Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αξιολόγηση μετά το Πάσχα (ίσως 17/5) και χρέος με δόσεις προόδου μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016

Αξιολόγηση μετά το Πάσχα (ίσως 17/5) και χρέος με δόσεις προόδου μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016
Η Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ 2 δύσκολων αποφάσεων του 4ου μνημονίου των 3,6 δισ και μιας λύσης για το χρέος με δόσεις...
(upd) Ένα νέο χρονοδιάγραμμα που αφορά την αξιολόγηση και το ζήτημα του χρέους παρουσιάζει το bankingnews που προέρχεται από θεσμική πηγή.
Σύμφωνα με θεσμικό παράγοντα που συνομίλησε με το bankingnews «η αξιολόγηση κατά το πιθανότερο σενάριο δεν θα κλείσει στις 28 Απριλίου, το θεωρώ απίθανό να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες σε έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη των ελληνορθόδοξων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να κλειδώσει η αξιολόγηση στις 17 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup ενώ οι αναφορές που είχαν υπάρξει και ήθελαν έκτακτο Eurogroup στις 6 Μαΐου δεν το θεωρώ πιθανό γιατί πρέπει να κλείσουν τα 3,6 δισεκ. τα έκτακτα μέτρα ή 4ο μνημόνιο όπως ορισμένοι το χαρακτηρίζουν.
Η Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δύο πολύ δύσκολων αποφάσεων.
Από την μια μεριά η αξιολόγηση που κατέληξε σε μέτρα 9 δισεκ. 5,4 +3,6 δισεκ. = 9 δισεκ. με τα 3,6 δισεκ. να αποτελούν το επονομαζόμενο 4ο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής που θα δοκιμάσουν τις σχέσεις της κοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως της λύσης για το χρέος…που θα καθυστερήσει.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις, θα μου προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν το ζήτημα του ελληνικού χρέους οριστικοποιηθεί σύντομα.
Δεν είμαι σίγουρος αν θα ανοίξει μετά την αξιολόγηση αλλά το βέβαιο είναι ότι θα κλείσει ως τελική φόρμουλα – λύση μετά την δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2016.
Ορισμένοι τεχνοκράτες της Γερμανίας προτείνουν η λύση για το χρέος μια επιμήκυνση έως 17,5 ετών από 32,4 χρόνια στα 50 χρόνια και ίσως μια διασύνδεση με την πορεία του ΑΕΠ, χωρίς μείωση επιτοκίων και χωρίς μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά….να συνδεθεί με την πρόοδο του ΑΕΠ και της οικονομίας.
Δηλαδή αν η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους της να παίρνει ως bonus την λύση για το χρέος που θα έχει συμφωνηθεί.
Αν δεν επιτυγχάνει τους στόχους της να μην παίρνει λύση δηλαδή να αποδοκιμάζεται…
Η Ελλάδα προφανώς έχει ζητήσει το ακριβώς αντίθετο, όταν η οικονομία δείχνει σημάδια κόπωσης να ενεργοποιείται η λύση για το χρέος.
Κατά το ορθότερο η ελληνική θέση για το χρέος είναι μια σταθερή ετήσια δόση τοκοχρεολυσίων δηλαδή να ξέρει ότι θα πληρώνει π.χ. 15 δισεκ. ευρώ το χρόνο σε τοκοχρεολύσια ή ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί γιατί θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του 4ου μνημονίου των 3,6 δισεκ. και μιας λύσης για το χρέος που θα επιβραβεύει την πρόοδο και θα τιμωρεί τις καθυστερήσεις.
Η Ευρώπη δεν θα χαριστεί στην Ελλάδα, όπως δεν χαρίζεται και το ΔΝΤ»

Κομισιόν: Έκτακτο Eurogroup μόνο αν υπάρξει πρόοδος - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα προληπτικά μέτρα

Τη θέση του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως για την Ελλάδα τη Μ. Πέμπτη, μόνο εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breidthardt.
Επίσης τόνισε ότι είναι πρώιμος ο όποιος σχολιασμός για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με την κυβέρνηση πάντως να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης