Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αργά το απόγευμα οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για ELA και collaterals – Δεν θα αυξήσει το haircut στις ελληνικές εγγυήσεις

tags :
Αργά το απόγευμα οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για ELA και collaterals – Δεν θα αυξήσει το haircut στις ελληνικές εγγυήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει στον M. Draghi τις προθέσεις της, μέσω του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη
Αργά το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για τα εχέγγυα (collaterals) που διαθέτει ο κλάδος για την άντληση ρευστότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr η ΕΚΤ θα προτιμήσει να κρατήσει ουδέτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα και δεν θα προχωρήσει σε αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στο σύστημα.
Ειδικότερα, αναμένεται να αυξήσει το όριο χρήσης του ELA από 75 στα 77 δισ. ευρώ, ενώ δεν θα επιβάλλει νέο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ θα δώσει την τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει εξετάσει να αυξήσει τα  haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals, λόγω των πρόσφατων υποβαθμίσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά δεν θα υπάρξει ακόμη σχετική απόφαση.
Άλλωστε, ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπόψιν της ΕΚΤ τις προθέσεις της, καθώς ο Γ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, είχε χτες συνάντηση με τον Μ. Draghi, επικεφαλής της ΕΚΤ, όπου και εξετάστηκαν τόσο το θέμα των εγγυήσεων των τραπεζών όσο και το ζήτημα των εντόκων.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, μπορεί να μην έχουμε φθάσει στην συμφωνία αλλά είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης