Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 6,28 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε η κεφαλαιοποίηση της Finansbank ή αύξηση 165%

Στα 6,28 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε η κεφαλαιοποίηση της Finansbank ή αύξηση 165%
Το Qatar ο πιθανότερος στρατηγικός επενδυτής της Finansbank
Στα 6,28 δισεκ. ευρώ έχει εκτιναχθεί η κεφαλαιοποίηση της Finansbank από 2,69 δισεκ. πριν λίγες εβδομάδες.
Προφανώς αφορμή και αιτία για το ράλι στην μετοχή είναι η απόφαση της Εθνικής να διερευνήσει την πιθανότητα πώλησης της Finansbank, ενώ το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από υποψηφίους Qatar, Garanti κ.α. εκτόξευσαν την μετοχή της θυγατρικής της Εθνικής στην Τουρκία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πιθανότερος στρατηγικός επενδυτής είναι το Qatar για την Finansbank.

Όμως το ράλι στην μετοχή ποιος το προκαλεί;
Το ερώτημα αυτό τίθεται καθώς η  Εθνική κατέχει το 82,23% της Finansbank άμεσα, το 9,68% η NBG Dollar, το 7,90% η NBG International Holding και 0,19% είναι η διασπορά.
Το 0,19% των μετόχων  προκαλεί ράλι στην μετοχή δηλαδή 5,38 εκατ μετοχές;
Προφανώς και όχι.
Η Εθνική έχει κάθε συμφέρον να ανεβάζει την μετοχή με διπλό στόχο.
Αν υποχρεωθεί να πουλήσει το 100% της Finansbank τότε θα πιάσει ένα καλό τίμημα.
Αν δεν χρειαστεί να πουλήσει το 100% της Finansbank η άνοδος της κεφαλαιοποίησης την ευνοεί, όσο αυξάνεται η χρηματιστηριακή αξία τόσο οι υποψήφιοι μνηστήρες θα εξετάζουν και άλλα εναλλακτικά σενάρια μειώνοντας τις απαιτήσεις τους για το ποσοστό που θα θέλουν να αποκτήσουν π.χ. αντί 100% να μειώσουν τις απαιτήσεις τους στο 51% κ.ο.κ.
(Θα ισχυριστούν πολλοί ότι το τίμημα δεν καθορίζεται μόνο από την κεφαλαιοποίηση, το οποίο είναι ορθό, αλλά η κεφαλαιοποίηση παίζει ένα ρόλο)
Το ράλι της μετοχής της Finansbank είναι εντυπωσιακό.
Πριν λίγες εβδομάδες η κεφαλαιοποίηση της Finansbank ήταν 2,69 δισεκ ενώ την τρέχουσα περίοδο έχει εκτιναχθεί στα 6,28 δισεκ. ευρώ ή 21 δισεκ. τουρκικές λίρες (1 ευρώ ισούται με 3,34 τουρκικές λίρες).
Θυμίζουμε ότι η Finansbank διαθέτει 2,835 δισεκ. μετοχές ενώ η μετοχή από τα 0,95 ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 2,22 ευρώ ή 7,41 τουρκικές λίρες.
Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης προφανώς ευνοεί την Εθνική και υποχρεώνει τους ενδιαφερομένους να ανεβάσουν το τίμημα που μέχρι τώρα έχει κινηθεί μεταξύ 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ και υπολείπεται σημαντικά της αξίας της τράπεζας.
Με βάση αξιόπιστη πηγή η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας κινείται σε δύο μέτωπα.
Σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Σχεδιάζει την πώληση μερικώς ή ολικώς της Finansbank.
Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests για την Εθνική και με βάση το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση θα αποφασίσει τι ποσοστό της Finansbank θα πουλήσει.
Είναι γεγονός ότι η διοίκηση της Εθνικής δεν θέλει να πουλήσει το 100% της Finansbank, δεν θέλει να είναι η διοίκηση που θα βάλει οριστικό πωλητήριο.
Όμως αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μεγάλες και οι μνηστήρες για την Finansbank – βασικότερος υποψήφιος είναι το Qatar – απαιτήσει το 100% τότε η Εθνική θα υποχρεωθεί να πουλήσει το 100% της Finansbank.

Τι κέρδισε η Εθνική τράπεζα από την Finansbank επί 9 χρόνια; 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. σε κεφάλαιο για την εξαγορά της Finansbank επί 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, στην κυριολεξία παρά τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία.  
Λογιστικά εμφάνιζε τα αποτελέσματα στον ενοποιημένο ισολογισμό αλλά πρακτικά στην μητρική δηλαδή στην Εθνική Ελλάδος δεν είχε προστεθεί ούτε 1 ευρώ από την επένδυση στην Τουρκία και την Finansbank.

Η χρηματιστηριακή πορεία της Finansbank
Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης