Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν υπάρχουν ακόμη αιτήσεις για τη δημιουργία Fund που θα διαχειριστούν «κόκκινα» δάνεια, λέει πηγή της ΤΤΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη αιτήσεις για τη δημιουργία Fund που θα διαχειριστούν «κόκκινα» δάνεια, λέει πηγή της ΤΤΕ
Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον από δικηγορικά γραφεία για τη σύσταση Fund που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι προδιαγραφές για τη δημιουργία Fund οριστικοποιήθηκαν στα μέσα Μαρτίου αλλά ακόμη εντοπίζονται νομικές ατέλειες που καθιστούν ανέφικτη την δραστηριοποίησή τους.
Ένα πρόβλημα που απασχολεί τους ενδιαφερόμενους είναι ο φόρος χαρτοσήμου 2,5% που επιβάλλεται στην πώληση του χαρτοφυλακίου από την τράπεζα σε ένα Fund.
Πρόκειται για εμπόδιο το οποίο μεταφράζεται σε κόστος για τους ενδιαφερόμενους. Τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας θεωρούν ότι η ίδρυση μιας εταιρείας ανάλογου σκοπού θα πρέπει να δημιουργηθεί έχοντας δικαίωμα στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου που να σημειωθεί απαλλάσσονται από το φόρο χαρτοσήμου του 2,5%.
Ο επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Kyros Law Offices κ. Γιάννης Κυριακόπουλος είπε στο bankingnews ότι το νέο καθεστώς θα έχει διαφάνεια, τίποτα δεν θα γίνετε εν κρυπτό. Πρόσθεσε ότι η δημοσιότητα θα είναι το κύριο στοιχείο της διαδικασίας διότι ο διαχειριστής των « κόκκινων» δανείων θα πρέπει να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των τραπεζών. Ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος υποστηρίζει ότι πρακτικά δεν μπορείς να δημιουργήσεις μία εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ όπως προβλέπει η νομοθεσία διότι με την αγορά του δανειακού χαρτοφυλακίου ακινήτων και με την εγγραφή στο ισολογισμό της νέας εταιρείας θα ανακύπτουν ζημιές που θα απαιτούν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία μέχρι πρότινος απαγόρευε τη μεταβίβαση των «κόκκινου» δανείων χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη ενώ τώρα αρκεί μια απλή κοινοποίηση προς το οφειλέτη για να προχωρήσει η διαδικασία.

Τι περιμένει η αγορά;

Στελέχη ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων δεν κρύβουν την προσδοκία τους και περιμένουν πολλά από την πώληση των «κόκκινων» δανείων καθώς θεωρούν ότι αρχικά θα επιβραβευθούν όσοι δούλεψαν συνετά όλα αυτά τα χρόνια ενώ όσοι κινήθηκαν αλόγιστα και…
φόρτωσαν με υπέρογκα δάνεια τις επιχειρήσεις τους ήρθε η ώρα να πληρώσουν το τίμημα.
Πάντως τα επιτελεία των επιχειρήσεων που κοιτούν προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ως γνώμονα τη διάσωση των θέσεων εργασίας η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με «κούρεμα» των χρεών που θα δίνει ελπίδες διάσωσης της εταιρείας μέσα από μία ορθολογική δουλειά και με πιο σωστή διαχείριση.
Δηλαδή τα λειτουργικά κέρδη να είναι ικανά να αποπληρώσουν τα χρέη σε βάθος χρόνου.
Ωστόσο στο ερώτημα γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα « κουρέματος» του χρέους στις υπάρχουσες εταιρείες η απάντηση που δίνεται είναι ότι οι εταιρείες κατεβάζουν ρολά όχι γιατί έχουν χρέη αλλά διότι λείπουν τα κεφάλαια κίνησης για να επαναφέρουν τη φυσιολογική ροή των κεφαλαίων στο ταμείο της εταιρείας. Αυτός είναι ο ρόλος του νέου επενδυτή ο οποίος όμως δεν μπορεί να αγοράσει απευθείας τα χρέη μιας εταιρείας από την τράπεζα.
Ο διαχειριστής και ειδικότερα τα επονομαζόμενα destress fund θα αναλάβουν το ρίσκο της αγοράς από τις τράπεζες, στη συνέχεια θα επιδιώξουν να βρουν αγοραστές για το προϊόν τους.
Στην περίπτωση που αποκτήσουν προϊόντα για τα οποία δεν θα υπάρχουν αγοραστές το μόνο που θα πετύχουν είναι να καταγράψουν ζημιές στο δικό τους χαρτοφυλάκιο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης