Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νηνεμία πριν την καταιγίδα ή η καταιγίδα αρχίζει να περνάει; - Τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ ΤΧΣ, ΕTE και η επιστολή SSM

Νηνεμία πριν την καταιγίδα ή η καταιγίδα αρχίζει να περνάει; - Τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ ΤΧΣ, ΕTE και η επιστολή SSM
Για 3η συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δεν έλαβε απόφαση και η αναβλητικότητα αυτή είναι 100% βέβαιο ότι μετατρέπει το Ταμείο από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος.
Νηνεμία πριν την καταιγίδα ή η καταιγίδα αρχίζει να περνάει;
Με την προσέγγιση αυτή θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της κόντρας Εθνικής με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το κυριότερο να διαγνώσουμε τι θα μπορούσε να συμβεί μετά την επιστολή του SSM που προφανώς έχει διαδραματίσει ένα ρόλο.

Πρωτίστως να αναφέρουμε τι συνέβη χθες 14 Νοεμβρίου του 2016 στην 3ωρη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.
Οι ισορροπίες δεν έχουν αλλάξει.
Τα πρόσωπα που ήθελαν να παραιτηθεί ο Φραγκιαδάκης συνέχισαν να υποστηρίζουν την ίδια θέση.
Δύο ήταν τα πρόσωπα κλειδιά ο Μιχελής ο πρόεδρος του ΤΧΣ και ο εκπρόσωπος της ΤτΕ.
Η άποψη που επικράτησε είναι ότι η ΤτΕ συμβουλεύει το ΤΧΣ να μην προχωρήσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική τράπεζα.
Για 3η συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δεν έλαβε απόφαση και η αναβλητικότητα αυτή είναι 100% βέβαιο ότι μετατρέπει το Ταμείο από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος.
Συν τοις άλλοις σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Εθνική τράπεζα να στοχοποιηθεί.
Η κόντρα ΤΧΣ με την διοίκηση της Εθνικής δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε κόντρα ΤΧΣ με Εθνική.
Η Εθνική δεν ευθύνεται για τις επιλογές προσώπων.

Πως μεταφράζεται η στάση του ΤΧΣ;

Η άποψη των περισσοτέρων είναι ότι ο SSM και η ΤτΕ έχουν παρέμβει παρασκηνιακά να αποτρέψουν το ΤΧΣ να λάβει απόφαση σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Εθνική τράπεζα.
Το ΤΧΣ ως γνωστό είναι βασικός μέτοχος στην Εθνική με 40,4%.
Πολλοί θα πουν ότι το ΤΧΣ λόγω των πιέσεων κάνει βήμα πίσω και άρα αφού δεν λαμβάνει απόφαση ουσιαστικά προσπαθεί να στείλει το θέμα στις καλένδες…
Αυτό είναι μια άποψη που την ακούμε με προσοχή.
Υπάρχει και μια άλλη άποψη που λέει ότι το ΤΧΣ προετοιμάζεται κυρίως νομικά και πρακτικά για την τελική του απόφαση.
Αναζητάει την τελική φόρμουλα για την Εθνική τράπεζα.
Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση αυτή είναι πιο συμβατή με την λογική.
Ότι το ΤΧΣ έχει συνευθύνη για το αδιέξοδο και το φιάσκο και την κόντρα με την Εθνική δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Όμως το ΤΧΣ είναι μέτοχος με 40,4% και ως μέτοχος με πλήρη δικαιώματα πρέπει να πάρει μια καθαρή θέση είτε να κλείσει οριστικά το θέμα είτε να δρομολογήσει εξελίξεις.
Η αναβλητικότητα πάντως πλήττει τόσο την αξιοπιστία του ΤΧΣ όσο και την Εθνική τράπεζα.

Τι πραγματικά θέλει η κυβέρνηση;

Γιατί η κυβέρνηση καθολικά βάλλει κατά του Φραγκιαδάκη του CEO της Εθνικής;

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση χτυπάει Φραγκιαδάκη η απάντηση που θα δώσουμε δεν είναι η κλασσική που πολλοί επικαλούνται.
Η κυβέρνηση δεν τον ήθελε… μπορεί να ισχύει αυτό αλλά δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρό επιχείρημα.
Το πρόβλημα ανέκυψε όταν ξέσπασε η κρίση μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι η διοίκηση της Εθνικής αμφισβητεί το Ταμείο δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία… ο Φραγκιαδάκης φέρεται να ζητάει στήριξη από την ΝΔ.
Όλο αυτό το παρασκήνιο διάφοροι το επικοινώνησαν στην κυβέρνηση είτε διαστρεβλώνοντας το είτε παραποιώντας το είτε μεταφέροντας αυτούσια τα γεγονότα.
Η κυβέρνηση πάντως δεν επιθυμεί την διοίκηση Φραγκιαδάκη στην Εθνική τράπεζα.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος «η περίπτωση Φραγκιαδάκη μου θυμίζει την περίπτωση της Σαββαίδου η οποία δεν παραιτείτο είχε την στήριξη των δανειστών αλλά ξέρετε τι συνέβη στο τέλος…»
Δεν ξέρουμε εάν στην περίπτωση Φραγκιαδάκη έχουμε επανάληψη του σεναρίου Σαββαίδου αλλά είναι 100% βέβαιο ότι ο Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής δεν θα μπορεί να συνεχίσει εάν δεν τα βρει με την κυβέρνηση… όχι με την ΝΔ αλλά την τωρινή κυβέρνηση.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Φραγκιαδάκης ποντάρει στην πτώση της κυβέρνησης – ίσως να πάει σε εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο 2017 – οπότε εάν φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ….θα παραμείνει.
Όμως ακόμη και σε ένα τέτοιο σενάριο η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει στην Τακτική Γενική Συνέλευση;

Η επιστολή του SSM

O SSM ερωτήθηκε για το θέμα και σε επιστολή του αναφέρει ότι θεωρεί ότι ΤΧΣ και Εθνική πρέπει να βρουν μια συναινετική λύση και ταυτόχρονα εάν επιμείνει σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης να αφορά την αντικατάσταση του προέδρου και όχι του διευθύνοντος συμβούλου.
Η επιστολή του SSM προφανώς και έχει επηρεάσει τις εξελίξεις στις αποφάσεις του ΤΧΣ.
Είναι προφανές ότι ο SSM παρενέβη στην Εθνική καθώς έχει ανοικτό ζήτημα στην Πειραιώς και μια νέα διοικητική κρίση και στην Εθνική θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων συνολικά στο τραπεζικό σύστημα…

Το συμπέρασμα

Ο Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής για να έχει ελπίδες να παραμείνει στην Εθνική θα πρέπει να τα βρει με την κυβέρνηση και το κυριότερο να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης.
Έχει κάνει δηλώσεις ότι δεν επιθυμεί ρήξη με το ΤΧΣ και δεν ήταν στις προθέσεις του αλλά μόνο αυτό δεν φθάνει.... σε καμία περίπτωση δεν φθάνει. 
Απαιτείται μια σημαντική κίνηση που θα θεωρηθεί από όλους βήμα εκτόνωσης.
Λύση υπάρχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης