Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο με πλήρη άρση των capital controls στα μετρητά θα αρχίσει η αύξηση των καταθέσεων

Μόνο με πλήρη άρση των capital controls στα μετρητά θα αρχίσει η αύξηση των καταθέσεων
Άρση των capital controls και προϋποθέσεις για να παραχθεί πλούτος αποταμιευτικός πρέπει να είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες.
Μόνο με πλήρη απελευθέρωση των capital controls θα αρχίσει η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για τις ελληνικές τράπεζες είναι μεγάλο στοίχημα η άρση των capital controls ειδικά στα μετρητά.
Ακόμη και με θετική αξιολόγηση της οικονομίας οι καταθέσεις δεν θα αυξηθούν όσο υπάρχουν capital controls.
Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ένα άλλο δομικό πρόβλημα που είναι η αδυναμία παραγωγής νέου πλούτου από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποταμίευση.
Άρση των capital controls και προϋποθέσεις για να παραχθεί πλούτος αποταμιευτικός πρέπει να είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες.

Στόχος είναι το Καλοκαίρι του 2016 να έχει υπάρξει πλήρη άρση των capital controls στα μετρητά.
Τράπεζες, κυβέρνηση και ΕΚΤ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ώστε να υιοθετηθεί ένα τμηματοποιημένο μοντέλο άρσης των capital controls
Βραχυπρόθεσμα δηλαδή Ιανουάριο του 2016 θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής όσον αφορά το πλέγμα των παραμέτρων που θα οδηγήσουν στην άρση των capital controls.
-Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς της θεματοφυλακής στο εξωτερικό
-Να δοθεί η δυνατότητα να ανοίγουν οι πολίτες τραπεζικούς λογαριασμούς και με συνδικαιούχους.
-Να δοθεί η δυνατότητα πρόωρου ανοίγματος προθεσμιακής κατάθεσης.
-Να δοθεί η δυνατότητα ολικής αποπληρωμής των δανείων.
Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Μάρτιο του 2016
 Η βασική πρόταση των τραπεζών είναι από τον Μάρτιο του 2016 να θεωρούνται οι νέες καταθέσεις ως νέο χρήμα και να αντιμετωπίζονται με όρους απελευθερωμένου κεφαλαίου.
Μάλιστα έχει προταθεί να υπάρξει όριο ανάληψης μετρητών 3000 ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή αν ένας νέος καταθέτης καταθέσει σε μια τράπεζα 10.000 ευρώ μετά τον Μάρτιο του 2016 να έχει την δυνατότητα να μπορεί να σηκώσει τα 3.000 ευρώ.
Τα 3.000 ευρώ θα λειτουργούν είτε τμηματικά είτε εφάπαξ μια φορά τον μήνα.
Για τις επιχειρήσεις να υπάρξει όριο 30.000 ευρώ.
Για τους παλαιούς καταθέτες να υπάρχει η δυνατότητα τα 420 ευρώ την εβδομάδα να μπορούν σε διάστημα μήνα να σηκώνουν 1680 ευρώ.
Π.χ. με βάση το τωρινό καθεστώς αν ένας καταθέτης δεν σηκώσει τα 420 ευρώ την εβδομάδα και περάσουμε στην δεύτερη εβδομάδα χάνει την δυνατότητα ανάληψης των 420 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας αλλά μπορεί να σηκώσει τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.
Η νέα πρόταση επιτρέπει την σωρευτική εκταμίευση δηλαδή αν ένας καταθέτης για 2 εβδομάδες δεν σηκώσει χρήματα και πάει την Τρίτη εβδομάδα να κάνει ανάληψη να έχει την δυνατότητα να σηκώσει τα 840 ευρώ των 2 προηγούμενων εβδομάδων συν τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.
Οι τράπεζες έχουν προτείνει πλήρη άρση πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στην ανάληψη των μετρητών από τον Ιούνιο του 2016.
Άλλοι περιορισμοί των capital controls θα παραμείνουν με στόχο να έχουν αρθεί έως τα τέλη του 2016.

Πέντε χρόνια δραματικής μείωσης των καταθέσεων

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα έφθασαν στα ιστορικά τους υψηλά τα 237,8 δισεκ. τον Δεκέμβριο του 2009.
Έκτοτε ακολουθούν φθίνουσα πορεία φθάνοντας στον Νοέμβριο του 2015 όπου οι καταθέσεις παραμένουν σε χαμηλά 12 ετών στα 120,9 δισεκ.
Τον Μάιο του 2003 οι καταθέσεις ήταν 120 δισεκ. ευρώ όσες ήταν  περίπου και τον Νοέμβριο του 2015.
Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία βέβαια δεν είναι το απόλυτο μέγεθος των καταθέσεων, το 2009 π.χ. υπήρξαν πολλοί εφοπλιστές που έφεραν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα εκτινάσσοντας τις καταθέσεις.
Οι εφοπλιστές όπως ήρθαν έφυγαν.
Τα στοιχεία για τις καταθέσεις των νοικοκυριών είναι απόλυτα ενδεικτικές γιατί τα νοικοκυριά αντικατοπτρίζουν την ρεαλιστική τάση.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο του 2015 ήταν 100,8 δισεκ. και τον Δεκέμβριο του 2009 στο απόγειο των καταθέσεων ήταν 196,8 δισεκ. ευρώ.
Άρα χάθηκαν 96 δισεκ. ευρώ δηλαδή σχεδόν το 50% των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύει ότι ο έλληνας έγινε κατά 50% φτωχότερος.
Ωε προς την δομή των καταθέσεων επίσης έχουν υπάρξει αλλαγές.
Τον Μάρτιο του 2009 οι προθεσμιακές καταθέσεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ 114,9 δισεκ. για να υποχωρήσουν τον Νοέμβριο του 2015 στα 41,5 δισεκ. ευρώ ή μείωση 65% που είναι μείωση ρεκόρ.
Αντιθέτως οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου σημείωσαν την μικρότερη μείωση από 75,8 δισεκ. τον Δεκέμβριο του 2009 στα 50 δισεκ. τον Νοέμβριο του 2015.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά τα στοιχεία;
Δεν μπορούμε να μείνουμε στην κοινή διαπίστωση ότι τα μνημόνια φτώχυναν τον έλληνα.
Αυτό είναι γεγονός.
Ούτε ότι ο έλληνας έγινε φτωχότερος κατά 50% έχασε το 50% των καταθέσεων του.
Το βαθύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία αποταμίευσης, ο έλληνας δεν μπορεί να αποταμιεύσει γιατί απλά δεν έχει.
Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα αν οι καταθέσεις αυξηθούν 5 δισεκ. δεν αλλάζει η τάση.
Χρειάζονται 70-80 δισεκ. νέες καταθέσεις και με βάση την αδυναμία της οικονομίας και την αδυναμία παραγωγής νέου πλούτου ο στόχος αυτός θα είναι ανέφικτος για πολλά χρόνια.
Θυμίζουμε ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν 10 δισεκ. επί κυβέρνησης Σαμαρά και στην περίοδο της βελτίωσης επί 18 μήνες έμειναν στάσιμες στα 150-153 δισεκ. για να υποχωρήσουν στην συνέχεια.
Η ανάκαμψη των καταθέσεων θα είναι ο πιο δύσκολος ή από τους πιο δύσκολους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης