Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν αποτύχει η προσπάθεια συμφωνίας έως το Eurogroup 5/12/2016 για το ελληνικό χρέος, λόγω χάσματος επόμενος στόχος τέλη 2017

Εάν αποτύχει η προσπάθεια συμφωνίας έως το Eurogroup 5/12/2016 για το ελληνικό χρέος, λόγω χάσματος επόμενος στόχος τέλη 2017
Θα αποδειχθεί πολύ κρίσιμο το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 για το ελληνικό χρέος
Παρασκηνιακές διεργασίες σημειώνονται εκ νέου για το ελληνικό χρέος με στόχο έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου να έχει υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία για την δομή και τον χρόνο εκτέλεσης των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή εάν έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 δεν έχει υπάρξει κάποια φόρμουλα, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει χάσμα και επόμενος στόχος θα είναι τέλη 2017 μετά τις γερμανικές εκλογές.

Με βάση νεότερες πληροφορίες – και παρά το φιάσκο – στις ΗΠΑ στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ, υπάρχει μια κλιμάκωση των διεργασιών, ώστε να υπάρξει το αργότερο έως τις 5 Δεκεμβρίου του 2016 μια φόρμουλα για το ελληνικό χρέος.
Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς στις 18 Οκτωβρίου του 2016 ξεκινάει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα κλείσει πολύ γρήγορα.
Βέβαια η πρώτη αξιολόγηση καθυστέρησε και παρατάθηκε πάνω από 7 μήνες και δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι θα μπορούσε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2016.
Όμως όπως προκύπτει από τις συναντήσεις των θεσμών στην Ουάσιγκτον στόχος είναι έως αρχές Δεκεμβρίου του 2016 να υπάρξει μια συμφωνία για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο ελληνικό χρέος, όπως μείωση επιτοκίων, επέκταση κατά 4-5 χρόνια των χρόνων αποπληρωμής και αποπληρωμή 10-14 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ από τον SSM.
Η κυβέρνηση θα ήθελε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έως τις 5 Δεκεμβρίου πριν τις 8 Δεκεμβρίου του 2016 που συνεδριάζει η ΕΚΤ.
Όμως είναι προφανές ότι η ΕΚΤ είναι αδύνατο να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση το 2016 και όπως έχει επισημανθεί θα μεταφερθεί για Απρίλιο ή το αργότερο Ιούλιο του 2017 οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα στην ΕΚΤ και ομόλογα – π.χ. 3ετές – που λήγει.
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως εμφανίζει 3 βασικές αδυναμίες
1)Πολιτικά είναι έωλη
2)Η ΕΕ και η Γερμανία επαναφέρει πάλι θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας
3)Οι αγορές έχουν απομακρυνθεί από την Ελλάδα, θεωρούν ότι είναι μια χώρα αδιάφορη για επενδύσεις
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έγκαιρα ώστε να μπορεί να ποντάρει σε κάποιες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος μέσα στο α΄ 6μηνο του 2017.
Εκλογές πρέπει να αποκλειστούν καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και το κυριότερο θα σηματοδοτήσει και το πολιτικό του τέλος....
Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ ενώ θέλει να μείνει δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με ουσιαστικό ρόλο και επίσης το χρέος και η έξοδος στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο α΄6μηνο του 2017 θα αποτελέσουν καταλύτες που θα εκτονώσουν βραχυχρόνια την πίεση για 4ο μνημόνιο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης