Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: Αυξημένες πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς να διορίσει νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο έως 31/3

FT: Αυξημένες πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς να διορίσει νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο έως 31/3
Η τράπεζα Πειραιώς δέχεται αυξημένες πιέσεις από τους επιτηρητές της, την ΕΚΤ και την ΤτΕ, να διορίσει νέο CEO έως τις 31 Μαρτίου το αργότερο
Αυξημένες πιέσεις να ορίσει νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) εντός έξι εβδομάδων δέχεται η μεγαλύτερα τράπεζα της Ελλάδας, η Τράπεζα Πειραιώς.
Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT), σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της, τονίζοντας πως πρόκειται για μια από τις κορυφαίες θέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης που παραμένει κενή εδώ και ένα μεγάλο σημαντικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους FT, οι προσπάθειες της Πειραιώς, τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες, να βρει νέο CEO βρίσκουν εμπόδια στους νέους κανόνες της ελληνικής κυβέρνησης για τις διοικήσεις των τραπεζών.
Εμπόδιο στις προσπάθειες τίθεται και από την ένταση μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 24% - και του hedge fund Paulson & Co - δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 9%.
Οι υποψήφιοι για τη θέση πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια επιτυχούς τραπεζικής εμπειρίας εκτός Ελλάδας για να ικανοποιήσουν το ΤΧΣ και, αν και η περιγραφή ταιριάζει σε πολλούς Έλληνες τραπεζίτες του City του Λονδίνου και της Wall Street, εντούτοις - σημειώνουν οι FT - η θέση παραμένει κενή από τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε ο Άνθιμος Θωμόπουλος, στη σκιά υπαινιγμών ότι τον «παραίτησε» η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία διαμάχη μεταξύ του ΤΧΣ και το Paulson, σχετικά με το αν ο κ. Θωμόπουλος έπρεπε να επιστρέψει στη θέση, καθυστέρησε τον διορισμό διαδόχου, ενώ αποθάρρυνε Έλληνες τραπεζίτες του εξωτερικού από το να θέσουν υποψηφιότητα για την κορυφαία αυτή θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι FT υπενθυμίζουν πως ο Άνθιμος Θωμόπουλος κατέστησε γνωστό τον Ιανουάριο του 2017 ότι οριστικά πλέον δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.
Οι ασκούντες κριτική στο ΤΧΣ εκτιμούν πως η μακροχρόνια διαδικασία εξεύρεσης νέου CEO έχει προκαλέσει πλήγμα στη φήμη της τράπεζας, έχει επιβραδύνει τις προσπάθειες μείωσης των προβληματικών δανείων και έχει εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Πάντως, ο κ. Νώντας Νικολαΐδης, αναλυτής των ελληνικών τραπεζών του διεθνούς οίκου αξιολογήσεων Moody's, τονίζει πως η καθυστέρηση δύσκολα θα επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες της τράπεζας ή την εφαρμογή του στρατηγικού της πλάνου.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει, «την ίδια ώρα πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό. Υπό όρους επενδυτικού κλίματος, δεν είναι θετική εξέλιξη να καθυστερεί τόσο ο διορισμός νέου CEO».
Πλέον, η τράπεζα Πειραιώς δέχεται αυξημένες πιέσεις από τους επιτηρητές της, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας, να διορίσει νέο CEO έως τις 31 Μαρτίου το αργότερο, αναφέρουν πηγές με καλή γνώση του ζητήματος.
Έντονη είναι, δε, η φημολογία πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα καταφύγει στην τελευταία επιλογή, δηλαδή να στείλει ειδική διοίκηση για την Πειραιώς.
Το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτεται από ανθρώπους που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το ζήτημα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο.
Οι FT σχολιάζουν πως το ίδιο το ΤΧΣ δεν έχει Διευθύνοντα Σύμβολο και αναπληρωματικό CEO.
Η συνεχής περιπέτεια εξεύρεσης νέου CEO για την Τράπεζα Πειραιώς συμβολίζει, κατά κάποιον τρόπο, τις ίδιες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξυγιάνει και να ανανεώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, υπό το πρόγραμμα διάσωσής της.
Επιπλέον, αποτελεί ένα κεφάλαιο μόνο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.
Η ΕΚΤ έχει πολλάκις ενθαρρύνει το ΤΧΣ να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που μίλησε στους FT ανέφερε πως έχει καταγραφεί αξιόλογη πρόοδος στο ζήτημα των τραπεζικών διοικήσεων στην Ελλάδα και ότι η διαδικασία πρέπει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί, πως, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, ο ίδιος ο SSM ευθύνεται, σε ορισμένο βαθμό, για τις καθυστερήσεις στην Πειραιώς.
Ενδεικτικό είναι πως το 2016 ενώ αρχικά ενέκρινε την επιλογή του Χρήστο Παπαδόπουλου για τη θέση του CEO - πρόταση του ΤΧΣ - στη συνέχεια την απέρριψε.



(Πρώτη Ενημέρωση: 16:32, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης