Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορρίπτεται το σχέδιο για προκαταβολή 10 δισ στις τράπεζες λόγω DGCom και κρατικών ενισχύσεων – Οριστικά εκτός το bail in

Απορρίπτεται το σχέδιο για προκαταβολή 10 δισ στις τράπεζες λόγω DGCom και κρατικών ενισχύσεων – Οριστικά εκτός το bail in
To bail in η διαδικασία κατά την οποία εμπλέκονται….και οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οριστικά έχει εγκαταλειφθεί για τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ και ο ESM είχαν αρχικά συμφωνήσει να δοθεί μια προκαταβολή 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης που θα λάβει χώρα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2015.
Ωστόσο η DGCom - Directorate General for Competition – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι δεν μπορεί να δοθεί προκαταβολή στις ελληνικές τράπεζες ούτε από τον ESM, ούτε από το ΤΧΣ καθώς εγείρονται θέματα κρατικών ενισχύσεων (state aid).
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λάβουν κρατική βοήθεια υπό την μορφή προκαταβολής των 10 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση τους, όπως είχε γίνει το 2013.
Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποιούσε προκαταβολικά τις ελληνικές τράπεζες και το θέμα του state aid ξεπεράστηκε.
Για το 2015 η κατάσταση είναι διαφορετική και η DGCom προτείνει με την ολοκλήρωση των stress tests να προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου και στην διαδικασία της αύξησης ο μέτοχος των τραπεζών με 55% κατά μέσο όρο δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει είτε μερικώς είτε ολικώς ανάλογα με την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Ο βασικός λόγος που ενώ είχε σχεδιαστεί να δοθεί η προκαταβολή των 10 δισεκ. άμεσα στις ελληνικές τράπεζες αλλά έως τώρα δεν έχει χορηγηθεί είναι αυτός.
Ωστόσο υπάρχουν και δύο νέες ερμηνείες.
1)Η ελληνική κυβέρνηση αν κλείσει την συμφωνία των 86 δισεκ. ή αν λάβει προκαταβολή 24 δισεκ. από την συμφωνία θα μπορούσε να αιτηθεί τα 10 δισεκ. για τις τράπεζες να δοθούν προκαταβολικά βρίσκοντας με την DGCom και την ΕΚΤ μια φόρμουλα που θα ξεπεράσει τους νομικούς σκοπέλους.
2)Υπάρχει και μια δεύτερη ερμηνεία.
Από τις επαφές των τραπεζιτών με τα αρμόδια όργανα ESM, SSM και ΕΚΤ προέκυψε ένα νέο στοιχείο – που έγκαιρα έχουμε επισημάνει στο bankingnews.gr – ότι ίσως να μην χρειαστούν πολλά κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Ορισμένοι εκτιμούν για νέα κεφάλαια 7-8 δισεκ. και άλλοι για 12-13 δισεκ. και σίγουρα όχι 25 δισεκ. ευρώ.
Άρα η έννοια προκαταβολή 10 δισεκ. σε ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί να χρειαστεί από 7 έως 13 δισεκ. θα ήταν απόφαση ρίσκου για τους θεσμούς της ΕΕ.
Οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια με όρους πραγματικούς με όρους δυσμενούς σεναρίου σε ένα stress tests έχουν πρόβλημα αλλά….πλησιάζουν τα stress tests.
Στις 10 Αυγούστου ξεκινάει η διαδικασία των AQR , τέλη Αυγούστου προσδιορίζονται οι παράμετροι των stress tests με στόχο 18 ή 25 Οκτωβρίου να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ.

Οριστικά εκτός του bail in….

To bail in η διαδικασία κατά την οποία εμπλέκονται….και οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οριστικά έχει εγκαταλειφθεί για τις ελληνικές τράπεζες.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με ένα συνδυασμό μετόχων ιδιωτών και bail out δηλαδή εμπλοκής των φορολογουμένων μέσω του ΤΧΣ που δανείζεται κεφάλαια για να συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών που θα ολοκληρωθούν Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2015 υποχρεωτικά και νωρίτερα από το 2016.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 00:11 3 Αυγούστου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης