Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνικά αυτοκτονική πολιτική της κυβέρνησης οι μονομερείς ενέργειες - ΕΚΤ και Schaeuble στηρίζουν τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ

Εθνικά αυτοκτονική πολιτική της κυβέρνησης οι μονομερείς ενέργειες - ΕΚΤ και Schaeuble στηρίζουν τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ
Πρόκειται για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης καθώς το ΔΝΤ κατάφερε ΕΚΤ και ΕΕ να τους πείσει για την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.
Προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς εσχάτως οι πιέσεις των δανειστών είναι τέτοιας κλίμακας που ακυρώνουν το μεγάλο στόχο που είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
Ταυτόχρονα οι κινήσεις της κυβέρνησης να καταθέσει μονομερώς νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό είναι βέβαιο ότι θα κλιμακώσουν την ένταση Ελλάδος με δανειστές....οι οποίοι όλως τυχαίως συμπλέουν με τις θέσεις του ΔΝΤ....

Η Ελλάδα τόσους μήνες «εμπορεύεται πάγο που λιώνει».
Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει Οκτώβριο του 2015 και φθάσαμε Απρίλιο του 2016 για να οριστικοποιηθεί περί τις 26 με 28 Απριλίου όπου προανήγγειλε η κυβέρνηση και οι τρεις υπουργοί που έδωσαν συνέντευξη τύπου Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος.
Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο θα αυξάνεται ο πήχης των μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Κάθε καθυστέρηση φέρνει όλο και περισσότερα μέτρα και αυτό το ονομάζουν οι αμερικανοί εμπόριο πάγου που λιώνει, όσο καθυστερεί μια συμφωνία τόσο ο πάγος λιώνει.
Οι δανειστές αποχώρησαν για να μεταβούν στην Σύνοδο του ΔΝΤ 15 με 17 Απριλίου χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί καθώς με αυτές τις διαβεβαιώσεις φθάσαμε από τον Οκτώβριο του 2015…στον Απρίλιο του 2016.
Συν τοις άλλοις το ΔΝΤ θεωρεί ότι οποιαδήποτε ψήφιση νόμου χωρίς την συμφωνία θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια.
Το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η σοβαρότατη μετακίνηση τόσο της ΕΕ όσο και της ΕΚΤ προς τις θέσεις του ΔΝΤ.
Η ΕΚΤ και ο Coeure της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε «συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων.
Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ» δήλωσε ο Coeure.
Η δήλωση αυτή όχι μόνο αποδυναμώνει την ελληνική επιχειρηματολογία αλλά αποδεικνύει ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ υιοθετούν τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ο W. Schaeuble δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί ενώ διευκρίνισε ότι δεν συντρέχει λόγος αναδιάρθρωσης του ελληνικούς χρέους.
Την δήλωση αυτή ότι δεν συντρέχει λόγος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ην επαναλαμβάνει δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Αυτό που καταγράφεται ξεκάθαρα είναι ότι όλοι οι θεσμοί έχουν μετατοπιστεί όχι προς την Ελλάδα αλλά προς το ΔΝΤ, ζητούν σκληρά μέτρα από την Ελλάδα.
Εγείρεται μείζον θέμα και για το χρέος, που αποτελούσε πολιτικό όπλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ όλοι ανέμεναν μια ψευδεπίγραφη λύση για το χρέος με επιμήκυνση και ίσως προσωρινό πάγωμα δόσεων για ορισμένα δάνεια χωρίς μείωση επιτοκίων και χωρίς μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά, ο Schaeuble προειδοποιεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αποτελεί ξεκάθαρη νίκη του ΔΝΤ καθώς επιβάλλει την δική του γραμμή, η ΕΚΤ και η ΕΕ υιοθετούν αυτή την γραμμή επειδή δεν θέλουν να δώσουν λύση στο χρέος….και η Ελλάδα φορτώνεται ένα νέο πακέτο μέτρων που θα φθάσει τα 6,6 δισεκ. ευρώ από αρχικό στόχο 5,4 δισεκ. ευρώ χωρίς να είναι σαφές αν θα υπάρξει λύση για το χρέος.
Πρόκειται για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης καθώς το ΔΝΤ κατάφερε ΕΚΤ και ΕΕ να τους πείσει για την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης