Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επισημοποιήθηκε στην ΤτΕ το ενδιαφέρον του ελληνοαμερικανικού fund και του Δ Μηλιάκου για την Proton bank – Έτοιμοι να επενδύσουν 100-150 εκατ – Ολοκληρώθηκε και το πόρισμα της ΤτΕ…

tags :
   Επισημοποιήθηκε στην ΤτΕ το ενδιαφέρον του ελληνοαμερικανικού fund και του Δ Μηλιάκου για την Proton bank – Έτοιμοι να επενδύσουν 100-150 εκατ – Ολοκληρώθηκε  και το πόρισμα της ΤτΕ…
(upd2)Νέα τροπή φαίνεται ότι λαμβάνουν οι εξελίξεις όσον αφορά το μέλλον της Proton bank καθώς σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες το ελληνοαμερικανικό fund στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Μηλιάκος πρώην διοικητής της ΑΤΕ Bank αναγνωρισμένου κύρους και ικανοτήτων επισημοποίησε το ενδιαφέρον τους στην ΤτΕ.

Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες πρόσφατα υπήρξε συνάντηση του ελληνοαμερικανικού fund και του Δ Μηλιάκου με την ΤτΕ. Στην συνάντηση αυτή είχαν μια ενδελεχή ενημέρωση για την Proton bank από τα στελέχη της ΤτΕ, ζήτησαν να τους κοινοποιηθεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο της Proton bank.
Το ελληνοαμερικανικό fund θα επενδύσει 100-150 εκατ στην Ελλάδα και στην Proton bank και η επένδυση αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες το τελευταίο διάστημα.
Οι καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων είναι οριακές στην Ελλάδα και η επένδυση του ελληνοαμερικανικού fund αποδεικνύει ότι σε περιόδους δύσκολες για την οικονομία και τον τόπο υπάρχουν επενδυτές διατεθειμένοι να υλοποιήσουν επενδύσεις, αλλά και διατεθειμένοι να πάρουν τα ρίσκα που τους αναλογούν.
Η ΤτΕ ως θεσμική αρχή παρουσίασε όλες τις παραμέτρους και πλέον εναπόκειται στην Κεντρική Τράπεζα να καθορίσει τις εξελίξεις.
Η ΤτΕ έχει χειριστεί την υπόθεση της Proton bank με πολύ τεχνοκρατικό και θεσμικό τρόπο και προφανώς ο ρόλος της για την επόμενη μέρα της τράπεζας θα είναι καταλυτικός.
Όμως πέραν από αυτή την σημαντική εξέλιξη της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι ζυμώσεις στην Proton bank είναι σημαντικές για 3 λόγους.  
1)Ο επίτροπος που έχει διορίσει η ΤτΕ στην Proton  θα παραδώσει την αποτίμηση  της Proton bank. Σήμερα ή αύριο η ΤτΕ θα λάβει την έκθεση του επιτρόπου και θα έχει μια πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας.
Με βάση ενδείξεις και όχι αποδείξεις δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι «σοβαρό» στην αποτίμηση της Proton bank.
Το πόρισμα της ΤτΕ θεωρείται καθοριστικής σημασίας γιατί θα  αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση της τράπεζας.
Θα διαλευκάνει τα θολά σημεία τα οποία εμφανίστηκαν λόγω της εμπλοκής του επιχειρηματία Λ. Λαρευντιάδη.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ενώ στοχοποιήθηκε και με την εμπλοκή της δικαιοσύνης ο Λ Λαρευντιάδης για 51 εκατ η εισαγγελική έρευνα φαίνεται ότι δεν «αποκαλύπτει» υπεξαίρεση ενώ δεν διαπιστώνονται 51 εκατ αλλά 32,7 εκατ ευρώ.
2)Η  Attica bank μέχρι την Παρασκευή  23 Σεπτεμβρίου θα έχει προθεσμία να απαντήσει για το αν ενδιαφέρεται για την Proton bank. Να σημειωθεί ότι η Attica bank πραγματοποιεί οικονομικό έλεγχο στην Proton bank μέσω της  KPMG και της  Boston Consulting.
3)Όμως εγείρεται και ένα θέμα  ποιος θα πάρει τελικά το ομολογιακό της Proton bank;
Να σημειωθεί ότι το ομολογιακό θα είναι ύψους 50 εκατ ευρώ και η προθεσμία που έχει υπάρξει είναι η 30η Σεπτεμβρίου η άλλη Παρασκευή.
Ποιοι είναι οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι;    
Οι 4 τράπεζες που συμμετέχουν αλλά δεν ενδιαφέρονται;
Η Attica bank που υλοποιεί οικονομικό έλεγχο ή το ελληνοαμερικανικό fund που εκπροσωπείται από τον Δ Μηλιάκο;
Σε αυτό το θολό ακόμη τοπίο για την Proton bank πρέπει να προστεθεί και μια άλλη παράμετρος.
Το  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πρόεδρος του οποίου είναι ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος φέρεται να ήθελε να συμμετέχει στην διαδικασία συγχώνευσης της Attica bank με την Proton bank.
H Attica bank απορροφά όλα τα καταστήματα της Proton αλλά και βασικά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού.
Η Proton bank μετατρέπεται σε holding και με τα κεφάλαια που θα διαθέτει θα αγοράσει τα ποσοστά του ΤΤ 22,5% και ίσως του  Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων 19% στην Attica bank. Κατά το πιθανότερο σενάριο θα αγοραστεί μόνο το ποσοστό του ΤΤ.
Η Proton bank θα διαθέτει μεγάλο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άπαξ και στοιχεία ενεργητικού και παθητικού θα έχουν αγοραστεί ή μεταφερθεί από την Proton bank στην Attica bank.
Εφόσον λοιπόν αγοραστεί το ποσοστό του ΤΤ στην Attica bank στο νέο διοικητικό σχήμα ρόλο διευθύνοντος συμβούλου φέρεται ότι θα ήθελε να αναλάβει ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επειδή θα διασπαστεί και θα αποσχιστούν οι τραπεζικές δραστηριότητες επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις περί την Attica bank.
Κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο αλλά το ερώτημα είναι μπορεί να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο σχέδιο;

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης