Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο άριστες λύσεις για τις τράπεζες η bad bank και τα Cocos προσκρούουν σε ηθικούς και πρακτικούς κινδύνους

Δύο άριστες λύσεις για τις τράπεζες η bad bank και τα Cocos προσκρούουν σε ηθικούς και πρακτικούς κινδύνους
Χρειάζεται ριζική λύση, θεραπεία σοκ για τα NPLs και τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία.
Δύο άριστες λύσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η σύσταση bad bank τύπου NAMA Ιρλανδίας και τα μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές Cocos (Contingent Convertibles) προσκρούουν σε ηθικούς και πρακτικούς κινδύνους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπλέξει σε ένα φαύλο κύκλο ανακεφαλαιοποιήσεων χωρίς νόημα, φορολογούμενοι και ιδιώτες μέτοχοι πετάνε τα χρήματα τους χωρίς κανένα νόημα, ώστε δεν αντιμετωπίζεται το κεφαλαιώδες ζήτημα των NPLs των προβληματικών δανείων.
Η Ιρλανδία πριν την ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων της τραπεζών δημιούργησε την NAMA όπου οι τράπεζες μετέφεραν 72,4 δισεκ. ευρώ προβληματικά στεγαστικά δάνεια.
Με τις κινήσεις αυτές, τις γενναίες προβλέψεις, τα ριζικά πλάνα αναδιάρθρωσης και την ανακεφαλαιοποίηση από το 2011 έως και σήμερα μόνο ένα γύρο ανακεφαλαιοποίησης πραγματοποίησαν οι Ιρλανδικές τράπεζες, όπως και οι Πορτογαλικές.
Στην Ελλάδα σε τρία χρόνια τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στην ζώνη της κεφαλαιακής αφερεγγυότητας.
Η σύσταση bad bank τύπου ΝΑΜΑ θα ήταν μια ουσιαστική λύση για το σύστημα ωστόσο προσκρούει σε θέματα moral hazard και λιγότερο θέματα ανακεφαλαιοποίησης.
Η Τρόικα ανησυχεί μήπως αυτή η ΝΑΜΑ αποδειχθεί καταφύγιο ασυδοσίας.
H DGCom επίσης διαφωνεί με την λύση της bad bank στην Ελλάδα.
Το βασικό επιχείρημα της απόρριψης δεν είναι μόνο ζητήματα state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας αλλά και χρόνου.
Για να συσταθεί μια οργανωμένη και άρτια bad bank θέλει τουλάχιστον 6 μήνες και επίσης πρέπει να υλοποιηθεί πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σενάριο που είναι αδύνατο.
Μάλιστα όπως αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης «στην Ιρλανδία πρώτα δημιουργήθηκε η ΝΑΜΑ και εν συνεχεία ανακεφαλαιοποιήθηκαν  οι τράπεζες.
Αν χαθεί η ευκαιρία και δεν υλοποιηθεί άμεσα η bad bank τότε λύση bad bank μετά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα υπάρξει»
Ωστόσο λύση υπάρχει η bad bank να έχει έδρα την Ελλάδα αλλά όλη η διοίκηση να διορίζεται από τον ESM και να ελέγχεται από τον ESM αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί.
Η άλλη άποψη που είναι ορθολογική είναι η εξής «γιατί να χρειαστεί bad bank όταν κάθε τράπεζα έχει εξελίξει τόσο καλά τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και έχει δημιουργήσει task force ομάδες κρούσεις για την αντιμετώπιση των NPLs;
Μπορεί μια bad bank να διαχειριστεί καλύτερα τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια από ότι μια τράπεζα;»
Το επιχείρημα είναι ορθό, αλλά όσο οι τράπεζες διαθέτουν 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια και μαζί με αυτά που έχουν αναχρηματοδοτηθεί φθάνουν τα 120 δισεκ. και χρησιμοποιούν 120 δισεκ. ρευστότητας για να χρηματοδοτούν προβληματικά assets, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να έχει μέλλον.
Αν φύγουν από τις τράπεζες 50 δισεκ. θα απελευθερωθούν οι ισολογισμοί και θα απελευθερώσουν και 50 δισεκ. ρευστότητας.
Χρειάζεται ριζική λύση, θεραπεία σοκ για τα NPLs και τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

Τι πρόβλημα υπάρχει με τα μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές Cocos;

Τα μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές είχαν εξεταστεί και το 2013 ως εναλλακτική λύση ανακεφαλαιοποίησης.
Την τρέχουσα περίοδο στην 3η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που δρομολογείται έχει εξεταστεί για να μετριαστεί το dilution των μετόχων, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ στο βασικό σενάριο να καλυφθούν με ΑΜΚ και η διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς να καλυφθεί με μετατρέψιμα ομολογιακά cocos.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Τα μετατρέψιμα ομολογιακά έχουν επιτόκιο, συνήθως είναι το επιτόκιο της αγοράς.
Το 2013 είχαν επιτόκιο 7% αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν γιατί κρίθηκαν ασύμφορα.
Αν θεωρητικά ίσχυαν τα επιτόκια της αγοράς τα cocos των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να είχαν επιτόκια 17%...
Με επιτόκια 17% σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα της έκδοσης τους τα cocos θα μετατρέπονταν σε μετοχές λόγω αδυναμίας πληρωμής τόσο υψηλών επιτοκίων.
Όμως και 7% επιτόκια είναι ακραία υψηλά.
Ας υποθέσουμε ότι στο βασικό σενάριο των stress tests προκύπτουν 8 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες και στο δυσμενές 12 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι τα 4 δισεκ. θα είναι cocos.
Με 7% ετήσιο επιτόκιο στα 4 δισεκ. σημαίνει 280 δισεκ. ευρώ τόκους και 1,4 δισεκ. τόκοι για το ELA σημαίνει 1,68 δισεκ. έξοδα εκ τόκων.
Αυτό μεταφράζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα βγάλουν ποτέ κέρδη αλλά θα βυθιστούν στον βούρκο των μόνιμων ζημιών και οι ζημιές θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες σε κεφάλαια και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.
Το ερώτημα για τα cocos είναι μπορεί να συμφωνηθούν όροι τέτοιας κλίμακας επιτόκιο, προϋποθέσεις μετατροπής σε μετοχές (αν διασπαστεί καθοδικά το 8% core tier 1) που να μην καταδικάζουν εκ των προτέρων τον ιδιώτη μέτοχο;
Αν δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι παράμετροι αυτοί, τότε τα cocos που είναι μια καλή λύση δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης