Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παρασκήνιο της προσυμφωνίας των 4 μεγαλύτερων τραπεζών με την ΤτΕ για την Proton bank – Ο ρόλος της Εθνικής…..και η επόμενη μέρα - Προσεχώς ο νέος στρατηγικός επενδυτής...

Το παρασκήνιο της προσυμφωνίας  των 4 μεγαλύτερων τραπεζών με την ΤτΕ για την Proton bank – Ο ρόλος της Εθνικής…..και η επόμενη μέρα - Προσεχώς ο νέος στρατηγικός επενδυτής...
Η ΤτΕ με ένα πολύ περίτεχνο τρόπο έλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για την διασφάλιση της Proton bank.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ όταν ανέκυψε το θέμα της Proton με την εμπλοκή Λαυρεντιάδη με δικαστικές προεκτάσεις αποφάσισε να λύσει αποτελεσματικά το όλο θέμα.
Έπρεπε να βρεθεί μια λύση που να έχει τα εξής χαρακτηριστικά να είναι άμεση, διάφανη και αποφασιστική.

Το πρώτο βήμα που πραγματοποιήθηκε από την ΤτΕ ήταν να ζητήσει από την Attica bank να ξεκινήσει εκ νέου οικονομικό έλεγχο στην Proton bank. Ο οικονομικός έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ο επίτροπος του δημοσίου δεν επέτρεψε να παρασχεθούν  τα οικονομικά στοιχεία της Proton bank στην Attica bank καθώς θεωρούσαν ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται.
Το ελληνοαμερικανικό fund στο οποίο συμμετέχει ο Δ. Μηλιάκος έθεσαν ορισμένες παραμέτρους στην συνάντηση που είχαν με την ΤτΕ οι οποίες όχι από πλευράς της ΤτΕ αλλά λόγω της συγκυρίας δεν ικανοποιούνταν. Η ΤτΕ μίλησε με πολύ καθαρό τρόπο στο ελληνοαμερικανικό fund παρουσίασε όλες τις πραγματικές ανάγκες σε κεφάλαια και ρευστότητα της Proton bank αλλά και τα δυνητικά προβλήματα που θα ανακύψουν.
Το ελληνοαμερικανικό fund συνεχίζει να δηλώνει παρόν στις εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ και λόγω της σωβούσας κρίσης η Proton bank κυρίως μέσω της παλαιάς διοίκησης  μπορεί να μην έχει θεσμικό ρόλο αλλά προσπάθησε με  κάθε τρόπο να κρατήσει τις καταθέσεις και το πέτυχε.
Ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Τανισκίδης είχε αλλεπάλληλες επαφές με την τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των επαφών για την εξεύρεση μια λύσης για την Proton bank.
Στα μέσα της εβδομάδας εξυφαίνεται ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης ο βασικός μέτοχος της Proton bank θα πραγματοποιήσει μια κίνηση καλής θέλησης δηλαδή θα αποπληρώσει ένα δάνειο 31 εκατ ευρώ ώστε να αποδείξει ότι δεν υπεξαίρεσε χρήματα από τράπεζα στην οποία ήταν βασικός μέτοχος. Πιθανότατα πάντως να μην προκύψει υπεξαίρεση αλλά κανονιστικές παραβάσεις σοβαρές.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά η ΤτΕ αποφασίζει να πάρει την υπόθεση Proton bank πάνω της με στόχο να βρεθεί μια άμεση και καθαρή λύση.
Ενημερώνει τον Ε. Βενιζέλο τον υπουργό οικονομικών ότι θα ζητήσει από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να καλύψουν την κεφαλαιακή ενίσχυση της Proton bank.
Ο υπουργός ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της πώλησης της Proton bank σε όποιον ενδιαφέρεται τις τελευταίες μέρες προσαρτήθηκε στο σχέδιο Προβόπουλου η Proton bank να περάσει στον έλεγχο των 4 μεγάλων τραπεζών Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής συμφωνεί με το σχέδιο έχει δώσει και 60 από τα 120 εκατ σε ρευστότητα στην διατραπεζική στην Proton bank και προφανώς ούσα η μεγαλύτερη τράπεζα είχε και τον πρώτο λόγο.
Η Εθνική ζητάει από την ΤτΕ ότι για να συμμετάσχουν οι 4 τράπεζες θα πρέπει να τοποθετηθεί και επίτροπος.
Το αίτημα γίνεται αποδεκτό καθώς και ο Δ. Μαντζούνης της Alpha bank προτρέπει για μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Μ. Σάλλας της Πειραιώς ο πρόεδρος ήταν θετικός οι τράπεζες να στηρίξουν το εγχείρημα της ΤτΕ.
Παρασκευή πρωί 19 Αυγούστου η ΤτΕ ενημερώνει τον Γ Τανισκίδη για το σχέδιο και του ζητάει να υποβάλλουν την παραίτηση τους μέλη του ΔΣ της Proton bank τα οποία λίγες εβδομάδες είχαν τοποθετηθεί.
Ανακοινώνεται ότι οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα προχωρήσουν στην κάλυψη του ομολογιακού της Proton bank και ταυτόχρονα διορίζεται επίτροπος από την ΤτΕ ενώ συμμετέχουν στο ΔΣ και μέλη των 4 τραπεζών.
Τα ερωτήματα είναι 3
1)Ποιος ο στόχος της ΤτΕ;
2)Ποιοι οι στόχοι των 4 τραπεζών
3)Ποιο το μέλλον της Proton bank;

Οι κρίσιμες απαντήσεις

Η ΤτΕ είναι προφανές ως εποπτική αρχή αναζητούσε μια λύση που θα καθάριζε το θολό τοπίο και τις σκιές που είχαν δημιουργηθεί πάνω από την υπόθεση της Proton bank.
Θεώρησε ότι έτσι διασφαλίζεται η τράπεζα και δεν αποσταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα.
Η εμπλοκή των τραπεζών είχε την εξής σκοπιμότητα.
Οι 4 τράπεζες έχουν δανείσει την Proton bank στην διατραπεζική αλλά το ακόμη σημαντικότερο έχουν δανείσει τις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη.
Η διατραπεζική είναι το έλασσον. Η Εθνική έχει δανείσει 60 εκατ, το ΤΤ 20 εκατ η Alpha 20 εκατ η Πειραιώς 20 εκατ συνολικά 120 εκατ ευρώ.
Τα δάνεια του Λαυρεντιάδη ήταν το μείζον.
Συνολικά τα δάνεια Λαυρεντιάδη φθάνουν τα 1,8 δις ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες φοβούμενες μην υπάρξουν εμπλοκές αποφάσισαν από κοινού να μπουν στην Proton bank και να διαχειριστούν τα δάνεια Λαυρεντιάδη. Οι επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη έχουν δανεισθεί από την Proton bank 580 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αυξήσουν τα collaterals στα δάνεια και να διαχειριστούν την όλη κατάσταση.
Το ακόμη σημαντικότερο ερώτημα τι θα γίνει στο μέλλον για την Proton bank;
Θα υλοποιηθεί ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές 50 εκατ ευρώ και θα καλυφθεί από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες.
Όμως οι τράπεζες δεν θα είναι ο νέος στρατηγικός επενδυτής.
Νέος στρατηγικός επενδυτής υπάρχει στην Proton bank και θα αποκαλυφθεί προσεχώς.
Μέλλον για αυτή την τράπεζα υπάρχει αρκεί η έλευση των 4 μεγαλύτερων τραπεζών να μην εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες με ευρύτερο στόχο πολιτικών ισορροπιών, επιχειρηματικών ισορροπιών και διαμόρφωσης νέων….ισορροπιών στο επιχειρηματικό κατεστημένο για να το θέσουμε πλήρως εκλεπτυσμένα.

Μια σημαντική υποσημείωση

Η Proton bank είναι μια τράπεζα που έχει αξία και μπορεί να δημιουργήσει νέες αξίες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης