Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάγεται στην μεταβατική τράπεζα η Proton bank για εξυγίανση και εκκαθάριση; – Θα διχοτομηθεί και θα πωληθεί το υγιές τμήμα της – Στα 516 εκατ οι κεφαλαιακές της ανάγκες ...... - ΤτΕ: Είναι πλαστό το κείμενο για την Proton bank

tags :
Υπάγεται στην μεταβατική τράπεζα η  Proton bank για εξυγίανση και εκκαθάριση; – Θα διχοτομηθεί και θα πωληθεί το υγιές τμήμα της – Στα 516 εκατ οι κεφαλαιακές της ανάγκες ...... - ΤτΕ: Είναι πλαστό το κείμενο για την Proton bank
Η Proton bank είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που υπάγεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ουσιαστικά ενεργοποιείται η μεταβατική τράπεζα; Το θέτουμε με ερωτηματικό καθώς υπάρχει κείμενο με  βάση απόφαση της ΤτΕ  - την γνησιότητα της οποίας αμφισβητεί επίσημα η ΤτΕ -  η Proton bank θα  υπαχθεί σε bridge bank σε μεταβατική τράπεζα και εκεί θα διαχωριστούν τα υγιή και μη υγιή assets.

Η βασική αιτία της υπαγωγής της     Proton bank σε μεταβατική τράπεζα ήταν ότι η ΤτΕ αξιολόγησε την χρηματοοικονομική της θέση και αποφάνθηκε ότι χρειάζεται 516 εκατ ευρώ.
Ερωτηθείσα η ΤτΕ για την απόφαση αυτή απάντησε στο www.bankingnews.gr ότι "το κείμενο που κυκλοφορεί είναι πλαστό καθώς δεν φέρει υπογραφές της διοίκησης της ΤτΕ και διαψεύδει ότι εξετάστηκε χθες θέμα υπαγωγής της Proton bank σε μεταβατική τράπεζα"
Με δεδομένο ότι η Attica bank που υλοποίησε οικονομικό έλεγχο δεν μπορούσε να σηκώσει αυτό το κεφαλαιακό βάρος καθώς διαθέτει 480 εκατ κεφάλαια και επίσης το waterfall capital investors το ελληνοαμερικανικό fund επέδειξε έντονο προβληματισμό για το μεγάλο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών η ΤτΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν της υπαγωγής της Proton bank σε μεταβατική τράπεζα.
Στην μεταβατική τράπεζα η Proton bank θα διχοτομηθεί σε καλή και κακή τράπεζα.
Στην καλή τράπεζα θα υπαχθούν όλα τα υγιή τμήματα της περίπου το 75% με 80% του ενεργητικού της.
Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή απαίτηση των 516 εκατ προέρχεται αφενός από την μεγάλη έκθεση της τράπεζας σε ομόλογα αφετέρου σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Με την κίνηση αυτή η τράπεζα θα εξυγιανθεί με ταχύτατες διαδικασίες και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός όπου θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι το επιθυμούν τράπεζες και funds.
Με την κίνηση αυτή η ΤτΕ διασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος, διασφαλίζει την σταθερότητας της τράπεζας και κυρίως εξασφαλίζει το 100% των καταθέσεων.
Καμία κατάθεση, ούτε ένα ευρώ δεν κινδυνεύουν.

Ακολουθεί απόφαση που ωστόσο η  ΤτΕ αμφισβητεί ότι είναι δική της και κάνει λόγο για πλαστό έγγραφο.

Το κείμενο που έχει κυκλοφορήσει αναφέρει.....

ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 63 Ε – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΤΜΗΜΑ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ 4.10.2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Της ΔΕΚΑΤΗΣ ΕΝΑΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ 6Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ ___ ΠΡΩΙΝΗ.

Στην Αθήνα σήμερα , 6 Οκτωβρίου 2011, ώρα ___ π.μ. η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, στην οποία παραβρέθηκαν οι ακόλουθοι:
κος Γ. Προβόπουλος, Διοικητής, πρόεδρος και μέλη της κα Ε. Δενδρινού- Λαυρή και κος Ι. Παπαδάκης, Υποδιοικητές, κος Ε. Ζερβουδάκης, Διευθυντής – Σύμβουλος, κοςς. Π. Αδαμόπουλος, κος Θ. Αλεξανδράκης, κα Β. Ζάκκα και κος Ι. Γούσιος, Διευθυντές και κος Χ. Βογιατζής, Αναπλ. Διευθυντής.
Παραβρέθηκε επίσης ως Γραμματέας η κα Α. Καζακοπούλου, Τμηματάρχης.

Συνεδρίαση

Θέμα 1:   Υπαγωγή του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» στα μέτρα εξυγίανσης των άρθρων 63Γ – 63 του ν. 3601/2007, όπως ισχύει.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, αφού έλαβε υπόψη:

α) το ν. 3601/2007 «Ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 178), όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του  με τον ν.  4021/2011 (ΦΕΚ Α΄ 218) και ιδιαίτερα τα άρθρα 63 Β -63 Ε αυτού.

β) την απόφαση ΕΠΑΘ 15/1/19.8.2011, «Διορισμός επιτρόπου στο πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία «PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» ΦΕΚ (Β΄ 1850).

γ) την από 22.9.2011 έκθεση του Επιτρόπου στο πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία «PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχείο β) απόφαση.

δ)  το από 5.10.2011 εισηγητικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την αναγκαιότητα υπαγωγής του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» στα μέτρα εξυγίανσης του ν. 3601/2007,

ΕΠΕΙΔΗ

i) το πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία «PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» αδυνατεί να αυξήσει τα κεφάλαιά του , δεδομένου ότι προς εκπλήρωση των υποχρεώσεών του εκ του άρθρου 27 του ν. 3601/2007 θα έπρεπε να αυξήσει τα κεφάλαιά του κατά πεντακόσια δεκαέξι εκατομμύρια ευρώ  (€ 516.000.000), η δε αποφασισθείσα  την 23.5. 2011 αύξηση κεφαλαίου κατά πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€ 50.000.000), η οποία ούτως ή άλλως ήταν πλήρως ανεπαρκής ενόψει των μεταγενέστερων ευρημάτων του Επιτρόπου και της Τραπέζης της Ελλάδος, που οδηγούν σε εκτίμηση αναμενομένης ζημίας για επισφαλή δάνεια ανερχόμενης σε τετρακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ (€ 470.000.000) πέραν των διενεργηθεισών από το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα προβλέψεων , δεν θα επιτύχει, όπως προκύπτει από την από 22.9.20111 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος  να προτείνει στη γενική συνέλευση την ανάκληση της απόφασης περί αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και συνεπώς συντρέχει λόγος εφαρμογής της περίπτωσης iv  του στοιχείου α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 3601/2007.

ii) βάσει της κατά τα ανωτέρω ανεπάρκειας των ιδίων κεφαλαίων του και της συνακόλουθης έλλειψης ρευστότητας , διαφαίνεται ότι αυτό το πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ιδίως έναντι των καταθετών του, οπότε και συντρέχει επίσης αιτία εφαρμογής του στοιχείου γ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3601/2007.

iii) διαφαίνεται αδυναμία του ως άνω πιστωτικού ιδρύματος να ανακάμψει, δεδομένου αφενός ότι αυτό ανταποκρίθηκε ανεπαρκώς στις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, να προβεί σε σημαντική μείωση του υπολοίπου πιστοδοτήσεων, επιτυγχάνοντας περιορισμένη μείωση της επέκτασής του μόνο κατά 4,5% το πρώτο εξάμηνο του 2011 και αφετέρου η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά καθιστά ανέφικτη τη μείωση ή υποκατάσταση των δανειακών υποχρεώσεων των πελατών της, η δε αποτυχία της αύξησης κεφαλαίου καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητά του προς ανάκαμψη.

iv) οι συνολικές καταθέσεις στο ως άνω πιστωτικό ίδρυμα ανέρχονται σε ποσό ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων είκοσι εννέα εκατομμυρίων ευρώ (€ 1.529.000.000.), εκ των οποίων____________ ευρώ (χ.000.000) είναι το εγγυημένο από το ΤΕΚΕ μέρος, σύμφωνα με το άρθρο 9. του ν. 3746.2009.

v) το ως άνω πιστωτικό ίδρυμα έχει αναλάβει υποχρεώσεις ανερχόμενες σε εκατόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ (€ 120.000.000) έναντι άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

vi) δεδομένης της αναταραχής στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2008 έως σήμερα και της παρούσας δυσμενούς δημοσιονομικής και οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη του κοινού στη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία  του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκτιμάται ότι θα κλονιστεί από τη θέση σε ειδική εκκαθάριση του ως άνω πιστωτικού ιδρύματος . Ειδικότερα, η θέση του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος σε ειδική εκκαθάριση, η οποία προβάλλει, εν όψει της αδυναμίας ανάκαμψής του, ως μόνη εναλλακτική λύση στην ένταξή του στα μέτρα εξυγίανσης, και η οποία θα ήταν δυνατή λόγω της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 8 παρ. 1 στοιχ. α περίπτ. Iv και στοιχ. γ του ν. 3601/2007, θα προκαλούσε λόγω της οριστικής παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης του πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και της απώλειας του μη καλυπτόμενου κατά του ν. 3746/2009 μέρους των καταθέσεων πολύ μεγαλύτερο αυξημένο κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταθετών σε αυτό από την παρούσα απόφαση και επομένως δεν αποτελεί εναλλακτικό μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

συνεκτιμώντας την αδυναμία του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος να ανακάμψει, την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητά του προς ανάκαμψη, καθώς και τον κίνδυνο κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταθετών και την αναγκαιότητα για την αποτροπή της αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία θα προκύψει σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

να προβεί στις κατά νόμον απαιτούμενες ενέργειες για την υπαγωγή του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος σε μέτρα εξυγίανσης , όπως αυτά ορίζονται με τα άρθρα 63 Δ και 63 Ε του ν. 3601/2007, όπως ισχύει:

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                     ΤΑ ΜΕΛΗ                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης