Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρόταση του Λαφαζάνη δραχμή, εθνικοποίηση τραπεζών και συμμαχίες τύπου Βενεζουέλας είναι προκλητικά ανόητη

Η πρόταση του Λαφαζάνη δραχμή, εθνικοποίηση τραπεζών και συμμαχίες τύπου Βενεζουέλας είναι προκλητικά ανόητη
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει στην ιδεολογία του, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να θέλει να ενταφιάσει το μέλλον του ελληνικού λαού
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ένα από τα βασικά στελέχη της Αριστεράς, ένας πολιτικός με ιστορία,  μας εξέπληξε με την πρόταση του ενάντια στα μνημόνια, την Ευρώπη και τον φιλελευθερισμό.
(Βέβαια ο Λαφαζάνης δεν αποκλείνει από τις πάγιες θέσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε όχι ο Λαφαζάνης)

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές Τσίπρα πρότεινε σε μια αρχηγική εμφάνιση σε εκδήλωση του iskra της σπίθας υμνητών μπολσεβίκων και μενσεβίκων και άλλων αριστεριστών και υμνητών μιασμάτων της ιστορίας όπως ο Στάλιν και Λένιν…..την αριστερή αντιπρόταση στο μνημόνιο.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προτείνει έναντι του ευρώ την δραχμή, έναντι των ιδιωτικών τραπεζών τις εθνικοποιημένες – κοινωνικοποιημένες τράπεζες και προτείνει συμμαχίες με χώρες που έχουν καταρρεύσει όπως η Βενεζουέλα όπου οι πολίτες στήνονται σε ουρές περιμένοντας ώρες να προμηθευτούν το αλεύρι που χορηγείται με δελτίο.
Η εναλλακτική πρόταση Λαφαζάνη με οικονομικούς όρους δεν είναι μόνο ανόητη αλλά προσβλητική για την νοημοσύνη και αποδεικνύει ότι οι ιδεολογικές τους εμμονές τους κρατάει καθηλωμένους σε μια μίζερη ανάμνηση του προχθές.
Ας συγκρίνουμε την πρόταση Λαφαζάνη με την πραγματικότητα και ο καθένας ας εξάγει τα συμπεράσματα του.
Με το ευρώ αλλά και από την εποχή της ΕΟΚ η Ελλάδα έχει λάβει οικονομική βοήθεια που είναι πρωτοφανής για οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη.
Η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά περίπου 700 δισεκ. ευρώ στήριξη από την νεοφιλελεύθερη και ραδιούργα ΕΕ ενώ μόνο στην εποχή των μνημονίων η Ελλάδα έχει λάβει 240 δισεκ. από τα δύο μνημόνια 86 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο και συνολικά 126 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ που στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.
Αν η Ελλάδα, οι κυβερνήσεις και οι ανίκανοι πολιτικοί της δεν αξιοποίησαν αυτά τα 700 δισεκ. και αποδείχθηκαν πολιτικοί του σκουπιδοτενεκέ δεν ευθύνεται η ΕΕ αλλά η ελληνική ανικανότητα.
Η πρόταση του Λαφαζάνη είναι η δραχμή δηλαδή η οικονομική αυτοκτονία της χώρας.
Η δραχμή σε μια χώρα που δεν έχει εθνική παραγωγή, σε μια χώρα που δεν έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, σε μια χώρα που δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα θα οδηγούσε στην απόλυτη φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Η ακραία υποτιμητική κερδοσκοπία στην αδύναμη δραχμή θα ισοπέδωνε την Ελλάδα και θα υποχρέωνε την ΤτΕ να αυξήσει δραματικά τα επιτόκια για να αποκρούσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Ο πληθωρισμός θα εκτοξευόταν τύπου Βενεζουέλας στο 120% όπου η φτώχεια και η δυστυχία, κυριαρχούν.
Η δραχμή δεν θα κινδύνευε μόνο από την εξωτερική υποτίμηση αλλά και από την εσωτερική υποτίμηση.
Η δραχμή θα ήταν αναξιόπιστο και αφερέγγυο νόμισμα, οι έλληνες θα έσπευδαν να μετατρέψουν τις δραχμές σε ευρώ.
Η εξωτερική υποτιμητική κερδοσκοπία μπορεί να καταπολεμηθεί με τεράστιο κόστος αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η εσωτερική υποτιμητική κερδοσκοπία μόνο με ένα τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθεστώτα τύπου Βορείου Κορέας.
Γιατί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν μας ενημερώνει που θα βρίσκονται οι βασικοί μισθοί σε αγοραίες αξίες;
Στα 180 ευρώ (αποτιμημένα σε ευρώ) οι μισθοί και 100 ευρώ οι συντάξεις.
Η αριστερή πλατφόρμα δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση αλλά τρόπους φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.
Η αριστερή πρόταση δεν απαντάει στο πως θα καλυφθεί το έλλειμμα εισαγωγών, πως θα αντιμετωπιστεί το εμπορικό ισοζύγιο, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Η δραχμή είναι σχέδιο εθνικής αυτοκτονίας, λυπούμαστε αλλά δεν θα πάρουμε, το ευρώ είναι πρόταση, η δραχμή δεν είναι αντιπρόταση αλλά σχέδιο εθνικής μειοδοσίας, σχέδιο προδοσίας των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε και για εθνικοποίηση τραπεζών.
Τι σημαίνει εθνικοποίηση;
Εθνικοποιήσεις έχουν πραγματοποιήσει οι αποτυχημένες χώρες του πλανήτη, όπως η Βενεζουέλα που είναι υμνητής της η αριστερή πλατφόρμα.
Με την εθνικοποίηση καταδικάζεις τον έλληνα φορολογούμενο γιατί τα κεφάλαια που έχει δανειστεί ο έλληνας φορολογούμενος ποτέ δεν θα τα ανακτήσει.
Στην Ελλάδα υπήρξαν εθνικές – κρατικές τράπεζες ήταν χρεοκοπημένες, κυριαρχούσε ένα σκηνικό αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας ένα καθεστώς παρακμής.
Οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είχαν βολευτεί σε αυτό το καθεστώς της τραπεζικής αδιαφάνειας και πίσω από τις δήθεν κόντρες με τις διοικήσεις…κατάφερναν να κάνουν τις δουλειές τους.
Το πείραμα των εθνικών τραπεζών απέτυχε στην Ελλάδα, χρεοκόπησε παταγωδώς και αυτή την εθνική αυτοκτονία  ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την παρουσιάζει ως εναλλακτική πρόταση.
Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν αξία στο ελληνικό χρηματιστήριο 72 δισεκ. μπορούσε το κράτος θεωρητικά – αν κατείχε τότε μετοχές – να πουλήσει με τεράστιες κεφαλαιακές υπεραξίες.
Και η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ κρατικοποίησαν τις τράπεζες…αλλά γρήγορα τις ιδιωτικοποίησαν αποκομίζοντας τεράστια κεφαλαιακά έσοδα τα οποία επιστράφηκαν στην αμερικανική κοινωνία.
Γιατί και η Ελλάδα δεν υιοθετεί το πιο επιτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης,  αυτό των ΗΠΑ;
Αντί η Ελλάδα να σχεδιάζει ανοησίες περί εθνικοποίησης γιατί δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες και ο φορολογούμενος πολίτης να κερδίσει;
Ο σκοπός της αριστερής πλατφόρμας δεν είναι εθνικοποίηση για το καλό της κοινωνίας, θέλουν τις τράπεζες έρμαια του πολιτικού συστήματος, να καθορίζουν τις ροές χρήματος και να βολεύουν φίλους όπως συνήθως κάνουν οι αριστεροί που δήθεν κόπτονται για την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα τέτοια ιδεολογήματα για να ξεγελούν κανένα αφελή.
Η εθνικοποίηση τραπεζών αν ήταν τόσο επιτυχημένο μοντέλο γιατί δεν εφαρμόζεται παγκοσμίως;
Γιατί μόνο στην Βενεζουέλα και στην Βόρειο Κορέα έχουμε εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα;
Όταν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αποδίδει θα πρέπει στην Ελλάδα να αναζητήσουμε όχι στον ιδιώτη μέτοχο την ευθύνη αλλά στις αποτυχημένες πολιτικές του κράτους.
Ο ιδιώτης μέτοχος επένδυσε στην Ελλάδα το 2013 και 2014 περί τα 11,3 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Είναι προσβλητικό και ανόητο να μιλάει η αριστερά για εθνικοποίηση τραπεζών.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρεοκόπησαν γιατί απλά το πολιτικό προσωπικό της χώρας ήταν για την χωματερή.
Δεν απέτυχε το τραπεζικό μοντέλο στην Ελλάδα, απέτυχε η Ελλάδα....αυτή είναι η διαφορά.
Στην εκδήλωση του iskra απεύθυναν χαιρετισμό και εκπρόσωποι από την Βενεζουέλα, την χώρα πρότυπο της αριστεράς.
Όμως για να δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Βενεζουέλα;
Η κατάσταση στην οικονομία της Βενεζουέλας είναι δραματική.
Η χώρα πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η Βενεζουέλα καταρρέει.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τυπώνει χρήμα και ο πληθωρισμός εκτοξεύεται.  
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Economist,  ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα έφτασε στο 120%
 Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο  πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 120% (η κεντρική τράπεζα σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για τις τιμές, έτσι ώστε κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιο είναι το ύψος του πληθωρισμού) ενώ κάποιοι αναμένουν ότι θα φθάσει το 200% μέχρι το τέλος του 2015.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα δαιδαλώδες σύστημα ελέγχου των τιμών.
Αλλά αυτό το σύστημα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Τα ανώτατα όρια τιμών έχουν καταστρέψει την τοπική παραγωγή.
Τα εργοστάσια  λειτουργούν στο μισό της δυναμικότητας τους και περισσότερο από τα δύο τρίτα των τροφίμων είναι εισαγόμενα.
Το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας το Bolivar (μπόλιβαρ) έχει καταρρεύσει.
Το μπόλιβαρ στη μαύρη αγορά έχει αξία όσο το ένα εκατοστό από αυτό που υποτίθεται ότι εμφανίζει στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι 6,3 μπόλιβαρ ισοδυναμούν με 1 δολάριο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι 1 δολάριο ισούται με 630 μπόλιβαρ.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βενεζουέλας συρρικνώνονται, υποχρεώνοντας την κεντρική τράπεζα να εκτυπώνει για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού και την κατάρρευση του Μπολιβάρ.
Το μπόλιβαρ αξίζει όσο ένα χιλιοστό σε σχέση με την αξία του εθνικού νομίσματος το 1999, όταν ο Ούγκο Τσάβες, ανέλαβε την εξουσία.
Οι πολίτες της Βενεζουέλας περνούν μεγάλη κρίση και φτώχεια.
Περιμένουν στην ουρά για ώρες για να προμηθευτούν αλεύρι (το αλεύρι δίδεται με δελτίο).
Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που λόγω υψηλού κόστους για καύσιμα.... στην γειτονική Κολομβία πουλάνε έναντι 5.000 δολαρίων κάποιες μικρές ποσότητες.
Η κυβέρνηση του Nicolás Maduro, που αντικατέστησε τον Τσάβες, αναζητά ενόχους σε σενάρια συνωμοσίας και ζητάει από τις ΗΠΑ να εκδώσει τραπεζίτες και χρηματιστές για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν στήσει εις βάρος της Βενεζουέλας.

Το συμπέρασμα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει στην ιδεολογία του, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να θέλει να ενταφιάσει το μέλλον του ελληνικού λαού με εθνοκτόνα πειράματα, που δοκιμάστηκαν παγκοσμίως και απέτυχαν παταγωδώς.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 28 Ιουλίου 2015, ώρα 03:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης