53 ευρώ χωρίς discount η αύξηση αλλά με premium.
Όμως η διαδικασία μεταβάλλεται καθώς μαζί με τα δικαιώματα θα δοθούν και bonus shares δηλαδή μια δωρεάν μετοχή για κάθε μια μετοχή της αύξησης κεφαλαίου.
Με την διαδικασία αυτή η τιμή της αύξησης καθίσταται πιο ορθολογική αλλά και πάλι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου παραμένει υψηλή τηρουμένης της συγκυρίας.

Απάντηση 3ου ερωτήματος
Οι τιμές μετατροπής εγείρουν διαχρονικά για την Κύπρου ένα ζήτημα αναντιστοιχίας πρόβλεψης και πραγματικότητας.
Εδώ και χρόνια έχει αναφερθεί ότι οι τιμές μετατροπής ήταν και παραμένουν πολύ υψηλές.
Στην νέα έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου παραμένει υψηλή η τιμή μετατροπής.
Για τις παρελθούσες τιμές μετατροπής δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά απλά εκτός πραγματικότητας.

Απάντηση 4ου ερωτήματος
Αν τα προηγούμενα ερωτήματα ήταν τεχνικά και ουσιαστικά το τελευταίο σχετίζεται με τους κανόνες λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς.
Κατά την άποψη μας είναι λάθος η διανομή δωρεάν μετοχών είναι λάθος μήνυμα σε αυτή την συγκυρία.
Προφανώς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχοντας χαμηλό δείκτη αντικειμενικότητας ενίοτε μπορεί να το ξεπεράσει.
Όμως η διανομή δωρεάν μετοχών αποτελεί λάθος μήνυμα.
Τι θα έπρεπε να είχε γίνει να μειωθεί η ονομαστική αξία και να μειωθεί η τιμή της αμκ και της τιμής μετατροπής.
Αυτό είναι πολύ πιο ρεαλιστικό. Συν τοις άλλοις δεν θα πληθωριστεί τόσο πολύ η μετοχή της Κύπρου….


Η πορεία εξέλιξης των αμκ και αξιόγραφων κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου

Ιανουάριος 2012 –  αμκ τιμή 1 ευρώ
Μάιος 2011 - αξιόγραφα τιμή μετατροπής 3,3 ευρώ
Οκτώβριος 2010 – αμκ τιμή 3,8 ευρώ
Ιούνιος 2009 – αξιόγραφα τιμή μετατροπής 5,5 ευρώ
Ιούλιος 2008 – αξιόγραφα τιμή μετατροπής  10,5 ευρώ
Δεκέμβριος 2005 – αμκ τιμή 4,5 ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης