Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η ΤτΕ κατέθεσε εκτάκτως αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA κατά 3 δισ.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η ΤτΕ κατέθεσε εκτάκτως αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA κατά 3 δισ.
Η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα για νέα αύξηση του ELA κατά 3 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνουν στο www.bankingnews.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές
Επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές πως η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε εκτάκτως αίτημα στην ΕΚΤ για νέα αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα για νέα αύξηση του ELA κατά 3 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνουν στο www.bankingnews.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές. 
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι 19 Ιουνίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης για να αυξήσει το ELA των ελληνικών τραπεζών, καθώς σήμερα για πρώτη φορά οι ελληνικές τράπεζες εξάντλησαν το απόθεμα ELA και βρέθηκαν οριακά κόκκινα, δηλαδή δεν διέθεταν την επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.
Με βάση πληροφορίες το ELA θα αυξηθεί 3 δισεκ. και θα καλύψει το διάστημα Παρασκευής 19 Ιουνίου και Δευτέρας 22 Ιουνίου.
Η ΕΚΤ θα χορηγήσει νέο ELA είναι 100% βέβαιο αλλά αλλάζει άρδην την στρατηγική της και θέτει διήμερους στόχους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα 18 Ιουνίου με την εκροή καταθέσεων 1 δισεκ. ευρώ ή σωρευτικά 3,2 δισεκ. τις τελευταίες ημέρες, δαπανήθηκε και το απόθεμα ELA που είχαν οι τράπεζες και σχεδόν ξέμειναν από ρευστότητα.
Το ELA ανέρχεται στα 84,1 δισεκ. εκ των οποίων περίπου 3 δισεκ. είναι απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας το οποίο εξαντλήθηκε.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ συνολικά 119 δισεκ. ευρώ.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές και η απόφαση της ΕΚΤ λαμβάνεται με την μορφή του κατεπείγοντoς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα η ΕΚΤ δήλωσε στο Eurogroup ότι δεν είναι βέβαιο αν θα είναι ανοικτές οι τράπεζες την Δευτέρα 22 Ιουνίου.
Ίσως έτσι εξηγείται γιατί αποφασίστηκε εσπευσμένα Σύνοδος Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου του 2015.
Αν υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα διασώζονται.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη 23 Ιουνίου θα καταρρεύσουν οι τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης