Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λ. Κατσέλη (Εθνική): Ώρα ευθύνης για όλους - Κάθε πράξη επηρεάζει τις αποφάσεις - Σε κρίσιμο μεταίχμιο η Ελλάδα

Λ. Κατσέλη (Εθνική): Ώρα ευθύνης για όλους - Κάθε πράξη επηρεάζει τις αποφάσεις - Σε κρίσιμο μεταίχμιο η Ελλάδα
Για την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία μίληση η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στη γ.σ. των μετόχων
Για ώρα ευθύνης για όλους έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.
Για την κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τις τράπεζες.
Κάθε μας πράξη, κάθε ανάληψη μετρητών, επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα», τόνισε η κ. Κατσέλη.
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης.
Κοινή επιδίωξη κυβέρνησης και Ευρώπης είναι να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα εγγυάται την σταθερότητα και την προοπτική της χώρας, τόνισε.

Η ομιλία της Λ. Κατσέλη στη γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας

Η φετινή Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας γίνεται σε μία δύσκολη συγκυρία.
Η χώρα βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο μεταίχμιο.
Οι επιλογές και αποφάσεις που καλούμεθα να πάρουμε αυτές τις εβδομάδες είναι καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας αλλά και της Ευρώπης.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους.
Για την Κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εξ ονόματος όλων μας και καλείται να αξιολογήσει με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια κάθε κίνηση, κάθε παράλειψη, κάθε απόφαση.
Για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς εκπροσώπους μας που καλούνται να σταθμίσουν με ιδιαίτερη προσοχή τον λόγο, τη στάση, την ψήφο τους.
Για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που οφείλουν περισσότερο από ποτέ να προάγουν την αξιόπιστη πληροφόρηση έναντι της επικίνδυνης παραπληροφόρησης.
Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που καλείται να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή την περιορισμένη ρευστότητα που διαθέτει. Για τον επιχειρηματικό κόσμο που είναι απαραίτητο να εξακολουθήσει την παραγωγική του δραστηριότητα εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας.
Για τον Έλληνα πολίτη που καλείται να επιδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια.
Κάθε του πράξη, κάθε μας πράξη, από μια ανάληψη ή κατάθεση στις Τράπεζες ή από την απόφαση πληρωμής ή μη οφειλών στα Ταμεία, στην εφορία ή σε τρίτους επηρεάζει τα συνολικά μεγέθη και τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων.
Είναι στιγμή ευθύνης και για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που καλούνται να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, και αυξημένη ευελιξία και ρεαλισμό στην άσκηση πολιτικής για το καλό της Ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα υπάρχουν ισχυρές προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο.
Κοινή επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας , της Κυβέρνησης και των εταίρων μας είναι να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε μία συμφωνία που να εγγυάται τη σταθερότητα και να δίνει προοπτική.
Ζητούμενο επομένως είναι μια «αποτελεσματική συμφωνία».
Τι σημαίνει αποτελεσματική συμφωνία;
Μια συμφωνία που θα είναι α) υλοποιήσιμη, που θα προβλέπει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που μπορούν να επιτευχθούν,
β) σταθεροποιητική, μια συμφωνία δηλαδή που θα μειώνει την αβεβαιότητα και θα εγγυάται τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον, και θα βγάζει τη χώρα από την παγίδα υπερχρέωσης, και
γ) αναπτυξιακή, που θα συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα που θα προάγουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα εξασφαλίζουν την διοχέτευση απαραίτητης ρευστότητας στην αγορά .
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, επιβάλλεται να υπάρξει πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας.
Δεν υπάρχει αδιέξοδο.
Μπορεί και πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που αποσταθεροποιεί την οικονομία, ακυρώνει παραγωγικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις και αποπροσανατολίζει την κοινωνία.
Η χώρα βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο μεταίχμιο και για έναν ακόμη λόγο.
Τώρα είναι η στιγμή να κάνει τη μεγάλη στροφή που απαιτείται προς ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.
Ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα προωθήσει τον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας με ατμομηχανές της ανάπτυξης την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών σε αντίθεση με την κατανάλωση και τις κατασκευές που στήριξαν τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης των περασμένων δεκαετιών.

Κυρίες και κύριοι,
Ακόμα κι αν απαλειφθεί όλο το εξωτερικό χρέος της χώρας ως δια μαγείας, αν δεν ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική μας βάση με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, αν δεν δημιουργήσουμε νέες πηγές πλούτου και θέσεις εργασίας στη χώρα, αν δεν επενδύσουμε στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις υπερχρέωσης.
Η πρόκληση αυτή είναι τεράστια και η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει καίρια εάν η Ελλάδα καταφέρει να αξιοποιήσει το ευνοϊκό διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Παρά την αβεβαιότητα το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι σχετικά ευνοϊκό.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη εκτιμάται στο 1,5% το 2015.
Για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποτελεί πολύ σημαντική αγορά για πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις, ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί στο 2,3%.
Οι τιμές του πετρελαίου και το κόστος της ενέργειας έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύει την πιστωτική επέκταση, έχει μειώσει το επίπεδο επιτοκίων και υποτιμήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα.
Υπάρχουν, επομένως, ισχυρές προϋποθέσεις για τόνωση της ζήτησης και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι δυνατότητες και η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η Ελληνική οικονομία αξιοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες είναι ήδη εμφανείς παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας. Αν συγκρίνουμε το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κινήθηκαν ανοδικά κατά 23,6%.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,3% κυρίως λόγω της εξαγωγικής ζήτησης.
Ανοδική τάση προκύπτει επίσης στον τριτογενή τομέα σε κλάδους που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, με βάση στοιχεία του κύκλου εργασιών.
Η συνέχιση αυτών των τάσεων και οι δυνατότητες προαγωγής του νέου αναπτυξιακού προτύπου που έχει τόσο ανάγκη η χώρα, θα καθορισθούν αποφασιστικά από το γενικότερο οικονομικό κλίμα και τις επιχειρηματικές προσδοκίες που αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά όταν εξασφαλισθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης.
Η άμεση, επομένως, επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η σύναψη μιας αποτελεσματικής συμφωνίας , αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την απελευθέρωση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνατοτήτων της χώρας, ώστε σταδιακά να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία.
Η έξοδος της χώρας από την παγίδα της παραγωγικής αποσάρθρωσης, οι δυνατότητες της παραγωγικής της ανασυγκρότησης θα προσδιοριστούν καθοριστικά και από ένα δεύτερο παράγοντα : την άρση των θεσμικών εμπλοκών που εμποδίζουν τις επενδύσεις , ακυρώνουν νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και υπονομεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα.
Η αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας με τους εταίρους θα κριθεί στην πράξη από την ιεράρχηση και επιλογή των διαρθρωτικών μέτρων που θα προωθηθούν.
Αυτά θα πρέπει να έχουν στο επίκεντρό τους την προώθηση των επενδύσεων , την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της
παραγωγικότητας .
Η υιοθέτηση ενός απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος και ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα ρυθμιστικού πλαισίου αποτελούν προϋποθέσεις για την αύξηση των επενδύσεων.
Είναι πολύ πιο σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις ομαδικές απολύσεις ή τις οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων που απετέλεσαν το επίκεντρο των πολιτικών της προηγούμενης πενταετίας με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να ξέρουν ότι οι ρυθμίσεις δεν μεταβάλλονται κατά το δοκούν.
Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να απλουστευθούν όλες οι διαδικασίες έναρξης, αδειοδότησης, λειτουργίας και πτώχευσης επιχειρήσεων, όπως και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης δικαστικών διαφορών και έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
Να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα περιβάλλον.
Μόνο έτσι θα είναι σε θέση επιχειρήσεις και επενδυτές να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα τη στρατηγική τους, τις συνεργασίες και την εν γένει δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας.
Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,
To τραπεζικό μας σύστημα λειτουργεί υπό ένα νέο περιβάλλον εποπτείας και διακυβέρνησης.
Η ενιαία εποπτική αρχή υπό την ευθύνη της ΕΚΤ, με την εφαρμογή κοινών κανόνων σε θέματα τραπεζικής λειτουργίας, όπως η εποπτεία, το ρυθμιστικό πλαίσιο και ζητήματα που αφορούν την επάρκεια κεφαλαίων, διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης προστασίας της πραγματικής οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο συνεχής και λεπτομερής έλεγχος αποτελεί σημαντική δικλείδα ασφαλείας για το τραπεζικό μας σύστημα, το οποίο παρά τη δύσκολη συγκυρία, παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, φερέγγυο και ισχυρό.
Το τραπεζικό μας σύστημα έχει σήμερα να αντιμετωπίσει δύο σημαντικές προκλήσεις, που προδιαγράφουν και το νέο του ρόλο στην οικονομία και κοινωνία:
Πρώτον, να διαχειρισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που με βάση στοιχεία του α’ τριμήνου του 2015 ξεπερνούν τα 100 δισεκ. ευρώ και ανήλθαν στο 40,8% του συνόλου των δανείων.
Είναι μια τεράστια πρόκληση που καλούμεθα όλες οι τράπεζες να αντιμετωπίσουμε .
Ήδη, προσφέρονται ελκυστικά προγράμματα ρυθμίσεων και διευθετήσεων, τα οποία παρέχουν λύσεις σε οφειλέτες τόσο της καταναλωτικής, όσο και στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ενταθεί και να συμπληρωθεί , όπου αυτό επιβάλλεται, με βελτιωτικές παρεμβάσεις , νέες πρωτοβουλίες και καλύτερο συντονισμό ώστε να εξυγιανθεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο των Τραπεζών, να αξιοποιηθεί το αδρανές παραγωγικό απόθεμα μεγάλων επιχειρήσεων και να ανακουφισθούν χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τον βραχνά της υπερχρέωσης. 
Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αναπτυξιακό τρόπο, θα οδηγήσει σε μια βελτίωση της εικόνας και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος προς την κοινωνία.
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του το τραπεζικό μας σύστημα είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου αναπτυξιακού προτύπου και να αποτελέσει ισχυρό του πυλώνα.
Οι τράπεζες καλούνται να αναπτύξουν και να προωθήσουν νέες σύνθετες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και αντιστοίχως νέα προϊόντα και χρηματοδοτικές διαδικασίες, που υποστηρίζουν τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της οικονομίας.
Για παράδειγμα, σε μια εποχή όπου 80% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από παγκόσμιες «αλυσίδες αξίας», δηλαδή περιφερειακά ή διεθνή δίκτυα επιχειρήσεων που συνδέουν μεταξύ τους παραγωγούς και αγοραστές, μια Ελληνική επιχείρηση, ιδιαίτερα μια σχετικά μικρή επιχείρηση, έχει περιορισμένες δυνατότητες εισόδου σε διεθνείς αγορές αν δράσει μεμονωμένα και δεν ενταχθεί σε «αλυσίδες αξίας» .
Για την Ελληνική οικονομία που χαρακτηρίζεται από πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων , αυτό επιβάλλει την δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων, τα ονομαζόμενα clusters, που θα εξασφαλίζουν επαρκή ποσότητα παραγωγής, υψηλά standards και ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι Τράπεζες, στο πλαίσιο αυτό, καλούνται να παίξουν το ρόλο του καταλύτη στην ανάπτυξη τέτοιων συστάδων μεταξύ των πελατών τους και να προσφέρουν χρηματοδοτικές λύσεις που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό και εφόσον στις νέες αυτές αλυσίδες αξίας περιλαμβάνονται οι τελικοί αγοραστές επιτυγχάνεται μείωση του ρίσκου , δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και ουσιαστικά οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας που έχει αναπτύξει και προσφέρει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί.
Υλοποιείται σε συνεργασία με πελάτες, μεγάλες εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, και αφορά στη δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγών-προμηθευτών τους για την κάλυψη του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους εντός της καλλιεργητικής / παραγωγικής περιόδου και την προώθηση των προϊόντων τους. Αντίστοιχα προγράμματα σχεδιάζουμε για άλλους κλάδους.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,
Παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας, ο όμιλος της ΕΤΕ διατηρεί ισχυρή και εύρωστη κεφαλαιακή θέση, έχει βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου του, μείωσε τις λειτουργικές του δαπάνες και πέτυχε θετικά αποτελέσματα το 2014. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας και τη συρρίκνωση των εγχώριων καταθέσεων, διατηρεί ισχυρό απόθεμα ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA, με ακριβότερο βεβαίως τίμημα.
Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των θεσμών άλλωστε, αναμένεται αν ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με ισχυρή παράδοση στον αναπτυξιακό και κοινωνικό τομέα, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί και να συμβάλει ενεργά στην ανασυγκρότηση της οικονομίας στη βάση ενός εξωστρεφούς, καινοτόμου και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Με τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα διαθέτουμε, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες.
Με την αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων, την απομείωση των επισφαλειών, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης, αλλά και την ενίσχυση θεσμών όπως ο Συνήγορος του Πελάτη, επιδιώκουμε ο Όμιλος της Εθνικής να ισχυροποιήσει τη θέση του τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.
Με την ενίσχυση και διεύρυνση της τεράστιας παράδοσης και παρακαταθήκης της ΕΤΕ στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης φιλοδοξούμε να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο και να συμβάλλουμε στην προάσπιση της κοινωνικής συνοχής .
Ο Όμιλος της Εθνικής, με το υψηλής κατάρτισης και αφοσιωμένο προσωπικό και στελεχιακό του δυναμικό, εργάζεται καθημερινά για να είναι ένας κερδοφόρος, δυναμικός, πρωτοπόρος και φερέγγυος Όμιλος, προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων του, αλλά και γενικότερα προς όφελος του κοινωνικού και του δημοσίου συμφέροντος.
Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί ισχυρή την εμπιστοσύνη των μετόχων της, των πελατών της και ευρύτερα της κοινωνίας. Η Εθνική Τράπεζα είναι «η Εθνική Τράπεζα των Ελλήνων».
Σας ευχαριστώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης