Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν και το 2016 τα funds με 16 δισ στις ΑΜΚ των τραπεζών δεν διπλασιάσουν τις αποδόσεις τους, η Ελλάδα επενδυτικά τελείωσε

Αν και το 2016 τα funds με 16 δισ στις ΑΜΚ των τραπεζών δεν διπλασιάσουν τις αποδόσεις τους, η Ελλάδα επενδυτικά τελείωσε
Για την Ελλάδα το 2016 είναι μια πρόκληση, να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει αποδόσεις στους επενδυτές που αποφάσισαν να ρισκάρουν στο project Ελλάδα.
Αν και το 2016 τα διεθνή funds που επένδυσαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών το 2015 δεν διπλασιάσουν τις αποδόσεις τους τότε η Ελλάδα επενδυτικά τελείωσε.
Την άποψη αυτή δεν την διατυπώνουν γενικώς και αορίστως τραπεζικά στελέχη ή αναλυτές.
Είναι γενική πεποίθηση ότι το 2016 είναι έτος ορόσημο και έτος μεγάλης δοκιμασίας της ανοχής και αντοχής των ξένων επενδυτών.
Τα διεθνή funds επένδυσαν
Το 2013 περίπου 2 δισεκ. ευρώ από τα 3,1 δισεκ. της συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Το 2014 επένδυσαν από τα 8,3 δισεκ. των ιδιωτικών κεφαλαίων περίπου 7 δισεκ. οι ξένοι επενδυτές.
Το 2015 από τα 8,4 δισεκ. μαζί με τα LME που επενδύθηκαν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες επενδυτές περίπου 7 δισεκ. ήταν η συμμετοχή των ξένων επενδυτών (μαζί με τα ομολογιακά)
Σωρευτικά λοιπόν το διάστημα 2013 με 2015 τα ξένα funds συμμετείχαν με 16 δισεκ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι συνολικά 450 ξένα funds με μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά έχουν συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ορισμένοι ξένοι όπως το Fairfax είχε εγγράψει την ζημία της επένδυσης ενώ το Capital που επένδυσε εκ νέου στην Eurobank είχε ρευστοποιήσει με ζημίες.
Οι ξένοι επένδυσαν σε διάστημα 2 ετών περιλαμβανομένων όμως και των ομολογιούχων 16 δισεκ. ευρώ.
Ο βασικός πρωταρχικός στόχος των ξένων είναι να διπλασιάσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν το 2015 χωρίς τα ομολογιακά δηλαδή περίπου 4,3 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Στόχος είναι να φθάσουν τα 9 με 10 δισεκ. ευρώ όπερ σημαίνει η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από 10,5 δισεκ. να φθάσει στα 18 δισεκ. ευρώ.
Μπορεί η πρώτη συνεδρίαση του 2016 να κατέδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι χρηματιστηριακές ισορροπίες και πόσο λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία οι αγορές αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο – ακόμη και στο σενάριο των φτωχών αποδόσεων στα χρηματιστήρια το 2016 – θα επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί έστω και μερικώς.
Τα διεθνή κερδοσκοπικά funds έχουν διαμορφώσει την επενδυτική τους στρατηγική με τέτοιο τρόπο ώστε από το α΄ 6μηνο του 2016 να καταγράψουν λογιστικές υπεραξίες και στην χρήση 2016 να αποδείξουν στους μετόχους τους ότι το ελληνικό πείραμα απέδωσε.
Αν όλα αυτά δεν συμβούν τότε η Ελλάδα επενδυτικά τελείωσε.
Θα μετατραπεί σε ένα επενδυτικό κρανίου τόπο, μια άγονη επενδυτική γραμμή που θα είναι ο παρίας των αναδυομένων αγορών, το μίασμα των αναδυομένων αγορών.
Για την Ελλάδα το 2016 είναι μια πρόκληση, να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει αποδόσεις στους επενδυτές που αποφάσισαν να ρισκάρουν στο project Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης