Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα ακυρωθεί η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Ποια είναι η πραγματική αποτίμηση του ΤΤ όταν οι ζημίες από το haircut 21% στα ομόλογα είναι 760 εκατ ευρώ;

Θα ακυρωθεί η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  - Ποια είναι η πραγματική αποτίμηση του ΤΤ όταν οι ζημίες από το haircut 21% στα ομόλογα είναι 760 εκατ ευρώ;
(upd2)Η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ακυρωθεί.
Η πληροφορία αυτή δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας αλλά μια νέα πραγματικότητα την οποία ούτε το ελληνικό δημόσιο με άμεσο και έμμεσο ποσοστό στο 44% μπορεί να αψηφήσει αλλά ούτε και οι επίδοξοι μνηστήρες.

Οι λόγοι είναι 14  και μάλιστα μείζονος σημασίας.
1)Η εμπλοκή των τραπεζών στην αναδιάταξη χρέους θα επιφέρει σοβαρές κεφαλαιακές ζημίες.
Το ΤΤ είναι μια υγιής τράπεζα ξεκάθαρα αλλά εφόσον θα εμπλακεί σε εύθετο χρόνο στην αναδιάταξη χρέους θα πρέπει να διαγράψει 760 εκατ ευρώ καθώς αντιστοιχούν στο 21% των ομολόγων που κατέχει λήξης έως το 2024.  
Το ΤΤ διαθέτει 968 εκατ κεφάλαια και με βάση τις εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο τα πραγματικά κεφάλαια του ΤΤ διαμορφώνονται στα 268 εκατ ευρώ.
Άρα το ΤΤ μένει χωρίς κεφάλαια λόγω της αναδιάταξης του χρέους.
Να σημειωθεί ότι το ΤΤ δεν συμμετέχει στην αναδιάταξη του χρέους λόγω της προοπτικής ιδιωτικοποίησης του. Ωστόσο είναι αδιανόητο οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες να συμμετέχουν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και μια εξ αυτών να αγοράσει το ΤΤ και να μην συμμετάσχει σε εύθετη βάση.
Ο επίδοξος μνηστήρας γνωρίζει ότι τα κεφάλαια του ΤΤ δεν είναι τα 968 εκατ και το ερώτημα είναι έναντι ποιου τιμήματος θα μπορούσε να πωληθεί το Ταμιευτήριο;
Με βάση πραγματικές παραδοχές και λαμβάνοντας υπόψη ότι το 21% haircut στο χρέος είναι γεγονός τότε η πραγματική αξία του ΤΤ δεν είναι με όρους κεφαλαιοποίησης 517 εκατ ή 1,82 ευρώ ανά μετοχή με βάση τρέχουσες τιμές,  αλλά 0,80 ευρώ και 220 εκατ κεφαλαιοποίηση δηλαδή πτώση 53% από τα τρέχοντα επίπεδα.
2)Το γεγονός ότι ο επίδοξος μνηστήρας θα πρέπει να συμπεριλάβει στην αξιολόγηση του και τα 760 εκατ που αντιστοιχούν στο 21% haircut στα ομόλογα του ΤΤ το ερώτημα είναι τι τίμημα προσδοκά ότι θα λάβει το ελληνικό δημόσιο για το Ταμιευτήριο;
Με βάση το haircut 21% το τίμημα για το 34% το άμεσο ποσοστό του δημοσίου στο ΤΤ ή 44% μαζί με τα ΕΛΤΑ δεν μπορεί να είναι πάνω από 80 εκατ ευρώ.
Για τον επίδοξο μνηστήρα 80 εκατ είναι ευκαιρία για το κράτος όμως είναι ξεπούλημα είναι οικονομικό σκάνδαλο.
3)Η εισαγωγή του ΤΤ στο χρηματιστήριο και η πώληση μέσω placement ποσοστού του στην αγορά πραγματοποιήθηκαν σε τιμές πολλαπλάσιες των τωρινών έως 18,2 ευρώ.
Προφανώς το παρελθόν δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με την παρούσα κατάσταση της οικονομίας από τις φούσκες του 2006 και 2007 στην υπό χρεοκοπία Ελλάδα του 2011, όμως το ερώτημα παραμένει θα πωληθεί στα 0,80 ευρώ το ΤΤ;
4) Στις 18 Απριλίου του 2011 το ελληνικό δημόσιο δήλωνε στο πλαίσιο ανακοίνωσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων  ότι το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει σημαντικό μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
Έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.
Στις 23 Μαΐου και ενώ έχουν μεσολαβήσει ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι πρώτο στην λίστα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το ΤΤ με ενεργητικό 15,6  δις,  καταθέσεις 11,79 δις δάνεια 8 ις και κεφάλαια 968 εκατ ευρώ έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης στο σύστημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι είχε την μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών.
To ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να πωλήσει το 34% του  ΤΤ και θα εξετάσει και την πώληση του  ποσοστό των ΕΛΤΑ 10% δηλαδή δυνητικά έως το 44% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
5)Το  ΤΤ συνεισέφερε στο ελληνικό δημόσιο 2,68 δις ευρώ από επιστροφές κεφαλαίων και μερίσματα.
Όμως δεν μπορεί στις 11 Ιουλίου του 2007 το ΤΤ να πωλεί το 20% των μετοχών του στα 18,2 ευρώ και στην τρέχουσα συγκυρία να αποτιμάται στα 1,82 ευρώ πτώση 90%;
6)Το ΤΤ είναι μια μεσαία σχετικά τράπεζα με ενεργητικό 15,6 δις ευρώ κεφάλαια 968 εκατ δάνεια 8 δις και καταθέσεις 11,79 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις και η σταθερότητα τους είναι το πλεονέκτημα του ΤΤ.
Ξεκινώντας από αυτό διερωτάται κανείς γιατί το ΤΤ είχε την μικρότερη εκροή καταθέσεων στο σύστημα σε σχέση με την Εθνική ή την ΑΤΕ που επίσης ανήκουν στο κράτος γιατί το ΤΤ είναι συνυφασμένο με το ταμιευτήριο.
Η πώληση του ακόμη και στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Εθνική – σχέδιο που δεν θεωρείται απίθανο - ίσως να επιδράσει αρνητικά και να χαθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα.
7)Οι ελληνικές τράπεζες τι όφελος θα έχουν ώστε να αγοράσουν το ΤΤ που χωρίς αμφιβολία είναι μια υγιής τράπεζα;
Τα 15,6 δις ευρώ ενεργητικό τι θα προσφέρουν στην Εθνική τράπεζα; Γιατί να ενδιαφερθεί η Eurobank η οποία πούλησε την Polbank στην Πολωνία που εμφανίζει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές;
8)Εν μέσω έντονα καθοδικού κύκλου η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν θα βοηθήσουν την χώρα. Η Ελλάδα θα απολέσει τα περιουσιακά της στοιχεία χωρίς να επιτύχει τους στόχους της.
Μόνο αν στόχος είναι να φανεί στην ΕΕ ότι η Ελλάδα προσπαθεί ώστε εν συνεχεία να συναινέσει στην αναδιάρθρωση χρέους.
9)Η αποτίμηση του ΤΤ βρίσκεται στα 517  εκατ ευρώ. Το 34% κοστολογείται 175 εκατ και το 44% στα 227 χωρίς να περιλαμβάνεται το 21% haircut στα ομόλογα που θα αλλάξει άρδην την αποτίμηση του.
Το ερώτημα είναι απλό.
Η Eurobank και η Εθνική αγόρασαν το 6% που ελέγχουν η κάθε μία σε τιμές στα 9 με 9,5 ευρώ. Το ερώτημα απλό το κράτος θα πωλήσει στα 1,82 ευρώ ή σε πραγματικές τιμές 0,80 ευρώ;
10) Αν το ΤΤ αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει κέρδη περίπου 80 εκατ ευρώ ετησίως σε μέτριες οικονομικές περιόδους που σημαίνει ότι σε 1 χρόνο το ΤΤ θα έχει επιτύχει να καλύψει το δυνητικό τίμημα πώλησης του.
11)Η πώληση του ΤΤ σε μια ελληνική τράπεζα θα δημιουργήσει νέο παραγόμενο πλούτο; Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη; Θα οδηγήσει το νέο σχήμα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Προφανώς και όχι.
12)Αν πωληθεί το ΤΤ θα αλλάξει τις ισορροπίες ή τους συσχετισμούς δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο; Μπορούν 15,68  δις ευρώ ενεργητικό να αλλάξουν τις ισορροπίες στον κλάδο;
13)Στην Ευρώπη μόνο στις περιπτώσεις της Deutsche Post bank και στο Caisse D’ Epargne έχει υπάρξει εμπλοκή κράτους και ιδιωτών στα ταχυδρομικά ταμιευτήρια. Σε άλλες χώρες συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα.
14)Το πλέον σημαντικότερο από όλα πως θα αξιολογήσει η αγορά την πώληση του ΤΤ αν τελικώς επιτευχθεί για τον αγοραστή; Θα αξιολογήσει ότι παίρνει καταθέσεις 11,79 δις ή ότι παίρνει ομόλογα 5,313  δις ευρώ;

H θέση μας
Το www.bankingnews.gr τάσσεται ξεκάθαρα κατά της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αυτό δεν θα είναι ιδιωτικοποίηση αλλά οικονομικό σκάνδαλο που θα οδηγήσει σε φιάσκο ολκής….


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης