Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χάος - Από την δήθεν λύση στο χρέος στο σοκ του Schaeuble και από τα τριαντάφυλλα Τσίπρα στον απαράδεκτο Davutoglu

Χάος - Από την δήθεν λύση στο χρέος στο σοκ του Schaeuble και από τα τριαντάφυλλα Τσίπρα στον απαράδεκτο Davutoglu
Η διαδικασία της επίλυσης του ελληνικού χρέους γελοιοποιήθηκε πριν καν ξεκινήσει και ακόμη υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η χώρα πάει καλά;
Αποτιμώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσφυγικού, χρέους και οικονομικής πολιτικής, μόνο ανησυχία και προβληματισμός κυριαρχεί για την πορεία της Ελλάδος.
Εν μέσω ακραίων αντιφάσεων, εν μέσω αναιρέσεων, εν μέσω απαξίωσης, εν μέσω γελοιοποίησης των διαδικασιών ειδικά για το χρέος,  η Ελλάδα πορεύεται κατά τρόπο ανεύθυνο, χωρίς στρατηγική.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου αποφασίστηκε ότι τα σύνορα θα μείνουν ανοικτά και η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που στέλνει στην Ελλάδα.
Τι έχει συμβεί 48 ώρες μετά;
Η FYROM κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες και οι χώρες του Vicegrad συνεχίζουν να διατηρούν άτεγκτη στάση.
Στην Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί όχι 38 αλλά περίπου 95 χιλιάδες λαθρομετανάστες και μετανάστες.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Τουρκία ώστε να γεφυρώσει τις διαφορές με την Τουρκία και να συμφωνηθεί μια φόρμουλα συνεργασίας με την Τουρκία στο προσφυγικό.
Θα αναγνωρίσουμε θετικές προθέσεις στον Τσίπρα.
Ποια ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού A. Davutoglu;
Προέβη σε μια απαξιωτική έως ατιμωτική δήλωση παρουσία του Τσίπρα.
Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο….γιατί απλά θεωρεί ότι είναι τουρκικός εναέριος χώρος.
Κοινώς οι Τούρκοι είπαν στην ελληνική πολιτική ηγεσία ότι θεωρούν το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ανατολικού Αιγαίου ότι ανήκει στην Τουρκία.
Είχε προηγηθεί αναφορά για το casus belli δηλαδή την αιτία πολέμου και επίσης είχε υπάρξει θετική αναφορά του Τσίπρα….ότι η Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής είχε έρθει με ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης Davutoglu – Τσίπρα στην Σμύρνη;
Ότι η Τουρκία θεωρεί το ελληνικό εναέριο χώρο….τουρκικό και προσέξτε αυτό το είπε ο τούρκος πρωθυπουργός μπροστά στον έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Τσίπρας έπρεπε να δηλώσει ότι αυτή η δήλωση είναι εχθρική και απαράδεκτη και να εγκαταλείψει την Τουρκία ως εχθρικό έδαφος.
Όμως ο Τσίπρας – πάντα με καλές προθέσεις μοίραζε τριαντάφυλλα χθες 8 Μαρτίου λόγω της εορτής της γυναίκας – σε μια χώρα που προσέβαλλε την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή ο Ελευθέριος Συνοδικός ο ευρωβουλευτής τη Χρυσής Αυγής αναφέροντας – σωστά επιχειρήματα – για την Τουρκία τέθηκε εκτός συνεδριάσεων του ευρωκοινοβουλίου.
Με μια πραξικοπηματική ενέργεια, απαράδεκτη και προσβλητική ο Σουλτς ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου εκδίωξε από την αίθουσα τον έλληνα ευρωβουλευτή.
Δυστυχώς αντί όλη η ευρωομάδα της Ελλάδος στο ευρωκοινοβούλιο να ξεσηκωθεί εναντίον αυτής της απαράδεκτης ενέργειας σιώπησαν.
Ο στρατηγικός Συνοδινός είναι ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής και οι υπόλοιποι έλληνες ευρωβουλευτές δεν πρόταξαν το εθνικό συμφέρον αλλά λειτούργησαν μικρόψυχα και μικροπολιτικά.
Οι δηλώσεις Συνοδινού για τους Τούρκους είναι 100% ρεαλιστικές.
Δέχθηκαν ατιμωτικά όλοι την δήλωση Davutoglu ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος…δεν είναι ελληνικός αλλά τουρκικός.
Και ενώ ο Σουλτς παραβιάζοντας κάθε αρχή, εκδίωξε τον στρατηγικό Συνοδινό από το ευρωκοινοβούλιο στην Ελλάδα ο υφυπουργός εξωτερικών ο Μάρδας μόλις λίγες ώρες από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία δήλωνε «διπλωματική λύση με την Τουρκία αλλιώς πόλεμος».
Η δήλωση αυτή είναι τουλάχιστον απίστευτη και προβληματίζει…μετά την επιτυχημένη όπως την χαρακτήρισαν παρουσία του Τσίπρα στην Τουρκία.
Χρειάστηκε ο Μάρδας να την ανασκευάσει και να δηλώσει ότι ήταν σχήμα λόγου αλλά σχήμα λόγου μια ημέρα μετά την επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στην Τουρκία….πάει πολύ.
Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία είναι αναξιόπιστη χώρα, εχθρικά διακείμενη προς την Ελλάδα, έχει απαράδεκτο πολιτικό λόγο και συνεχώς υποδαυλίζει την προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.
Το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία απέτυχε, αλλά η αποτυχία δεν βαρύνει τον Τσίπρα αλλά την απαράδεκτη τουρκική αδιαλλαξία.
Η προκλητική Τουρκία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;
Πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδος παραμένουν στον ίδιο επίπεδο στο σημείο μηδέν, τίποτε δεν άλλαξε και όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία θα συμβάλλει στο να λυθεί το προσφυγικό απλά θα διαψευστούν παταγωδώς.
Άρα από το μέτωπο προσφυγικό, Τουρκία και άλλα παταγώδης αποτυχία.

Το απόλυτο φιάσκο το χρέος

Η Ελλάδα ή κατά το ορθότερο μέρος της ελληνικής κυβέρνησης προπαγάνδιζε ότι η λύση για το χρέος αποτελεί Ιθάκη.
Δυστυχώς όμως η αντιμετώπιση της λύσης για το χρέος γελοιοποιήθηκε ως διαδικασία πριν καν ξεκινήσει.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι εξεπίτηδες ανέφερε ότι ανοίγει το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble τόνισε απλά ότι η λύση για το ελληνικό χρέος είναι για το θεαθήναι.
Δηλαδή πριν καν ξεκινήσει η δήθεν λύση για το ελληνικό χρέος, ξευτιλίστηκε η όλη διαδικασία.
Κανείς σοβαρός που ασχολείται με τα οικονομικά δεν πιστεύει ότι πέραν της επιμήκυνσης η ΕΕ δεν θα δώσει τίποτε άλλο στο χρέος.
Η λύση για το χρέος θα αποδειχθεί ντροπή, θα αποδειχθεί φιάσκο που μόνο σε επαίτες θα μπορούσε να δοθεί.
Και ενώ κάποιοι ακόμη – δυστυχώς – περιμένουν λύση για το χρέος, η αξιολόγηση ξεκινάει χωρίς κανείς να γνωρίζει…τι έχει προσυμφωνηθεί.
Πολλοί συγκλίνουν στην άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί ότι ζητήσει το ΔΝΤ και η Τρόικα είτε εφάπαξ είτε τμηματικά.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Στο προσφυγικό η Ελλάδα φορτώθηκε λαθρομετανάστες.
Οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδος συνεχίζουν να παραμένουν στο μηδέν.
Η διαδικασία της επίλυσης του ελληνικού χρέους γελοιοποιήθηκε πριν καν ξεκινήσει και ακόμη υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η χώρα πάει καλά;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης