Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο πώλησης της Finansbank πιθανόν στο Qatar εκτινάσσει την κεφαλαιοποίηση στα 5,8 δισεκ. ή αύξηση 114%

Το σχέδιο πώλησης της Finansbank πιθανόν στο Qatar εκτινάσσει την κεφαλαιοποίηση στα 5,8 δισεκ. ή αύξηση 114%
O πιαθνότερος διεκδικητής της Finansbank είναι το Qatar
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψηφίους μνηστήρες σε συνδυασμό με την απόφαση της Εθνικής να πουλήσει μέρος ή το σύνολο της Finansbank ανάλογα με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress tests έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες εβδομάδες η κεφαλαιοποίηση της Finansbank ήταν 2,75 δισεκ ενώ την τρέχουσα περίοδο έχει εκτιναχθεί στα 5,8 δισεκ. ευρώ ή 19,27 δισεκ. τουρκικές λίρες (1 ευρώ ισούται με 3,32 τουρκικές λίρες).
Θυμίζουμε ότι η Finansbank διαθέτει 2,835 δισεκ. μετοχές ενώ η μετοχή από τα 0,95 ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 2,04 ευρώ ή 6,8 τουρκικές λίρες.
Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης προφανώς ευνοεί την Εθνική και υποχρεώνει τους ενδιαφερομένους να ανεβάσουν το τίμημα που μέχρι τώρα έχει κινηθεί μεταξύ 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ και υπολείπεται σημαντικά της αξίας της τράπεζας.
Με βάση αξιόπιστη πηγή η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας κινείται σε δύο μέτωπα.
Σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Σχεδιάζει την πώληση μερικώς ή ολικώς της Finansbank.
Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests για την Εθνική και με βάση το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση θα αποφασίσει τι ποσοστό της Finansbank θα πουλήσει.
Είναι γεγονός ότι η διοίκηση της Εθνικής δεν θέλει να πουλήσει το 100% της Finansbank, δεν θέλει να είναι η διοίκηση που θα βάλει πωλητήριο.
Όμως αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μεγάλες και οι μνηστήρες για την Finansbank – βασικότερος υποψήφιος είναι το Qatar – απαιτήσει το 100% τότε η Εθνική θα υποχρεωθεί να πουλήσει το 100% της Finansbank.
Οι ενδιαφερόμενοι για την θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία είναι Qatar National Bank ο επικρατέστερος, η Τουρκική τράπεζα Garanti, η Societe Generale και κινεζικός όμιλος.
Με βάση ορισμένες πηγές υπάρχει σχέδιο να πωληθεί μέρος ή το σύνολο της Finansbank μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2016 ενώ τέτοια πρόταση θα κατατεθεί και στην Τρόικα.
Μάλιστα εξετάζεται ένας μηχανισμός ώστε η Εθνική να καλύψει ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου των stress tests με αύξηση κεφαλαίου και ότι δεν καλυφθεί με την ΑΜΚ ή αν δεν είναι επαρκής….θα καλυφθεί από την πώληση μέρους της Finansbank.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Το δίλημμα της διοίκησης της Εθνικής

Το δίλημμα της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας θα αποδειχθεί μεγάλο ή πολύ μεγάλο ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες και κυρίως τις προσφορές.
Θυμίζουμε βγήκε στις διεθνείς αγορές και στην Τουρκική αγορά και το τίμημα που έπιασε το 2014 ήταν 0,90 ευρώ…έναντι 2,04 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να σταθμίσει
1)τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests και να αποφασίσει αν πρέπει να πουλήσει το 100% της Finansbank ή το 51% ή 67% ή το 49%.
Είναι αντιληπτό πάντως ότι η διοίκηση της Εθνικής δεν θέλει να πουλήσει το 100% της Finansbank.
2)Το γεγονός ότι αν πουλήσει την Finansbank 100% καθαρίζει με τις κεφαλαιακές τις υποχρεώσεις συνολικά βασικό και δυσμενές σενάριο των stress tests και τις προνομιούχες μετοχές.  
3)Το γεγονός ότι η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. για να αγοράσει το 100% σχεδόν της Finansbank;
4)Το γεγονός ότι έχει διαγράψει το goodwill που σημαίνει ότι πουλήσει θα είναι κεφαλαιακό όφελος.
5)Να αποτιμήσει ότι το Qatar αρχές Ιανουαρίου του 2014 είχε ανεπίσημα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον προσφέροντας τότε 5,6 με 5,8 δισεκ. ευρώ.
6)Επίσης πρέπει να σταθμίσει ότι επί 9 χρόνια δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ μέρισμα από την Finansbank η Εθνική
7)Να αποτιμήσει τους δυνητικούς κινδύνους της τουρκικής τραπεζικής αγοράς, που μάλλον θα επιδεινωθεί.
8)Θα πρέπει να αποτιμηθεί ότι η αξία της Εθνικής χωρίς την Finansbank θα απομειωθεί σημαντικά.
Από την μια η Εθνική πουλώντας την Finansbank θα μειώσει αισθητά το ενεργητικό της και με τα κεφάλαια που θα λάβει θα εκτινάξει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 30%.
Όμως από την άλλη θα έχει περισσότερο αδύναμο ισολογισμό όσον αφορά την ποιότητα παραγωγής κερδών σε ενοποιημένη βάση.

Τι κέρδισε η Εθνική τράπεζα από την Finansbank

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. σε κεφάλαιο για την εξαγορά της Finansbank επί 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, στην κυριολεξία παρά τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία.  
Λογιστικά εμφάνιζε τα αποτελέσματα στον ενοποιημένο ισολογισμό αλλά πρακτικά στην μητρική δηλαδή στην Εθνική Ελλάδος δεν είχε προστεθεί ούτε 1 ευρώ από την επένδυση στην Τουρκία και την Finansbank.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική κατέχει το 82,23% της Finansbank άμεσα, το 9,68% η NBG Dollar, το 7,90% η NBG International Holding και 0,19% είναι η διασπορά

Πρώτη ενημέρωση: 01:15, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης