Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μειώνουν άμεσα κατά 50% την ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ οι τράπεζες

Μειώνουν άμεσα κατά 50% την ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ οι τράπεζες

Ρευστότητα ύψους  15 με 20 δις ευρώ  δηλαδή το 50% της συνολικής τους έκθεσης στην ΕΚΤ θα επιστρέψουν οι ελληνικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα  σε διάστημα 4 έως 6 μηνών.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις επιστολές που στέλνουν οι τραπεζίτες στην ΤτΕ η οποία είχε ζητήσει ενημέρωση από τις ελληνικές τράπεζες για την υπερβολική ρευστότητα που έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αγγίζει τα 35 δις ευρώ. Οι τράπεζες θα απαντήσουν στην ΤτΕ έως τις 20 Νοεμβρίου. H ΤτΕ ζήτησε πάντως από τις τράπεζες να μην συμμετάσχουν στην δημοπρασία της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες οι τράπεζες θα επισημαίνουν στην ΤτΕ ότι :
1)Θα μειώσουν τα 35 δις ευρώ που αποτελεί την τρέχουσα έκθεση των τραπεζών στην ΕΚΤ στα 15 με 20 δις ευρώ μέσα στους επόμενους 6 μήνες.
2)Θα αντικαταστήσουν την ρευστότητα από την ΕΚΤ με ρευστότητα που θα αποκτήσουν με ίδια μέσα με στόχο να
αντλήσουν περίπου 10 δις ευρώ από πάσης φύσεως εκδόσεις.
3)Για το 2010 οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών θα περιοριστούν στα 15 με 18 δις ευρώ.
Τα 35 δις ευρώ που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσε ακραία προσέγγιση και οι ελληνικές τράπεζες απλά εκμεταλλεύτηκαν αυτή την δυνατότητα να αντλούν φθηνή ρευστότητα με στόχο να αγοράζουν ομόλογα τα οποία απέφεραν σημαντικότατα κέρδη.
4)Οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να επαναξιοποιήσουν τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ όπως δάνεια , ομόλογα , ομολογιακά δάνεια κυρίως σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Θα επιστρέψουν ρευστότητα στην ΕΚΤ και θα πάρουν πίσω τα collateral , τις εγγυήσεις.



Οι απαντήσεις των τραπεζών



Η Εθνική έχει αντλήσει από την ΕΚΤ 10 δις ευρώ, η Alpha 9 δις ευρώ , η Eurobank 5 δις ευρώ (ήταν 10 δις και μειώθηκαν) η Πειραιώς περίπου 5 με 6 δις, η ΑΤΕ 2 δις ευρώ κ.α.
Η Εθνική απαντά στην ΤτΕ ότι θα κινηθεί με τους εξής τρόπους ώστε να μειώσει την εξάρτηση της από την ΕΚΤ.
Θα εκδώσει καλυμμένη ομολογία 1,5 δις ευρώ. Ήδη έχει εκδώσει πρόσφατα καλυμμένη ομολογία 1,5 δις ευρώ.
Θα προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων ενώ τα ομόλογα που διαθέτει θα τα χρηματοδοτεί με περισσότερη ρευστότητα από την διατραπεζική. Με αυτό το πακέτο μέτρων εκτιμά ότι θα βρει ρευστότητα περίπου 5 δις ευρώ ενώ προφανώς μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή σχέση δανείων προς καταθέσεις.
Στην Εθνική δηλώνουν ότι μπορούν να μηδενίσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ πολύ άμεσα.


Η Alpha bank εμφανίζει μια έκθεση 9 δις ευρώ στην ΕΚΤ από 12 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2009.
Στόχος είναι μέχρι τα μέσα του 2010 να έχει μειώσει τα 9 δις ευρώ στα μισά περίπου 4 με 4,5 δις ευρώ. Θα το πετύχει μέσω καλυμμένης ομολογίας που σχεδιάζει ύψους 1 με 1,5 δις ευρώ αλλά και έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου.


Η Eurobank αποστέλλει στην ΤτΕ απαντήσεις όχι μόνο για την ρευστότητα αλλά συνολικά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς το 2010 με αναφορές στον στόχο δανείων καταθέσεων αλλά και των αναγκών από τις χρηματαγορές.
Στην Eurobank υποστηρίζουν ότι έχουν μειώσει από 10 δις ευρώ μέγιστης έκθεσης στα 5 δις ευρώ την ρευστότητα που κατέχουν μέσω ΕΚΤ.
Η τάση μείωσης θα συνεχισθεί μέσω εκδόσεων που προγραμματίζονται από την τράπεζα ομολογιακών δανείων.
Παράλληλα θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της καταθετικής βάσης και γενικότερα στην ενίσχυση τη ρευστότητας με ίδια μέσα.
Στο επιτελείο της Eurobank θεωρούν ότι η αυτονομία της τράπεζας έχει αυξηθεί σημαντικά όσον αφορά την ρευστότητα.
Επίσης δεν αποκλείεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε νέα υβριδική έκδοση 200 εκατ ευρώ για να ενισχύσει τα κεφάλαια.



Η ΑΤΕ κατείχε περίπου το 5% της ρευστότητας που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ δηλαδή 2 δις ευρώ.
Πέραν των καταθέσεων η τράπεζα ετοίμασε πρόγραμμα Euro MTNs για να εκδίδει κοινά ομολογιακά δάνεια και καλυμμένες ομολογίες για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ θεωρείται μονόδρομος για την ΑΤΕ.



Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης