Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν δεν προσέξει το Κυπριακό κράτος και ο Ορφανίδης θα τινάξουν τις τράπεζες τους στον αέρα – Ενοχλημένοι οι ρώσοι στην Κύπρο….

Αν δεν προσέξει το Κυπριακό  κράτος και ο Ορφανίδης θα τινάξουν τις τράπεζες τους στον αέρα – Ενοχλημένοι οι ρώσοι στην Κύπρο….
Μέχρι τώρα η επικρατούσα αντίληψη ήταν ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρισκόταν σε καλύτερη θέση από ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η αντίληψη αυτή θεωρητικά είναι σωστή πρακτικά όμως είναι αμφισβητήσιμη.
Η εσπευσμένη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου με τέτοιο τρόπο που εγείρει ερωτηματικά (μαζί με δωρεάν μετοχές) οι συνεχείς μειώσεις των τιμών μετατροπής των αξιογράφων κεφαλαίου από τα 10,5 στο 1 ευρώ κατ΄ ουσία αλλά και η παραίτηση Βγενόπουλου από την Marfin Popular Bank καταδεικνύουν ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπορεί να τιναχθεί στον αέρα ανά πάσα στιγμή.

Ευθύνη για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών φαίνεται ότι έχει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ Ορφανίδης ο οποίος ακολουθεί διχαστικές πρακτικές ευνοώντας την τράπεζα Κύπρου εις βάρος της Marfin Popular αλλά και το κυπριακό κράτος που δεν μερίμνησε ώστε να υπάρχει ένα εύρυθμο τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί με ίδιους κανόνες.
Ωστόσο η ουσία δεν βρίσκεται μόνο στις πρακτικές ευνοιοκρατίας της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στην γενικότερη προσέγγιση του Ορφανίδη ο οποίος ακόμη δεν έχει αντιληφθεί  ότι με τις πρακτικές του οδηγεί την Κύπρο ως χώρα σε μνημόνιο λόγω τραπεζών.
Η Κύπρος με 12 δις χρέος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ωστόσο τα αποτελέσματα της EBA η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Κυπριακές τράπεζες χρειάζονται 3,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια ταρακούνησαν το κυπριακό κράτος.
Το κυπριακό κράτος δεν έχει 3,5 δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις κυπριακές τράπεζες και αν δεν προσέξουν όλες οι πλευρές είναι πιθανό και η Κύπρος να οδηγηθεί σε μνημόνιο λόγω τραπεζών. Τι σημαίνει μνημόνιο; Σημαίνει haircut στα κυπριακά ομόλογα και βεβαίως σημαίνει έλεγχος των δανείων από την Blackrock ή άλλη εταιρία σαν την Blackrock.

Οι μεγάλες προκλήσεις

Από την μια πλευρά βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου το οποίο κλονίζεται και από την άλλη ο νέος νόμος για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει να ακολουθηθεί μια διαδικασία που μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση.
Έχουν ζητήσει από το κυπριακό κράτος να λειτουργήσει ως εγγυητής των αυξήσεων κεφαλαίου.
Π.χ. να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου να κληθούν οι μέτοχοι να καλύψουν την αύξηση και το κυπριακό κράτος να εγγυηθεί την αύξηση αυτή.
Αν υπάρξουν αδιάθετα να καλυφθούν από το κράτος στην ίδια τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου.
Όλες οι τράπεζες και ειδικά η Κύπρου και η Marfin είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ήδη η Κύπρου ανακοίνωσε αύξηση 396 εκατ και αναδιάρθρωση αξιόγραφων κεφαλαίου 600 εκατ ευρώ.
Επίσης η Marfin Popular Bank θα υλοποιήσει άμεσα μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση με στόχο να ισχυροποιήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Εν των μεταξύ ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί  στο βαθμό που θα έπρεπε 2 σημαντικότατοι κίνδυνοι
1)Η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια των ρώσων επιχειρηματιών που έχουν καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.
Πριν 2-3 χρόνια ο Βγενόπουλος της Marfin είχε προειδοποιήσει ότι η εξάρτηση από τα ρώσικα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί λάθος στρατηγική.
Αποδεικνύεται τώρα ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να φύγουν από την Κύπρο αν οι κυπριακές τράπεζες αρχίζουν να κλυδωνίζονται.
2)Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά και κυπριακά ομόλογα.
Στα 3 δισ. ευρώ είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του κυπριακού δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Το σύνολο του χρέους του κυπριακού δημοσίου πλησιάζει τα 12 δισ. ευρώ, τα τραπεζικά ιδρύματα κατέχουν 3 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία 0,5 δισ. ευρώ ενώ άλλο 1,5 δισ. ευρώ κατέχει η Κεντρική Τράπεζα με δανειακή σύμβαση που συνάφθηκε πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Με βάση τα τελευταία stress tests το 2010 η Τράπεζα Κύπρου είχε 1,2 δισ. ευρώ σε κυπριακά ομόλογα και η Marfin είχε 285 εκ. ευρώ.  Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του κράτους είχε μέχρι το τέλος του 2010 τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ σε κυπριακά ομόλογα. Η Ελληνική ανέφερε ότι διαθέτει 425 εκ. ευρώ περίπου σε κυπριακά ομόλογα εκ των οποίων τα 100 εκ. ευρώ λήγουν στις αρχές του 2012 και ενδέχεται να μην ανανεωθούν.

Η κόντρα Κύπρου και Marfin επανέρχεται….

Η ευνοϊκή μεταχείριση της Κύπρου από την Κεντρική Τράπεζα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο στρατόπεδο της Marfin.
Ωστόσο πίσω από τις φαινομενικά ισχυρές διοικήσεις κρύβονται μεγάλες κόντρες.
Δεν θα αναφερθούν ακόμη λεπτομέρειες για το τι έγινε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Κύπρου πριν ανακοινωθεί η αύξηση και η ανανέωση αξιογράφων κεφαλαίου.
Συνέβησαν πολλά τα οποία προσεχώς θα παρουσιαστούν αναλυτικά.
Ωστόσο και η παραίτηση Βγενόπουλου και Κουνάδη από την Marfin  αποδεικνύουν ότι οι Κυπριακές τράπεζες φαινομενικά είναι σε καλή κατάσταση, υποβόσκουν προβλήματα.  
Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι η κόντρα Κύπρου και Marfin θα κλιμακωθεί και μπορεί να προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις…
Οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που τόσο το ΔΣ….της Κύπρου όσο και της Marfin θα πρέπει να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις.

Οι νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις…..

Η Κύπρου με ένα αρκετά περίτεχνο τρόπο υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας κάνοντας χρήση δωρεάν μετοχών. Η πρακτική αυτή αν είναι σύννομη θα υιοθετηθεί και από άλλες τράπεζες και επιχειρήσεις.
Η απόφαση της τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση έως 396 εκατ συν τα 600 εκατ που θα αναδιαρθρώσει από υποχρεωτικά μετατρέψιμα αξιόγραφα ήταν απόλυτα αναμενόμενη.
Τα πρόσφατα stress tests της EBA κατέληξαν ότι η Κύπρου χρειάζεται 1,472 δις ευρώ νέα κεφάλαια και ως εκ τούτου ήταν θέμα χρόνου να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες για κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Κύπρου είναι 2 ειδών.
1) Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 396 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ.
Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν ως πλήρως πληρωμένες Χαριστικές Μετοχές (Βοnus Shares) σε αναλογία μίας Χαριστικής Μετοχής για κάθε μία Νέα Μετοχή που θα προκύψει από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
2)Εθελοντική ανταλλαγή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων («ΥΜΟ») ονομαστικής αξίας 1ευρώ  το κάθε ένα μέχρι 600 εκ. και προσφορά για Ανταλλαγή αποκλειστικά προς τους κατόχους ΜΑΕΚ. Οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα δύνανται να ανταλλάξουν τα ΜΑΕΚ τους με ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας. Τα ΥΜΟ θα λήγουν σε οκτώ ημερολογιακές μέρες από την έκδοσή τους και δεν θα φέρουν οποιοδήποτε τόκο.
Σχέδια για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιήσει πολύ άμεσα και η Marfin Popular Bank.
Με βάση ενδείξεις θα ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου αλλά και έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου και ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές…..

Συμπέρασμα

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα λόγω της προσωπικής βεντέτας Ορφανίδη…ο οποίος θα ήθελε να παραμείνει διοικητής της Κεντρικής τράπεζας και μετά την λήξη της θητείας του αλλά και ευρύτερων μηχανισμών μπορεί να τιναχθεί στον αέρα.
Αν τιναχθούν οι τράπεζες στον αέρα η Κύπρος ως κράτος θα καταρρεύσει και θα καταλήξει σε μνημόνιο.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης