Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Fitch: Αναβάθμισε σε «CCC» την Τρ. Κύπρου και σε «Β-» την Ελληνική - Σταθερό το outlook

Fitch: Αναβάθμισε σε «CCC» την Τρ. Κύπρου και σε «Β-» την Ελληνική - Σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση των δύο κυπριακών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση των capital buffers
Σε «CCC» αναβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζα Κύπρου ο οίκος Fitch, ο οποίος παράλληλα, αναθεώρησε επί τα βελτίω και την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε «CCC» από «CC» προηγουμένως την αξιολόγηση της Τράπεζα Κύπρου και σε «B-» από «CCC» προηγουμένως την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας.
Το outlook και των δύο αξιολόγησήσεων παραμένει σταθερό.
Η αναβάθμιση των δύο κυπριακών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση των capital buffers αλλά και της δυναμικής των καταθέσεων, μετά την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.
Στις θετικές ενδείξεις συγκαταλέγεται και η προσπάθεια συρρίκνωσης της εξάρτησης των κυπριακών τραπεζών από τη ρευστότητας της ΕΚΤ.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει η Fitch, οι αξιολογήσεις των δύο τραπεζών παραμένουν στην κατηγορία των μη-επενδύσιμων, αντανακλώντας τον υψηλό κίνδυνο που απορρέει από τα ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σύμφωνα με την Fitch, η αναβάθμιση αντανακλά τη σαφή βελτίωση της ποιότητας των assets, ως απόρροια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ στην Τρ. Κύπρου (Σεπτέμβριος του 2014) και 200 εκ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα (Ιανουάριος του 2015).
Ωστόσο, προειδοποιεί, αμφότερες παραμένουν ευάλωτες σε εξωτερικούς κινδύνους, λόγω των υψηλών προβληματικών δανείων αλλά και των αμφιλεγόμενων συνθηκών της κυπριακής οικονομίας (αδύναμο real estate – ύφεση).
Αξίζει να σημειωθεί πως τα NPLs ανέρχονται στο 53% για την Τρ. Κύπρου και στο 54% για την Ελληνική Τράπεζα.
Η αύξηση, εκτιμά η Fitch, των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί και το 2015, αν και με σαφώς ηπιότερο ρυθμό.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως το profile χρηματοδότησης και ρευστότητας των δύο τραπεζών έχει βελτιωθεί, εξαιτίας της ανάκαμψης των καταθέσεων το β’ 6μηνο του 2014.
Όπως αναλύεται, πρόκειται για επίτευγμα που οφείλεται στην πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης