Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Krugman: Το ισοδύναμο της φορολογικής προσαρμογής της Ελλάδος στις ΗΠΑ είναι 3 τρισεκ. δολάρια

tags :
Krugman: Το ισοδύναμο της φορολογικής προσαρμογής της Ελλάδος στις ΗΠΑ είναι 3 τρισεκ. δολάρια
Τι είπε ο Krugman στην Αθήνα;
Για μια εντυπωσιακή προσαρμογή της Ελλάδος κάνει λόγο ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Paul Krugman σε άρθρο του στους New York Times.
Υπενθυμίζεται ότι ο Krugman επισκέφθηκε την Ελλάδα 17 και 18 Απριλίου.
Με βάση το άρθρο του λοιπόν η Ελλάδα έχει σημειώσει μια πολύ μεγάλη προσαρμογή.
Πρώτον, σχετικά με τη φορλογία, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει  μια απίστευτη προσαρμογή - κοντά στο 20% του δυνητικού ΑΕΠ, ή το ισοδύναμο των ΗΠΑ περίπου τρία τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Krugman βρέθηκε στην Αθήνα στις 17 και 18 Απριλίου τονίζοντας σε ομιλία του και συνέντευξη που ακολούθησε ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρείται πλέον επενδύσιμη χώρα ενώ ανέφερε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της.



Δεύτερον, η Ελλάδα έχει δεχθεί περίπου το 25% μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ή περισσότερο από 30% σε σχέση με το μέσο όρο του ευρώ, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.



Με βάση αυτές τις παραμέτρους θα ήταν προτιμότερη η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ το 2010 ενώ ίσως να μην έπρεπε η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ.
Εάν η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί μια λογική συμβιβαστική λύση, με λιγότερη λιτότητα τότε δεν θα υπάρξει Grexit.
Και οι πιστωτές επίσης θα επιδιώξουν ένα συμβιβασμό και αυτό πρέπει να γίνει.

Τι είπε ο Krugman στην Αθήνα

Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τους επενδυτές ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως το ελληνικό χρέος δεν χρήζει νέας αναδιάρθρωσης.
Παράλληλα, ο διάσημος οικονομολόγος εξαπέλυσε επίθεση προς τη Γερμανία, καλώντας την Angela Merkel να σταματήσει την καταστροφική λιτότητα και να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί.
Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής ADGI - INERPOST, η οποία δόθηκε το Σάββατο 19 Απριλίου, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάννια", ο βραβευμένος οικονομολόγος κατέστησε σαφές πως οι Έλληνες και η Ελλάδα έχουν υποστεί αρκετές θυσίες τα τελευταία χρόνια, βιώνοντας τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας.
"Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει, εφαρμόζοντας διαφορετικές πολιτικές" τόνισε χαρακτηριστικά ο Paul Krugman.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η Γερμανία δεν συνειδητοποιεί πως η λιτότητα έχει αποτύχει, συνέχισε ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η ελληνική οικονομία δεν χρήζει νέων μέτρων λιτότητας, τα οποία θα πλήξουν τη συντελεσθείσα ανάκαμψη.
Πάντως, αναγνώρισε πως το τελευταίο διάστημα η Ελλαδα διανύει ορισμένους καλούς μήνες, οι οποίοι, κατά τον ίδιο, θα έχουν παροδική ισχύ στην οικονομία.
"Αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις στην Ελλάδα ενέχουν ορισμε ους κινδύνους, αλλά μακροπρόθεσμα οι προοπτικές αναμένονται καλύτερες.
Πάντως, εξήγησε, υπάρχουν επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ορθώς αριθμημένα μέτρα.
Οι ελληνικές προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστήριξε, ενώ υπογράμμισε πως δεν απαιτούνται αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή νέες μειώσεις στις συνταξεις.
Απευθυνόμενος προς τον Mario Draghi, o Paul Krugman αποσαφήνισε πως τα όρια δράσης της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι,  περιορισμένα, ενώ συμπλήρωσε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να στερούνται πολιτικών επεμβάσεων.
Η Ελλάδα δεν είναι ανίκανη ή ασήμαντη, διέτεινε εν συνεχεία, τονίζοντας πως όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα.
Επομένως, εξήγησε, είναι λάθος να τρομοκρατούμαστε.
Όσον αφορά την παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή οικονομία, υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον πρέπει να επιδείξει προσοχή σχετικά με τον τρόπο πίεσης προς το Βερολίνο.
"Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα, πέραν του τερματισμού της λιτότητας" υπερθεμάτισε παράλληλα.
Επίσης εκτίμησε πως σε περίπτωση ακραίων συνθηκών ασφυξίας, η ΕΚΤ θα παρέμβει προκειμένου να δώσει τις κατάλληλες ανάσες ρευστότητας και να αποτρέψει το Grexit.
Σχετικά με τα σενάρια περί διπλού νομίσματος, εξέφρασε τον προβληματισμό του, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του.
"Όποιος υποστηρίζει ότι δεν φοβάται το Grexit κάνει λάθος, καθώς οι συνέπειες θα είναι ουσιαστικές και κυρίως πολιτικές" διέτεινε ο οικονομολόγος.
Σχετικά με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, επέρριψε την ευθύνη στους δανειστές, τονίζοντας πως αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως η λιτότητα απέτυχε.
Όσον αφόρα το ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Paul Krugman εξήγησε πως το χρέος μπορεί να χρηματοδοτηθεί με πολλούς τρόπους, ενώ υποστήριξε πως επί της ουσίας η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας του χρέους, καθώς καμία χώρα άλλωστε δεν μπορεί.
Επομένως, κατέληξε, το ελληνικό χρέος δεν χρήζει μιας νέας αναδιάρθρωσης.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης