Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακόμη και υπό χρεοκοπία η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες…αλλά δέχεται πιέσεις για τα collaterals στις 6/5

Ακόμη και υπό χρεοκοπία η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες…αλλά δέχεται πιέσεις για τα collaterals στις 6/5
Οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 45-47 δισ. απόθεμα εγγυήσεων κυρίως δανείων που δίνουν σε cash σε πραγματική ρευστότητα περίπου 30-32 δισ.
«Ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ακόμη και αν συμβούν τα χειρότερα στην Ελλάδα, στάση πληρωμών θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με ρευστότητα» αναφέρει αρμόδια πηγή.
Ήδη η ΕΚΤ χορηγεί 75 δισεκ. ELA και συνολικά 112 δισεκ. ευρώ ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι συνολικά οι καταθέσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου που ήταν στα 164 δισεκ. έως και την Παρασκευή 24 Απριλίου είχαν μειωθεί κατά 32,5 δισεκ ή υποχώρησαν στα 132,5 δισεκ. ευρώ.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 214 δισεκ. και αυτό συνεπάγεται 82 δισεκ. ευρώ έλλειμμα ρευστότητας.
Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες ωστόσο ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ δέχεται πολιτικές πιέσεις φαίνεται ότι ασκούνται στην ΕΚΤ ώστε στις 6 Μαΐου να αυξηθούν τα haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών….ώστε να παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση και να υποχρεωθεί με αυτό τον τρόπο να οδηγηθεί σε συμφωνία.
Ήδη ο Draghi της ΕΚΤ δήλωσε ότι στις 6 Μαΐου θα επανεξεταστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Γενικώς η ΕΚΤ δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές ώστε να παραδειγματιστεί η Ελλάδα και να αλλάξει στάση η ελληνική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι στην αύξηση των haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals προσανατολίζεται η ΕΚΤ λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων.
Με βάση ενδείξεις στον πυλώνα 1 και 2 το haircut θα μπορούσε να φθάσει έως το 40%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 112 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 75 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 37 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Για τα 112 δισεκ. που έχουν δανειστεί έχουν καταβάλλει εγγυήσεις – collaterals 144 δισεκ. για το ELA και 40 δισεκ. για την ΕΚΤ και περίπου 20 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις δηλαδή συνολικά 204 δισεκ. ευρώ.
Τα 204 δισεκ. εγγυήσεις είναι περίπου 42 δισεκ. Pilar 1 και Pilar 2 δηλαδή πυλώνας 1 και 2 από τον νόμο Αλογοσκούφη ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Περίπου 35 -40 δισεκ. δάνεια, ομόλογα του EFSF περίπου 38 δισεκ. που δεν θα υποστούν haircut καθώς και ομόλογα, τιτλοποιήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία....
Η δραματική επιδείνωση του ελληνικού χρέους έχει ως αποτέλεσμα νομικά η ΕΚΤ να υποχρεούται να αυξήσει τα haircut στα ελληνικά assets που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στο ευρωσύστημα.
Το haircut αφορά κυρίως τον πυλώνα 1 και 2, τα ελληνικά ομόλογα περίπου assets 55-70 δισεκ. ευρώ ενώ η επίδραση από τα έντοκα 3,5 δισεκ. θα είναι οριακή και ασαφές για το ύψος της επίδρασης από το σκέλος των δανείων.
(Από τα 11 δισεκ. έντοκα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μόνο τα 3,5 δισεκ. χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας στην ΕΚΤ)
Με βάση ενδείξεις το πρόσθετο haircut μπορεί να φθάσει στο 35% κατά μέσο όρο.
Να σημειωθεί ότι ήδη τα ελληνικά assets φέρουν ήδη haircut και το οποίο θα αυξηθεί επιπλέον 35%.
Με βάση ορισμένους γενικούς υπολογισμούς η αρνητική επίδραση στα collaterals θα είναι 20 δισεκ. ευρώ ίσως φθάσει και στα 25 δισεκ.
Αν οι τράπεζες δεν είχαν collateral buffer αν δεν είχαν απόθεμα εγγυήσεων προφανώς θα είχαν μεγάλο πρόβλημα...ή κατά το ορθότερο θα χρεοκοπούσαν.
Ωστόσο οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 45-47 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων κυρίως δανείων που δίνουν σε cash σε πραγματική ρευστότητα περίπου 30-32 δισεκ.
Άρα εφόσον επιβληθούν νέα haircut στα ελληνικά collaterals των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν την διαφορά αυξάνοντας τις εγγυήσεις τους.
Τα 112 δισεκ. συνολικής ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες δεν θα μειωθούν, η ΕΚΤ δεν θα μειώσει την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 29-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 10,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

Υποσημείωση

Εφόσον προχωρήσει – δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα υπάρξει απόφαση στις 6 Μαΐου - το haircut στην κλίμακα του 35% οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξαντλήσει - ή σχεδόν εξαντλήσει - τα αποθέματα εγγυήσεων που αυτό σημαίνει....ότι αν υπάρξει και άλλο haircut στο μέλλον....οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης