Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 10 δισ. η δόση για Ελλάδα στο Eurogroup 24/5 – Χωρίς άμεση λύση για το χρέος - Ο ESM θα αγοράσει δάνεια από ΔΝΤ ή διακρατικά

Στα 10 δισ. η δόση για Ελλάδα στο Eurogroup 24/5 – Χωρίς άμεση λύση για το χρέος - Ο ESM θα αγοράσει δάνεια από ΔΝΤ ή διακρατικά
Η ευρωπαϊκή πλευρά που τάσσεται υπέρ μιας χαλαρής λύσης και σε μακροπρόθεσμη βάση θα καταθέσει πρόταση προς το ΔΝΤ ο ESM να αγοράσει 15 με 20 δισ. από τα διακρατικά δάνεια ύψους 52,9 δισ. ή θα αγοράσει 10 δισ. από σύνολο 21,3 δισ. του ΔΝΤ
Στα 10 δισεκ. ευρώ θα διαμορφωθεί η δόση που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα με βάση την συμφωνία στο Eurogroup στις 24 Μαΐου του 2016.
Πηγή στο Βερολίνο που μίλησε στο bankingnews ανεπίσημα τόνισε ότι «το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα χορηγηθεί δόση 10 δισεκ. στην Ελλάδα εκ των οποίων τα 5,7 δισεκ. θα καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις και 4,3 δισεκ. υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου».
Η δόση των 10 δισεκ. θα βοηθήσει την Ελλάδα βραχυχρόνια και θα επιτρέψει στην χώρα να φθάσει έως τον Ιούλιο έχοντας καλύψει όλα τα ανοικτά μέτωπα ειδικά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ωστόσο στο ζήτημα του χρέους φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση μιας αντιδικίας όπου αρχικώς κατηγορούσε το ΔΝΤ αλλά στην πορεία αρχίζει να συμφωνεί με τις θέσεις που παρουσιάζει για το χρέος.
Στο Eurogroup το ΔΝΤ θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται πιο στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Είναι πολύ πιθανό πάντως το ελληνικό χρέος να εξεταστεί και στην Σύνοδο των G7 στις 26 και 27 Μαΐου.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η ευρωπαϊκή πλευρά που τάσσεται υπέρ μιας χαλαρής λύσης και σε μακροπρόθεσμη βάση θα καταθέσει πρόταση προς το ΔΝΤ ο ESM να αγοράσει ή 15 με 20 δισεκ. από τα διακρατικά δάνεια ύψους 52,9 δισεκ. ή θα αγοράσει 10 δισεκ. από σύνολο 21,3 δισεκ. του ΔΝΤ σε μακροπρόθεση βάση.
Η λύση για την αγορά μέρους των διακρατικών δανείων εξετάζεται ως δέλεαρ για να παραμείνει το ΔΝΤ.
H Γερμανία και η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία υπάρχει η πρόταση ο ESM να αγοράσει 10 δισεκ. των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα με όρο όμως να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα έλαβε μεταξύ 2010 και 2012 από τα δύο προγράμματα 130,9 δισεκ. με διάρκεια 31,14 χρόνια και λήξη το 2054 και 52,9 δισεκ. από διακρατικά δάνεια τα οποία φέρουν οριακά υψηλότερο επιτόκιο από τα δάνεια του ESM - EFSF.
Στα δύο πρώτα προγράμματα συμμετείχε και το ΔΝΤ με 20,1 και 11,7 δισεκ. ευρώ, το ποσό που έχει απομείνει να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ είναι 21,3 δισεκ.  
Το 2015 εγκρίθηκε το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισεκ. με διάρκεια 32,3 χρόνια και λήξη το 2059.
Με βάση τις νέες προτάσεις που εξετάζονται ο ESM θα μπορούσε να αγοράσει 15-20 δισεκ. από τα διακρατικά δάνεια ή 10 δισεκ. από το ΔΝΤ.
Οι λύσεις αυτές δεν αλλάζουν το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος ούτε καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Απλά αντί για τα κράτη ή το ΔΝΤ ο ESM θα αυξήσει την συμμετοχή του στον δανεισμό της Ελλάδος.
Το μόνο θετικό είναι ότι θα μειωθούν οι τόκοι σε ετήσια βάση καθώς τα επιτόκια των δανείων του ESM είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά επιτόκια του ΔΝΤ και τα διακρατικά δάνεια.

Εναλλακτικές επιλογές

1)Η περίοδος χάριτος των τόκων να μετατοπιστεί από το 2023 στο 2030 δηλαδή να υπάρξει 7ετής περίοδος χάριτος στους τόκους όλων των δανείων της ΕΕ δηλαδή του ESM και των διακρατικών δανείων.
 
2)Θα υπάρξει 5ετής επιμήκυνση των δανείων του ESM και των διακρατικών κατά 5 χρόνια και από 32,5 χρόνια λήξη θα έχουν 37,5 χρόνια.

3)Ο ESM θα εξαγοράσει 10 δισεκ. δανείου του ΔΝΤ, θα το αντικαταστήσει με 10 δισεκ. δάνειο από τον ESM με επιτόκιο περίπου στο 1%.
Όρος όμως το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ESM θα μπορούσε εναλλακτικά να αγοράσει και μέρος των διακρατικών δανείων.

4)Ο ESM έχει αποκλείσει μείωση επιτοκίων στα ελληνικά προγράμματα.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα στο τελευταίο πρόγραμμα των 86 δισεκ. το επιτόκιο είναι περίπου στο 1% όταν π.χ. ο ESM δανείζεται στα 30 χρόνια δηλαδή ομόλογο λήξης το 2045 στο 1,628% και στα 40 χρόνια στο 1,86%.
Άρα μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξει γιατί μετά θα πρέπει η ΕΕ να χρηματοδοτεί τον ESM για να καλύπτει την ζημία που προκαλεί το ελληνικό επιτόκιο στον ισολογισμό του ESM.  
Μπορεί να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη προοπτική στα επιτόκια ώστε να μην επηρεάζονται από τυχόν αυξήσεις και αν υπάρχει σχέδιο να εξοφληθούν δάνεια νωρίτερα;
Στο θέμα των επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξουν πολλές αλλαγές και σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν στο βραχυπρόθεσμο σκέλος.

www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης