Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Μεγάλη αύξηση κατά 2,3 δισ. στα 83 δισ. του ELA για τις ελληνικές τράπεζες - Στις 17/6 αξιολογείται το haircut στα collaterals

ΕΚΤ: Μεγάλη αύξηση κατά 2,3 δισ. στα 83 δισ. του ELA για τις ελληνικές τράπεζες - Στις 17/6 αξιολογείται το haircut στα collaterals
Στις 17 Ιουνίου θα επαναξιολογήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών
(upd2)Την αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2,3 δισ. ευρώ, στα 83 δισ. ευρώ, έναντι 80,7 δισ. ευρώ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 10/6 μέσω τηλεδιάσκεψης.
H αύξηση του ELA στα 83 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η αύξηση του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr πως η ΕΚΤ δίνει χρόνο στην Ελλάδα, χρόνο στις διαπραγματεύσεις χρόνο στην προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία. 
Όπως επίσης έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr, η ΕΚΤ αναμένεται στις 17 Ιουνίου να επαναξιολογήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.

Τι ανέφερε από νωρίς το www.bankingnews.gr
Η ΕΚΤ δίνει χρόνο στην Ελλάδα, δίνει χρόνο στις διαπραγματεύσεις, δίνει χρόνο στην προσπάθεια να πετύχει η συμφωνία Ελλάδος με τους δανειστές.
Έχοντας μέχρι τώρα συνολική έκθεση 144 δισεκ. (117 δισεκ. μέσω ρευστότητας από το ευρωσύστημα και 27 δισεκ. ελληνικά ομόλογα) η ΕΚΤ κρατάει μια πολύ ισορροπημένη και ορθή στάση έναντι της Ελλάδος και έναντι των διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα αποφασίσει για τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών στις 10 αλλά στις 17 Ιουνίου ενώ είναι πιθανό να αυξήσει κατά 300 εκατ το ELA από 80 7 στα 81 δισεκ. ευρώ.
Η απόφαση για το ELA θα παρθεί σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 17 Ιουνίου που συνεδριάζει για το θέμα αυτό η ΕΚΤ δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει αρνητική απόφαση για την Ελλάδα.
Το θέμα θα επαναξιολογηθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει και αύξηση των haircuts στις 17 Ιουνίου, δηλαδή είναι πιθανό να μην υπάρξει αύξηση ούτε στις 17 Ιουνίου.
Τραπεζίτης αναφέρει ότι «όταν και αν  η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει τα haircuts αυτό θα σημαίνει ότι είναι μονόδρομος η ρήξη και τα capital controls.
Για την ώρα κρατάει μια πολύ υπεύθυνη στάση»
Ουσιαστικά η ΕΚΤ δίνει προθεσμία περίπου 8-9 ημερών στην Ελλάδα και στους δανειστές να διαπραγματευτούν και να πετύχουν μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία.
Παρά την ρήξη και τους κινδύνους ατυχήματος, η διάθεση για συμφωνία υπάρχει.
Παρά τα τελεσίγραφα Juncker της Κομισιόν γίνονται πολύπλευρες προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία.
Η ΕΚΤ όλο αυτό το διάστημα έχει κρατήσει πολύ θετική στάση προς την Ελλάδα.
- Συνεχίζει να χορηγεί ρευστότητα μέσω του ευρωσυστήματος.
-Δεν παρεμβαίνει ακόμη στο θέμα των haircuts παρ΄ ότι υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών
-Κατέχει 27 δισεκ. ελληνικά ομόλογα
- Έχει αναφέρει ότι αν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει οριακά το όριο των ελληνικών εντόκων από 14,9 στα 17 δισεκ. ή 18 δισεκ. ευρώ.

Το ELA και η ροή εκροής καταθέσεων

Είναι αληθές ότι η ροή εκροής καταθέσεων σε σχέση με τον κίνδυνο χρεοκοπίας ή ατυχήματος είναι δυσανάλογη.
Δηλαδή ενώ ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μεγάλος, οι εκροές καταθέσεων δεν είναι τόσο ακραίες.
Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ρευστότητα των τραπεζών αλλά δεν έχουν καταγραφεί φαινόμενα π.χ. 2012 όπου σε μια Τετάρτη υπήρξε εκροή 2,12 δισεκ. ευρώ.
Την τελευταία εβδομάδα 28 Μαΐου με 4 Ιουνίου οι εκροές καταθέσεων έφθασαν στα 1,8 δισεκ. ευρώ διαμορφώνοντας τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων στα 128 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις ήταν 237,8 δισεκ. πρόκειται για μια σωρευτική μείωση καταθέσεων σε διάστημα 64 μηνών περίπου 110 δισεκ. ευρώ.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων, μεγαλύτερη μείωση κοινωνικού πλούτου στην ιστορία της Ελλάδος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που οι τράπεζες πλέον παρακολουθούν καθημερινά είναι η επάρκεια ρευστότητας.
Οι τράπεζες διαθέτουν 128 δισεκ. καταθέσεις ενώ τα δάνεια διαμορφώνονται στα 211,3 δισεκ. ευρώ.
Το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι 83 δισεκ. ευρώ το μεγαλύτερο στην πρόσφατη ιστορία των τραπεζών.
Αυτό το χάσμα ρευστότητας καλύπτεται από το ELA και την συνολική χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος προς τις τράπεζες.
Το ELA 81 δισεκ. και 36 δισεκ. απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ ή συνολικά 117 δισεκ. ευρώ.
Επειδή οι τράπεζες δεν έχουν πηγές χρηματοδότησης πλην της ΕΚΤ κάθε ευρώ κατάθεση που φεύγει δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα.

Στα 36 δισεκ. η ρευστότητα που αντιστοιχεί στο απόθεμα εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν 117 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ έχουν καταθέσει εγγυήσεις 215 δισεκ. ευρώ.
Όμως διαθέτουν και απόθεμα εγγυήσεων  liquidity buffer ύψους 47 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 47 δισεκ. εγγυήσεις δίνουν 36 δισεκ. ρευστότητα.
Οι τράπεζες αν υποστούν θεωρητικά haircuts στα collaterals  έχουν να καλύψουν την ζημία.
Το πρόβλημα δεν είναι τα haircuts αλλά ο πανικός που θα υπάρξει, οι εκροές καταθέσεων που θα ακολουθήσουν και η ανάγκη να επιβληθούν capital controls δηλαδή περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Κανένα τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορούσε να αντέξει καλύτερα από το ελληνικό, όσο και αν φαντάζει περίεργο ή παράταιρο.
Όμως αν η ΕΚΤ αποφασίσει να επιβάλλει νέα haircuts αυτό θα σημαίνει ότι έχασε την εμπιστοσύνη της στην προοπτική συμφωνίας και αυτό σημαίνει capital controls.

Προειδοποίηση

Συμφωνία θα υπάρξει.
Αλλά λέμε αν αποφασίσει η ΕΚΤ να αυξήσει τα haircuts αυτό θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έρχεται χάος και capital controls.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης