Τραπεζικά νέα

Τι θα συμβεί στις κυπριακές τράπεζες αν η Κύπρος ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης; - Γιατί η τράπεζα Κύπρου θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες;

   Τι θα συμβεί στις κυπριακές τράπεζες αν η Κύπρος ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης; - Γιατί η τράπεζα Κύπρου θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες;
(upd)Η νέα υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch έρχεται να καταδείξει την διάχυτη ανησυχία για την πορεία της διολισθαίνουσας οικονομίας.
Η Fitch μπορεί να υποβάθμισε σε BBB την Κύπρο κατά δύο κλίμακες αλλά η ακόμη σημαντικότερη υποβάθμιση είναι η συμπεριφορά των αγορών προς την χώρα την οποία στέλνουν σε μηχανισμό στήριξης.

Η απόδοση του 10ετούς Κυπριακού ομολόγου έφθασε στο 10% και του 5ετούς στο 14,45%. Με αυτές τις αποδόσεις η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και όσο και αν κερδίζει χρόνο στο τέλος θα βρεθεί σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.
Οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου έως το τέλος του 2011 ανέρχονται σε 1,1 δις ευρώ και η μόνη λύση που υπάρχει είναι να δανεισθεί από τις κυπριακές τράπεζες και θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Πως όμως η τράπεζα Κύπρου θα δανείσει την Κύπρο όταν πρόσφατα της ασκούσε δριμύτατη κριτική για λάθος χειρισμούς;
Αν η Κύπρος οδηγηθεί σε μηχανισμό στήριξης τότε οι συνέπειες για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι ανυπολόγιστες.
Πρωτίστως θα υποχρεωθούν σε αναδιάταξη χρέους κατά τα πρότυπα της Ελλάδος και η τράπεζα Κύπρου έχει πολύ μεγαλύτερο χρέος από ότι η Marfin.
Η τράπεζα Κύπρου κατέχει 2,4 δις ελληνικά και 1,158 δις ευρώ κυπριακά ομόλογα.
Η Marfin Popular bank κατέχει 3,4 δις ευρώ Ελληνικά και μόνο 285 εκατ κυπριακά ομόλογα.
Όμως όπως συνέβη και στην Ελλάδα που η ΤτΕ ανέθεσε στην Blackrock να αξιολογήσει τα χαρτοφυλάκια δανείων για να διαπιστωθεί αν είναι επαρκείς οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια έτσι και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα υποχρεωθεί να αναθέσει σε διεθνή οίκο να αποτιμήσει τα χαρτοφυλάκια δανείων των κυπριακών τραπεζών.
Η παράμετρος αυτή θα πλήξει όλες τις κυπριακές τράπεζες και ειδικά την Κύπρου η οποία εμφανίζει χαμηλή συσχέτιση προβλέψεων προς δάνεια στο 1,09%.
Μια αλλαγή στην πολιτική προβλέψεων της τράπεζας Κύπρου θα μεταβάλει άρδην το προφίλ κερδών και θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των ετησιοποιημένων στόχων κερδοφορίας.
Μια άλλη παράμετρος που θα τεθεί ειδικά για την τράπεζα Κύπρου είναι ότι έως τώρα δεν έχει προχωρήσει σε πωλήσεις θυγατρικών σε αντίθεση με την έτερη κυπριακή τράπεζα Marfin ή τις ελληνικές τράπεζες.
Στην Ελλάδα οι επιδόσεις της Κύπρου είναι μονίμως φτωχές με κέρδη 1 εκατ π.χ. στο α΄ τρίμηνο και παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Περίπου 3100 εργαζόμενοι παράγουν 1 εκατ κέρδη δηλαδή 322,5 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος σε τριμηνιαία βάση.
Βεβαίως ο τρόπος μέτρησης της αποδοτικότητας των εργαζομένων δεν μετράται έτσι αλλά σίγουρα ο τρόπος μέτρησης της αποδοτικότητας των επενδεδυμένων κεφαλαίων της Κύπρου στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι οι αποδόσεις είναι απλά ισχνότατες.
Όσον αφορά την Ρωσία και την επένδυση στην Uniastrum Bank έχουν παρέλθει από τον καλοκαίρι του 2008 περίπου 3 χρόνια και τα κέρδη στο α΄ τρίμηνο ήταν 4 εκατ ευρώ δηλαδή απόδοση κεφαλαίου τουλάχιστον απογοητευτική.
Αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υποχρεωθεί να αναθέσει σε οίκο την αξιολόγηση των δανείων των Κυπριακών τραπεζών και ταυτόχρονα θέσει τους ίδιους όρους για 10% core tier 1 όπως η Τράπεζα της Ελλάδος η Κύπρου θα υποχρεωθεί να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία της.
Η Marfin πούλησε την θυγατρική της στην Αυστραλία και η Κύπρου μετά την αποτυχία της να μην καλύψει το αξιόγραφο κεφαλαίου θα υποχρεωθεί σε λύσεις που θα περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις θυγατρικών.
Στην Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρξουν πωλήσεις αλλά θα υπάρξει αλλαγή στρατηγικής λόγω των μόνιμα φτωχών αποδόσεων.
Στην δε Ρωσία η κατάσταση επίσης είναι φτωχότερη παρήλθαν 3 χρόνια και η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου είναι υπερβολικά χαμηλή.
Όσον αφορά την Marfin είναι προφανές ότι η τράπεζα θα επηρεαστεί εξίσου σημαντικά. Ήδη η μετοχή έχει υποχωρήσει και μαζί και η κεφαλαιοποίηση.
Σημειώνεται ότι εσχάτως η μετοχή πραγματοποιεί αξιοσημείωτους όγκους.
Με βάση πληροφορίες μόνο τις τελευταίες μέρες η Goldman Sachs έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές άνω των 8 εκατ τεμαχίων και για ίδιο λογαριασμό και για πελάτες απόρροια των stop losses που χτυπήθηκαν αλλά και των ανησυχιών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Οι πωλήσεις ολοκληρώνονται και ίσως εκτονωθεί η πίεση στην μετοχή.
Εν τω μεταξύ η Marfin εστιάζεται στην κεφαλαιακή της θωράκιση με στόχο να διατηρεί υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Επίσης μετά τις 20 Αυγούστου θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στην αναδιάταξη του χρέους. Η τράπεζα διαθέτει 3,1 δις ομόλογα Ελλάδος έως το 2020 και core tier 1 στο 9,1%.
Η Marfin πούλησε την  θυγατρική της  στην Αυστραλία ,τον Ιανουάριο του 2011
Έκδωσε μετατρέψιμα αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές, η οποία ενεργοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου 2011.
Αντικαθιστά αξιόγραφα Κεφαλαίου ύψους 738 εκατ. σε πρωτοβάθμια κεφάλαια συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές, η οποία ενεργοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες
Επιπλέον, η Τράπεζα υλοποιεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών φερεγγυότητάς της. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα της Τράπεζας με βάση ένα δυσμενές σενάριο, όμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική.
Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank είναι δανειστής στην διατραπεζική αγορά (interbank market). Μέρος της διαχείρισης ρευστότητας της Τράπεζας αποτελεί και η τοποθέτηση της πλεονάζουσας ρευστότητας σε άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, για ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο διάστημα. Με βάση το δυσμενές σενάριο της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ορισμένα από αυτά τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας,  επιβαρύνοντας τα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια της Marfin Popular Bank κατά 70 μονάδες βάσης. Η εξάλειψη αυτής της κεφαλαιακής επιβάρυνσης, θα οδηγούσε τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής στην Αυστραλία, στο 6,3%, με βάση το δυσμενές σενάριο για το 2012.
Ο Όμιλος έχει στόχο να βελτιώσει τη δομή του ενεργητικού του, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω ενός προγράμματος μείωσης των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, που εκτιμάται να ανέρθει σε 1 δισ. μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 και σε 2 δισ. μέχρι τον Ιούνιου του 2012. Το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση του δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά 81 μονάδες βάσης, μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012.
Υπενθυμίζεται επιπλέον, ότι η ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψιν τις αξιολογήσεις των οικονομιών επιβάλει κάποια μείωση στην παροχή εγγυήσεων στον τραπεζικό κλάδο, ανάλογα με τη διαβάθμιση που βρίσκεται η κάθε χώρα, αναμένεται να επιβάλει επιπλέον haircut 5%, μετά την νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch σε ΒΒΒ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης