Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου: Στα 73 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 9μηνο του 2015 - Στο 62% τα NPLs - Hourican (CEO): Έχουμε σημειώσει πρόοδο

Τράπεζα Κύπρου: Στα 73 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 9μηνο του 2015 - Στο 62% τα NPLs - Hourican (CEO): Έχουμε σημειώσει πρόοδο
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 644 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο και στα 205 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2015
Στα 73 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το 9μηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν οριακά σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ, έναντι 76 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2014.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 644 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο και στα 205 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2015.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (NPLs) μειώθηκαν κατά 649 εκατ. ευρώ ή 5% το γ’ τρίμηνο 2015, με περίπου το μισό της μείωσης να οφείλεται στην πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία.
Το σύνολο των μην εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται σε 62%.
Οι καταθέσεις πελατών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 527 εκατ. ευρώ ή 5% το γ’ τρίμηνο 2015 και ο δείκτης δανείων προς
καταθέσεις (Δ/Κ) βελτιώθηκε σε 132%.
Η χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ μετά τις 30 Ιουνίου 2015 στο σημερινό επίπεδο των 4,3 δισ. ευρώ.
Τα συνολικά έξοδα για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανήλθε σε 38%.
Τα συνολικά έξοδα για το γ’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 92 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2015, κυρίως λόγω των μειωμένων εξόδων μάρκετινγκ, συμβουλευτικών και επαγγελματικών εξόδων κατά τη διάρκεια του β’ τρίμηνου 2015.
Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το γ’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 169 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο 2015.
Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) και κέρδη από απόαναγνώριση δανείων και αλλαγές στις αναμενόμενες ταμειακές ροές για δάνεια που εξαγοράστηκαν για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε 329 εκατ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) και κέρδη από αποαναγνώριση δανείων και αλλαγές στις αναμενόμενες ταμειακές ροές για δάνεια που εξαγοράστηκαν για το γ’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 123 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο 2015.
Τα κέρδη μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το γ’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 15 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο 2015.
Οι ζημιές από ομάδες εκποίησης που κατέχονται προς πώληση/μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε 38 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας ζημιές από τις δραστηριότητες στη Ρωσία.
Τα καθαρά κέρδη από πώληση μη κύριων περιουσιακών στοιχείων για το εννιάμηνο ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν τις ζημιές από την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και άλλων μη κύριων περιουσιακών στοιχείων.
Από την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία προέκυψε λογιστική ζημιά ύψους 23 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελείται από ζημιά ύψους 28 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των σχετικών αποθεματικών συναλλαγματικών διαφορών στο λογαριασμό αποτελεσμάτων και κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν τη διαφορά του τιμήματος πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, δήλωσε:
«Έχουμε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων το γ’ τρίμηνο 2015.
Έχουμε ενισχύσει τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 κατά 70 μονάδες βάσης σε 15,6%, λόγω της μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και της αύξησης κεφαλαίων μέσω κερδοφορίας.
Παρόλα αυτά, είμαστε σε συνεχή εποπτικό διάλογο με την ΕΚΤ για τη ΔΕΕΑ και δεν αναμένουμε ότι το Συγκρότημα θα χρειαστεί να εκδώσει κεφάλαια.
Σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο στην ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής μας δομής, με την καταθετική μας βάση στην Κύπρο να αυξάνεται κατά €527 εκατ. ή 5% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βελτιώνεται σε 132%.
Μετά τις 30 Ιουνίου 2015, αποπληρώσαμε 1,6 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από τον ELA, μειώνοντας τον, στο σημερινό επίπεδο των €4,3 δις, μείωση ύψους 62% από το υψηλότερο επίπεδο.
Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, με τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να μειώνονται κατά 649 εκατ. ευρώ ή 5% κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παραμένει ικανοποιητικό και ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το εννιάμηνο 2015 διαμορφώθηκε στο ικανοποιητικό 38%.
Τέλος, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία, για το εννιάμηνο 2015, ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ και 73 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ολοκληρώσαμε την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της
θυγατρικής τράπεζας Uniastrum.
Με την πώληση αυτή, ολοκληρώσαμε τη διάθεση των θυγατρικών τραπεζών στο εξωτερικό που είχαν καθοριστεί
για πώληση.
Έχουμε εξαλείψει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές στη Ρωσία, και συγχρόνως έχουμε μείωσει κατά 550 εκατ. ευρώ τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία βελτιώνοντας την εποπτική κεφαλαιακή μας θέση κατά 30 μονάδες βάσης.
Οι προσπάθειες μας για διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου εντατικοποιούνται.
Οι αναδιαρθρώσεις δανείων παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων σημαντικού μέρους των μεγάλων μας δανειοληπτών.
Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες της Κυπριακής οικονομίας, στηρίζουν τις προσπάθειες της Τράπεζας για την αντιμετώπιση
των προβληματικών της δανείων και τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Η απόδοση της Κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να είναι καλύτερη από το αναμενόμενο, παρά το σχετικά δυσμενές εξωτερικό οικονομικό
περιβάλλον.
Η δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου είναι άνω των προσδοκιών και η κυβέρνηση πρόσφατα άντλησε ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές για τρίτη φορά από την αρχή του προγράμματος διάσωσης.
Καθώς το πρόγραμμα της Τρόικας πλησιάζει την ολοκλήρωση του στις αρχές του 2016, καλούμε τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και την προσέλκυση των αναγκαίων ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Με στόχο την περαιτέρω στήριξη της ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας, η Τράπεζα παρέχει δάνεια σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ιδιώτες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Μέσω συγκεκριμένων, στοχευμένων και έγκαιρων ενεργειών, δημιουργούμε έναν πιο δυνατό οργανισμό, επικεντρωμένο στους στόχους του, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας.
Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, η επίδοση της Τράπεζας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στην Κύπρο και θα επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική ανάκαμψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης