Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αύξησε το ELA κατά 900 εκατ ευρώ στα 89,5 δισ – Η ΤτΕ στοχεύει σε 7-9 δισ. άρση του πρόσφατου haircut και αποδοχή νέων εγγυήσεων

Αύξησε το ELA κατά 900 εκατ ευρώ στα 89,5 δισ – Η ΤτΕ στοχεύει σε 7-9 δισ. άρση του πρόσφατου haircut και αποδοχή νέων εγγυήσεων
Ποια είναι τα τρέχοντα επίπεδα ρευστότητας στο σύστημα, το τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι παραμένουν σταθερά περί τα 500 εκατ.
Συνεδρίασε σήμερα 16 Ιουλίου η ΕΚΤ για να επαναξιολογήσει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ αύξησε κατά 900 εκατ. το ELA από 88,6 δισεκ. στα 89,5 δισεκ. ευρώ.
Η ΤτΕ ζήτησε να αυξηθεί το ELA κατά 1,5 δισεκ. σήμερα 16 Ιουλίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα χρειάζεται 7 έως 9 δισεκ. αλλά το ερώτημα είναι πότε και υπό ποιους όρους θα δοθούν τα 7 με 9 δισεκ.
Υπάρχει ενδεχόμενο να δοθούν όταν ο ESM δώσει την προκαταβολή των 10 δισεκ. αν ναι τότε οι τράπεζες θα καθυστερήσουν να ανοίξουν.
Με νέα έκτακτη παροχή ρευστότητας 7-9 δισεκ. ευρώ, άρση του πρόσφατου haircuts στις εγγυήσεις που τις απομείωσε κατά 13-14 δισεκ. και διεύρυνση της γκάμας των collaterals μαζί με τα 25 δισεκ. του πυλώνα ΙΙ θα μπορούσαν να ανοίξουν οι τράπεζες και να λειτουργήσουν κάτω από ένα καθεστώς προστασίας.
Με βάση ενδείξεις και αφού εγκριθεί από το Eurogroup και το δάνειο - γέφυρα σήμερα 16 Ιουλίου στην τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ θα μπορούσε την Δευτέρα 20 Ιουλίου να χορηγήσει ισχυρή δόση ρευστότητας μέσω ELA.
Πηγή στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε στο bankingnews.gr ότι προφανώς το ELA θα κρίνει το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Η ΕΚΤ εδώ και εύλογο διάστημα κρατάει παγωμένο το ELA περίπου στα 88,6 δισεκ. ευρώ, ωστόσο για να αρθεί αυτό το καθεστώς ιδιότυπου εμπάργκο απαιτούνται
1)Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
2)Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα αποφασίσει για το δάνειο γέφυρα.
3)Η ΕΚΤ για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες με το ELΑ θα πρέπει αρχικώς να αρθεί η πρόσφατη απόφαση με την επιβολή των haircuts που απομείωσε το απόθεμα εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες και το οποίο έχει περιοριστεί στα 5 δισεκ. ευρώ.
Επίσης θα μπορούσε η ΕΚΤ να αυξήσει την γκάμα των επιλέξιμων εγγυήσεων που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες.
Έλληνας τραπεζίτης ανέφερε ότι με 7-9 δισεκ. ELA το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί προφανώς κάτω από τους περιορισμούς των capital controls.
Αύξηση του ELA 1,5 ή 2 δισεκ. δεν επαρκεί για να ανοίξουν οι τράπεζες ακόμη και κάτω από καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών.
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα τρέχοντα επίπεδα ρευστότητας στο σύστημα, το τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι παραμένουν σταθερά περί τα 500 εκατ.
Αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τα χρήματα που βγαίνουν από τα ATMs καταναλώνονται και επιστρέφουν στις τράπεζες καθώς οι καταθέσεις επιτρέπονται.
Ουσιαστικά παρατηρείται ανακύκλωση των χαρτονομισμάτων και της ρευστότητας και με αυτό τον τρόπο συντηρείται το σύστημα σε σχετικά σταθερά επίπεδα.
Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι το γεγονός ότι λόγω των διαρροών ότι μπορούν να επιβληθούν haircuts στις καταθέσεις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν πληρώσει φόρους και άλλες υποχρεώσεις και έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν τα 2,9 δισεκ. ευρώ που υπερκαλύπτουν και τις πληρωμές του Αυγούστου σε μισθούς και συντάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης