Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ενώ απομακρύνθηκε το Grexit, σε όλο το φάσμα, οικονομία, τράπεζες, χρηματιστήριο επικρατεί επικίνδυνη στασιμότητα;

Γιατί ενώ απομακρύνθηκε το Grexit, σε όλο το φάσμα, οικονομία, τράπεζες, χρηματιστήριο επικρατεί επικίνδυνη στασιμότητα;
Υπάρχει σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, την οικονομία και κατ΄ επέκταση στις τράπεζες....
Προκαλεί χωρίς αμφιβολία τον βασικό προβληματικό των ξένων αναλυτών και διεθνών οίκων, τον βασικό προβληματισμό των εγχώριων θεσμικών και κύρια ανησυχία του πολιτικού συστήματος.
Γιατί ενώ το Grexit ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει απομακρυνθεί, δεν καταγράφεται η ανάλογη βελτίωση στην οικονομία, στο χρηματιστήριο και δεν επενδύουν οι ξένοι επενδυτές;    
Γιατί ενώ ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση, η αγορά γνωρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει καμία αντίδραση και αντίσταση σε ότι ζητήσουν οι δανειστές και έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2018 γιατί όλα συμπεριφέρονται ωσάν να υπάρχει κάποιος μεγάλος κίνδυνος;

Η βασική αιτία ονομάζεται αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.
Υπάρχει σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, την οικονομία και κατ΄ επέκταση στις τράπεζες.

Στην οικονομία η ύφεση είναι μονόδρομος για το 2016 ενώ η λογιστική ανάπτυξη του 2017 και 2018 αν υπάρξει θα είναι τέτοιας κλίμακας που η οικονομία με δανεικά και τεχνική υποστήριξη θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς.
Ουδείς δεν πιστεύει ότι οι θετικοί ρυθμοί θα είναι απόρροια βελτίωσης της οικονομίας αλλά λογιστικό παρασκεύασμα τόνωσης της καταρρακωμένης ψυχολογίας.

Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο ρεκόρ....

Σν στην Βουλγαρία και στην FYROM ο φορολογικός συντελεστής ξεκινάει από 10% και 12,5% στην Ελλάδα ο τελικός φορολογικός συντελεστής με (κλίμακα φορολόγησης, προκαταβολή φόρου και έκτακτη εισφορά) υπερβαίνει το 65%.
Το 2016 και το 2017 θα είναι μακράν οι χειρότερες περίοδοι για την οικονομία γιατί οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να πληρώσουν την παρελθούσα αποτυχία.
Ποια επιχείρηση μπορεί να πληρώσει σήμερα με άνεση, χωρίς επίπτωση στην ρευστότητα και στα ταμειακά διαθέσιμα τον εξωφρενικό φόρο;
Η Ελλάδα είναι μια αποκρουστική χώρα για επενδύσεις.
Ακόμη και στην Νιγηρία τα πρώτα 4 χρόνια μια ξένη επιχείρηση που θα ξεκινήσει να λειτουργεί έχει φορολογικό συντελεστή 8%.
Στην Ελλάδα η φορολογική επιδρομή στις επιχειρήσεις είναι ληστρική.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες έχουν την προσωπική τους περιουσία στο εξωτερικό.
Η οικονομική αφαίμαξη είναι δραματική σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, οπότε η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ορθοποδήσει.
Αποτελεί πρόκληση να αναφερθεί έστω και ένας πολιτικός σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης με τις επιχειρήσεις στην χειρότερη ταμειακή θέση της τελευταίας 8ετίας.
Η Ελλάδα προσφέρει ακραία αντικίνητρα οπότε εύλογα δεν προσελκύει ξένους επενδυτές.

Ξένοι επενδυτές θα έρθουν και θα είναι οι χειρότεροι…

Η πώληση ή αξιοποίηση προβληματικών δανείων είναι ο μόνος τομέας όπου προσελκύει ξένους επενδυτές η Ελλάδα.
Προσέξτε πρωτογενής αναπτυξιακή επένδυση δεν υπάρχει στην Ελλάδα πλην 2-3 περιπτώσεων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από το παρελθόν.
Στον μόνο τομέα όπου τρέφονται ψευδαισθήσεις ότι θα προσελκύσει ξένους επενδυτές η Ελλάδα είναι η πώληση των προβληματικών δανείων.
Δηλαδή στα προβληματικά δάνεια, που αφορούν τις παθογένειες του παρελθόντος, έρχονται να επενδύσουν οι ξένοι και αυτό θα το ονομάσουν ανάπτυξη.
Αυτό ονομάζεται προσβολή γιατί οι τράπεζες αντί να έχουν προχωρήσει τάχιστα εδώ και χρόνια στην επίλυση του προβλήματος – περιμένουν δήθεν τις ειδικευμένες εταιρίες – λες και ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν εμπειρία γύρω από την διαχείριση των NPLs.
Μάλλον στήνεται ένας χορός απάτης όπου κάποιοι θα πλουτίσουν εις βάρος των πολλών.

Οι μετοχές καθηλωμένες σε επίπεδα Grexit

Τι κρύβεται πίσω από την περιθωριοποίηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών;
Τι κρύβεται πίσω από την επενδυτική περιθωριοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα;
Υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι 4 αιτίες που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει.

Πρώτη Αιτία
Μετά το Brexit και μετά τα stress tests τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανακάμπτουν.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει υπόβαθρο ανόδου – όσο κρατήσει – στην Ευρώπη και πουλάνε από περιθωριακές αγορές όπου αισθάνονται εγκλωβισμένοι όπως η Ελλάδα.
Τι τελευταίο διάστημα περίπου 5 ή 6 μικρομεσαία hedge funds πουλούσαν ελληνικές τράπεζες για να ακολουθήσουν την άνοδο των σοβαρών χρηματιστηρίων της Ευρώπης.
Μπορεί να μιλάμε για ραστώνη στην Ελλάδα αλλά η μείωση του τζίρου στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ήταν πολύ μικρότερη λόγω διακοπών σε αντίθεση με την ελληνική απαξίωση.

Δεύτερη Αιτία

Ορισμένα funds ήδη βλέπουν τι θα συμβεί.
Ξέρουν ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2016 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά στην Ιταλία.
Τα funds αυτά θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα προσεχώς ώστε να χτίσουν επενδυτικές θέσεις στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.
Τα funds δεν βλέπουν φως στην Ελλάδα, η οικονομία παγωμένη, οι τράπεζες σε ημιθανή κατάσταση, οι διοικήσεις αντικαθίστανται και οι ξένοι δεν ξέρουν τι σχεδιάζουν οι έλληνες, στα NPLs παταγώδης αποτυχία.
Σε ένα τόσο θολό τοπίο η Ελλάδα δεν είναι επενδυτικός προορισμός.
Προφανώς και θα υπάρξουν ανοδικές αναλαμπές αργότερα αλλά το κύριο ενδιαφέρον των ξένων δεν θα είναι η Ελλάδα προσεχώς.

Τρίτη Αιτία

Οι Ιταλικές τράπεζες θα γίνουν εφιάλτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά και των τραπεζών συνολικά και για ένα άλλο λόγο.
Οι Ιταλικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων, έχουν περίπου 360 δισεκ.
Θα πωλήσουν κάποια από αυτά.
Τα διεθνή funds που δραστηριοποιούνται στα NPLs στα προβληματικά δάνεια θα αγοράσουν Ιταλία γιατί η οικονομία βελτιώνεται και τα NPLs δάνεια έχουν collaterals που έχουν αξία που αποτιμάται και εμπορεύεται.
Από τα Ιταλικά προβληματικά δάνεια τα διεθνή funds θα βγάλουν λεφτά.
Στην Ελλάδα μέχρι να αποφασίσουν οι τράπεζες να πουλήσουν, θα έχουν κλείσει συμφωνίες με τα σοβαρά funds των κόκκινων δανείων και για τις ελληνικές τράπεζες θα απομείνουν τα απολειφάδια, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν προσφορές σε εξευτελιστικές τιμές π.χ. 15% με 25% της ονομαστικής αξίας με βάση το είδος και τις εξασφαλίσεις των NPLs.
Για να τεθεί απλά.
Οι ιταλικές τράπεζες θα βρουν αγοραστές την αφρόκρεμα και στην Ελλάδα θα καταλήξουν τα δεύτερα ή ξεπεσμένα funds.
Αυτή την παράμετρο δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τέταρτη Αιτία

Είτε μας αρέσει είτε όχι πολλά funds στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο «σοβαρής» αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 91 δισεκ. και των NPEs που ξεπερνούν τα 117 δισεκ. είναι σχεδόν μονόδρομος ο τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με έως 10 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες με την υφιστάμενη στρατηγικής παθητικής διαχείρισης των NPLs δεν χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Διαθέτουν 28-29 δισεκ. κεφάλαια tangible book και σε γενικές γραμμές έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες όμως σε ένα σενάριο επιθετικής διαχείρισης των NPLs είναι 100% βέβαιο ότι θα χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτός ο παράγοντας λειτουργεί αποτρεπτικά.

Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε και Πέμπτη Αιτία την απονεύρωση, την στασιμότητα και την ακινησία στην ελληνική οικονομία, την αίσθηση ότι έχει βαλτώσει το κράτος και η οικονομία και όλη αυτή η μίζερη κατάσταση μηδενίζει την επενδυτική ορατότητα.
Όμως αυτό το επιχείρημα θα το διαβάσετε πολλές φορές.
Για την ώρα θα εστιαστούμε στις 4 πρώτες βασικές αιτίες όπου οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν απαξιωθεί….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης