Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 4 πυλώνες της νέας στρατηγικής του ΤΧΣ - Στο επίκεντρο ανακεφαλαιοποίηση και ΝPLs - Στόχος η συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ

Οι 4 πυλώνες της νέας στρατηγικής του ΤΧΣ - Στο επίκεντρο ανακεφαλαιοποίηση και ΝPLs - Στόχος η συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ
Στόχος η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπό τη διοίκηση των Γ. Μιχελή και Χ. Ξενόφως, διαμορφώνει τη νέα στρατηγική του, η οποία στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες.
To TΧΣ καλείται να διαχειριστεί μια σειρά νέων προκλήσεων μέσω ενός διευρυμένου ρόλου, όπως αυτός αποτυπώνεται στην πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. 
Βάσει των συμφωνηθέντων, η στρατηγική της διοίκησης θα επικεντρωθεί στο να προσδώσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μια μεσομακροπρόθεσμη προοπτική συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική αγορά. 

Οι τέσσερις πυλώνες της νέας στρατηγικής του ΤΧΣ είναι οι εξής:

1) Ανακεφαλαιοποίηση συστημικών τραπεζών
Τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το ΤΧΣ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, την ΤτΕ και τις τράπεζες επεξεργάζεται μια σειρά επιλογών με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, εντός ενός πλαισίου ισότιμης συμμετοχής του ΤΧΣ και των ιδιωτών, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια και κατ΄επέκταση την επιβάρυνση του ελληνικού χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου.

2) Διακυβέρνηση ΤΧΣ και τραπεζών
Έως τις 15 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Επίσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιτροπών και των διοικήσεων των τραπεζών, ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι πρακτικές μιας αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.

3) Μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ.
Το ΤΧΣ σε συνεργασία με την ΤτΕ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια δευτερογενή αγορά προβληματικών δανείων με τη συμμετοχή hedge funds και distressed funds, αλλά και να τεθούν και κριτήρια απόδοσης διαχείρισης των NPLs.

4) Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Το ΤΧΣ θα συνεισφέρει στη συγκρότηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ για τη διαχείριση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης