Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

HSBC: Μοιραστείτε τα βάρη της Ελλάδας – Η λιτότητα δεν φέρνει τη λύση – Να αναλάβουν δράση EKT και EFSF- JP Morgan: Βιώνουμε ένα ασύμμετρο σοκ στην Ευρωζώνη

tags :
HSBC: Μοιραστείτε τα βάρη της Ελλάδας – Η λιτότητα δεν φέρνει τη λύση – Να αναλάβουν δράση EKT και EFSF- JP Morgan: Βιώνουμε ένα ασύμμετρο σοκ στην Ευρωζώνη
(upd)Ακόμη μία επενδυτική τράπεζα προστίθεται στον κατάλογο που αποτρέπουν την ευρωζώνη να επιλέξει την έξοδο κάποιας χώρας από το κοινό νόμισμα ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει.
Αυτή τη φορά, η HSBC, σε σημερινή της έκθεση αναφέρει ότι θα ήταν καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να λάβουν μία συνολική λύση στο πρόβλημα, μοιράζοντας στην ουσία τα βάρη του χρέους μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων.
Η HSBC θεωρεί ότι η λιτότητα που επιβάλλεται δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει τα πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ και το EFSF μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην σταθερότητα του συστήματος.
Σύμφωνα με την HSBC η έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ θα δημιουργούσε χάος παγκοσμίως, με τα κεφάλαια να αναζητούν εναγωνίως «καταφύγια». Παράλληλα, θα υπήρχε σημαντική των spreads των ομολόγων, μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες απειλώντας τις με κατάρρευση, οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων και των θεσμικών (EE, EKT, ΔΝΤ) θα πρέπει να διαγράψουν τελείως τις απαιτήσεις τους για αποπληρωμή χρεών από την χώρα που θα βγει από την ευρωζώνη και μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της περιφέρειας.
Τι θα συνέβαινε στη χώρα που θα έβγαινε από το ευρώ;
-Το τραπεζικό σύστημα θα χρειαζόταν άμεσα γερή κεφαλαιακή ενίσχυση
-Οι αναλήψεις χρημάτων θα περιορίζονταν
-Η ρευστότητα στην αγορά θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη
-Η αυστηρή λιτότητα θα ήταν μονόδρομος
-Η Κεντρική Τράπεζα θα τύπωνε χρήμα
-Οι εμπορικοί δασμοί θα επανέρχονταν
-Ο πληθωρισμός θα κάλπαζε
-Οι χρεοκοπίες εταιρειών θα αυξάνονταν

JP Morgan: Βιώνουμε ένα ασύμμετρο σοκ στην Ευρωζώνη... και όχι ένα παγκόσμιο σοκ


Οι αναλυτές έπαψαν να συζητούν έαν θα υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη. Τώρα αυτό που τους απασχολεί είναι να επιχειρήσουν να αντιληφθούν πόσο αυτή θα κρατήσει και τι μορφή θα έχει....
Αυτό αναφέρουν με τη σειρά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι τις εκτιμήσεις του David Mackie, οικονομολόγου της JP Morgan.
Σύμφωνα με τον Mackie, η νέα ύφεση δεν θα μοιάζει με τις αντίστοιχες του 1970, 1980 και του 1990, που προκλήθηκαν από "σοκ" νομισματικής πολιτικής αλλά θα έχει περισσότερα κοινά με την ύφεση της περιόδου 2008 - 2009, ύφεση η οποία εκτός από "σοκ" νομισματικής πολιτικής είχε και στοιχεία ενός "σοκ" τιμών σε assets, πρτοκαλώντας προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, κατά τον Mackie, οι συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας δεν είναι τόσο ακραίες όσο την περίοδο 2008-2009. "Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ασύμμετρο "σοκ" στην Ευρωζώνη και όχι ένα παγκόσμιο "σοκ". Οι διαφορές μεταξύ της τρέχουσας συγκυρίας και των αρχών του 2008 αποδεικνύουν ότι η νέα ύφεση θα είναι ήπια".
Όπως παράλληλα επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση της κρίσης χρέους, όπως για παράδειγμα δεν έχουν ακόμη αποφασίσει την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του EFSF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης