Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε επενδυτική τράπεζα ειδικού σκοπού μετατρέπεται ο EFSF - Θα παρεμβαίνει για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
Σε επενδυτική τράπεζα ειδικού σκοπού μετατρέπεται ο EFSF - Θα παρεμβαίνει για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σχέδιο μετατροπής του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε επενδυτική τράπεζα ειδικού σκοπού, με στόχο τη δυνατότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών φέρεται να επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να βάλουν οριστικά φρένο στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της κρίσης χρέους, προτού εκείνη μετεξελιχθεί σε τραπεζική κρίση. 
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, πόροι του EFSF θα διατίθενται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτή είναι η νέα δυνατότητα που δίδεται στον μηχανισμό που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα απέρριπταν εδώ και καιρό ότι το EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, ωστόσο η επιλογή αυτή πλέον μοιάζει μονόδρομος, δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκονται αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Κατα τις πληροφορίες, αυτή η επενδυτική τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ομόλογα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως εγγυήσεις (collaterals) προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι ο EFSF διαθέτει κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ και ιδρύθηκε το 2010, με πρωταρχικό στόχο την παροχή προσωρινής οικονομικής βοήθειας σε κράτη - μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όταν συστάθηκε ο EFSF δεν υπήρχε η δυνατότητα παρέμβασης για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Κατά τη σύσταση του EFSF, δόθηκε στον μηχανισμό η δυνατότητα έκδοσης ομολόγων, με την εγγύηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Μεγάλο πλεονέκτημα του EFSF ήταν μέχρι τότε η δυνατότητα να δανείζεται με φθηνό επιτόκιο, καθώς και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Fitch, Standard & Poor's, Μοοdy's) τον αξιολογούν με την κορυφαία βαθμολογία AAA, λόγω των εγγυήσεων από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Αυτό που αξίζει εδώ να σημειωθεί είναι ότι παρά την πληθώρα των αξιωματούχων που κάνουν λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των πόρων του EFSF (440 δισ. ευρώ), προκειμένου να είναι σε θέση να διασώζει ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση στην κατεύθυνση αυτή. Πρώτη που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό είναι η Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο EFSF συνιστά προσωρινό μηχανισμό στήριξης και βάσει των αρχικ΄βν σχεδιασμών προβλέπεται να αντικατασταθεί στα μέσα του 2013 από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), ο οποίος θα έχει κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.
Μάλιστα οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάζουν την επίσπευση της εφαρμογής του ESM κατά ένα χρόνο, ήτοι το 2012, με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης