Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέσσερις εταιρείες έχουν καταθέσει αίτημα στην ΤτΕ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Τέσσερις εταιρείες έχουν καταθέσει αίτημα στην ΤτΕ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
Οι εταιρείες διαχείρισης δεν αγοράζουν τα δάνεια από την τράπεζα, αλλά αναλαμβάνουν την επικοινωνία με τον δανειολήπτη και τη γενικότερη διαχείριση της οφειλής
Τέσσερις συνολικά εταιρείες έχουν καταθέσει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την απόκτηση άδειας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), δηλαδή για το δικαίωμα να διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει σε σημερινό (13/8) της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή», εκτός από την κοινή εταιρεία που συστήνουν η Alpha Bank και η ισπανική Aktua, αλλά και τη μετεξέλιξη αντίστοιχης εταιρείας που διαθέτει ο όμιλος της Eurobank σε εταιρεία διαχείρισης με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΤτΕ, άδεια διεκδικεί μεγάλο δικηγορικό γραφείο που δραστηριοποιείται στον κλάδο, όπως και εταιρεία διαχείρισης με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το μετοχικό κεφάλαιο που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτείται για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης έχει οριστεί στις 100.000 ευρώ, ένα σχετικά χαμηλό ποσό, αλλά οι διατυπώσεις που απαιτούνται είναι αρκετά περίπλοκες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαφάνεια στους στόχους και στις πρακτικές που πρόκειται να ακολουθήσουν οι εταιρείες διαχείρισης έναντι των δανειοληπτών.
Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας, που εξέδωσε πρόσφατα η ΤτΕ, δίνει νέας γενιάς εργαλεία στην τράπεζα για να χειριστεί την προσωρινή ή την οριστική διευθέτηση της οφειλής του δανειολήπτη, εργαλεία που είναι πλέον στη διάθεση και των ίδιων των εταιρειών διαχείρισης για τον διακανονισμό που θα προτείνουν στους δανειολήπτες.
Μεταξύ αυτών είναι:

• Η οικειοθελής παραχώρηση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.

• Η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και η διαμονή στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου.

• Η εθελοντική εκποίηση του ακινήτου από τον ίδιο τον δανειολήπτη σε συνεργασία με την τράπεζα.

Όπως επισημαίνει και το δημοσίευμα, οι εταιρείες διαχείρισης δεν αγοράζουν τα δάνεια από την τράπεζα, αλλά αναλαμβάνουν την επικοινωνία με τον δανειολήπτη και τη γενικότερη διαχείριση της οφειλής.
Μερικές από τα πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης σχετικά με τους δανειολήπτες είναι ο διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η καταβολή μόνο τόκων κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης