Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Monte Dei Paschi: Έσχατες κινήσεις για να αποφύγει bail in και bailout - Συμφωνία για πώληση NPLs - Στο -8,5% η μετοχή

Monte Dei Paschi: Έσχατες κινήσεις για να αποφύγει bail in και bailout -  Συμφωνία για πώληση NPLs - Στο -8,5% η μετοχή
Schmidt (σύμβουλος Merkel): Η Ιταλία μπορεί να αποτελέσει απειλή για το ευρώ
(upd) Ξεκινάει σήμερα 19 Δεκεμβρίου του 2016 η προσπάθεια της ιταλικής τράπεζας Monte Dei Paschi να αντλήσει 5 δισεκ. ευρώ.
Η τράπεζα έχει ήδη συγκεντρώσει 1 δισεκ. από αγορές ομολογιακών οπότε χρειάζεται 4 δισεκ. νέα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και μέσω ανταλλαγής ομολόγων.    
H τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα έκανε αποδεκτές τις δεσμευτικές προσφορές για το δάνειο - γέφυρα.
H μετοχή της ιταλικής τράπεζας δέχεται πιέσεις στις συναλλαγές του Μιλάνου, καταγράφοντας πτώση 6% στα 0,1940 ευρώ. 
Η Monte dei Paschi θα αναζητεί κεφάλαια θεσμικών επενδυτών έως τις 22 Δεκεμβρίου του 2016, ενώ η προσφορά για ιδιώτες επενδυτές θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.
Η τιμή και ο συνολικός αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν θα καθοριστεί με βάση την ζήτηση των επενδυτών.
Ο Διευθύνων σύμβουλος της Monte Dei Paschi ο Marco Morelli, ο οποίος ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2016, αναζητεί επενδυτές στην προσπάθειά του να καθαρίσει τον ισολογισμό της τράπεζας που πλήττεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Μια αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα είναι ένα πλήγμα στην προσπάθεια της Ιταλίας να οδηγήσει σε ανάκαμψη τον τραπεζικό κλάδο.
Με 360 δισεκ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, το ιταλικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να πληγεί.



Πως θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου και οι επαναγορές ομολόγων; 

Το 35% της αύξησης κεφαλαίου θα πρέπει να καλυφθεί από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές και το 65% από θεσμικούς επενδυτές, όπως το Κατάρ το οποίο ανέκρουσε πρύμναν μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία.  
Η αύξηση κεφαλαίου θα στηριχθεί μεταξύ άλλων και στην ανταλλαγή 4,5 δισεκ. ομολογιακών Tier 1 και Tier 2 διαδικασία που θα λήξει στις 20 Δεκεμβρίου.
Η Monte Paschi, θα προχωρήσει στην ανταλλαγή 1 δισεκ. υβριδικών τίτλων που εκδόθηκαν το 2008.
Στην προηγούμενη προσφορά ανταλλαγής, οι ομολογιούχοι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1,020 δισεκ. ευρώ έναντι μετοχών.  
Σε περίπτωση που η αύξηση κεφαλαίου και η ανταλλαγή ομολογιακών ολοκληρωθεί περί τα 28 δισεκ. ευρώ των επισφαλών δανείων θα τιτλοποιηθούν και θα πωληθούν σε επενδυτές αφαιρώντας τα από τον ισολογισμό της Monte Paschi.
 Τα ίδια κεφάλαια που θα αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ζημίες από την πώληση των προβληματικών δανείων.
Εάν η ανακεφαλαιοποίηση αποτύχει, οι μετατροπές των ομολογιακών θα ακυρωθούν.
Σε περίπτωση που η Monte Dei Paschi αποτύχει να αυξήσει το σκέλος των μετρητών η τράπεζα θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από την ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανόνες, πρέπει να επιβληθούν τυχόν απώλειες στους ομολογιούχους το γνωστό και ως bail in.
Το Ιταλικό κράτος συζητά τη λεγόμενη προληπτική ανακεφαλαιοποίηση που θα περιορίσει τις δυνητικές ζημίες στους ομολογιούχος.
Η Ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 ανέφερε ότι η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο έως και 15 δισ ευρώ σε κρατικά κεφάλαια για να στηρίξει τις τράπεζες ακόμη και αν Monte Paschi καταφέρει να αυξήσει το κεφάλαιό της σε μια νέα προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον προβληματικό τραπεζικό τομέα.
Το σχέδιο θα βοηθήσει και άλλες προβληματικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Veneto Banca, Popolare di Vicenza και Carige.

Schmidt: Η Ιταλία μπορεί να αποτελέσει απειλεί για το ευρώ

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία άλλη μια φορά εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την εμπλοκή του κράτους στην διάσωση των ιταλικών τραπεζών θεωρώντας το ως σενάριο «χειρότερης περίπτωσης»
«Η αναδιάρθρωση της Monte Dei Paschi θα πρέπει να επιτευχθεί βάσει τους συμφωνημένους κανόνες, που σημαίνει ότι οι πιστωτές πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της, όχι οι φορολογούμενοι» ανέφερε ο Schmidt, επικεφαλής του συμβουλίου των ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της Γερμανίδας Καγκελαρίου, τόνισε σε συνέντευξη του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Ο Schmidt δήλωσε η προσπάθεια της Ιταλίας να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση είναι βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ιταλία να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης