Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Credit Agricole ενέκρινε αμκ 1 δισ ευρώ στην Emporiki

tags :
Η Credit Agricole ενέκρινε αμκ 1 δισ ευρώ στην Emporiki
Ως σαφή απόδειξη της στήριξης της Emporiki από την Credit Agricole μπορεί να εκληφθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της γαλλικής τράπεζας να εγκρίνει αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 1 δις ευρώ για την Emporiki bank.

Χθες συνεδρίασε το ΔΣ της Credit Agricole και εξέλεξε νέο επικεφαλής τον Jean-Paul Chifflet  ο οποίος θα αντικαταστήσει τον  Georges Pauget από την 1η Μαρτίου του 2010.
Ο Chifflet συμμετείχε στο ΔΣ της τράπεζας και είχε εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Emporiki bank.

Όμως η μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε ήταν ότι η Emporiki θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 1 δις ευρώ και όχι σε ενίσχυση του tier 1 χωρίς αύξηση όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Η νέα  αύξηση κεφαλαίου η οποία θα περάσει από έγκριση του ΔΣ της Emporiki πολύ άμεσα θα σημάνει και την έξοδο της μετοχής της Emporiki από το χρηματιστήριο.


Σημειώνεται ότι η Credit Agricole ελέγχει το 88% της Emporiki bank.
Πρόσφατα το  «Bankingnews.gr» σημείωνε
«Οι λόγοι για τους οποίους η Credit Agricole δύσκολα θα μετέβαλλε την στρατηγική της για την Ελλάδα είναι πολυσύνθετοι και σχετίζονται κυρίως με την αποτίμηση της Emporiki bank.
Στην Ελλάδα οι Γάλλοι έχουν επενδύσει περί τα  3,5 δις ευρώ ενώ σωρευτικά εμφανίζουν σημαντικές ζημίες.


Μόνο την  τριετία 2008 με 2010 η Emporiki θα εμφανίσει ζημίες 1,4 δις ευρώ.
Η διοίκηση της Credit Agricole π.χ. αν αποφάσιζε θεωρητικά να πωλήσει θα εξερχόταν από την επένδυση της στην Ελλάδα με μια τεράστια ζημία λογιστική και πραγματική. Συν τοις άλλοις η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι κανείς δεν πουλάει  εν μέσω ζημιών αλλά μόνο όταν έχει επανέλθει σε θετική τροχιά η κερδοφορία.
Πάντως ακόμη και αν το νέο  management της Credit Agricole καταστεί  πιο συντηρητικό θα δώσει περίοδο χάριτος στην Emporiki να δει αν μπορεί να επανέλθει στην κερδοφορία.
Για τον λόγο αυτό όπως αναφέρει πηγή στην Credit Agricole «στόχος είναι η Emporiki υπό το νέο management και με βάση το νέο business plan να περάσει στην κερδοφορία από το 2011. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για πώληση της τράπεζας στην Ελλάδα»


Είναι ξεκάθαρο ότι όταν το 2000 η Credit Agricole αγόραζε το 6,7% της Emporiki είχε άλλους στόχους και σχέδια.
Εννέα χρόνια στην αγορά και οι αρχικοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν.
Όμως διαφαίνεται ότι υπό το νέο management κ Strub υπάρχει η βούληση να πραγματοποιηθούν σημαντικές τομές στην Emporiki bank.
To νέο business plan θεωρείται ρεαλιστικό και θα επιτρέψει στην Emporiki να βρει εκ νέου τον βηματισμό της.
Όμως απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή καθώς οι ευκαιρίες στενεύουν για την Emporiki bank. Δίδεται η μεγάλη ευκαιρία στην Emporiki να αποδείξει ότι μπορεί να ορθοποδήσει.
Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τα καταφέρει ωστόσο αν χαθεί η ευκαιρία η κατάσταση θα περιεπλακεί σημαντικά.



Πέτρος Λεωτσάκος

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης