Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 89% αναρριχάται το ποσοστό του δημοσίου στην ΑΤΕ Bank και οι τράπεζες εγγυητές με 8% - Οι μικρομέτοχοι στο 1,7% από 18,23%....

tags :
   Στο 89% αναρριχάται  το ποσοστό του δημοσίου στην ΑΤΕ Bank και οι τράπεζες εγγυητές με  8% - Οι μικρομέτοχοι στο 1,7% από 18,23%....
Με την ενεργοποίηση των ελληνικών τραπεζών που διατελούν το ρόλο του εγγυητή στην αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης των 1,238 δις ευρώ από την ΑΤΕ Bank
Αύριο  29 Ιουνίου θα ανακοινώσει επίσημα τα αποτελέσματα και στις 7 Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Όπως αναμενόταν στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ οι μικρομέτοχοι επέδειξαν πολύ  μικρό ενδιαφέρον.

Με βάση ορισμένες πληροφορίες η συμμετοχή των μικροεπενδυτών ήταν πολύ περιορισμένη  κάποιες ανεπίσημες ακόμη πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μικρομέτοχοι κατέβαλλαν  16-17 εκατ ευρώ έναντι ποσού που συνολικά θα έπρεπε να καταβάλλουν 222 εκατ ευρώ και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου.
Με βάση τις μετοχικές ισορροπίες οι μικροεπενδυτές που κατέχουν το 18,23% το ποσοστό τους θα υποχωρήσει  στο 1,7%.
Το δημόσιο από 77,3% θα αναρριχηθεί στο 89,90% και οι τράπεζες εγγυητές αν καλύψουν όλα τα αδιάθετα θα κατέχουν 8,48% της ΑΤΕ.
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων διαμορφώνεται στο 13% περίπου.
Η ΑΤΕ προχώρησε  σε αύξηση κεφαλαίου 1,238 δις ευρώ με την έκδοση 13 νέων προς 1 παλαιά μετοχή με ονομαστική αξία 0,60 ευρώ και τιμή 1,07 ευρώ.
Η τράπεζα είναι ανεπαρκής κεφαλαιακά καθώς εμφανίζει core tier 1 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της τράπεζας,  βασικό δείκτη tier 1 6% και συνολικό δείκτη 6,8% όταν η ΤτΕ ορίζει ως κατώτατο όριο το 8%.
Η αύξηση είναι εγγυημένη από το κράτος που θα συμμετάσχει και τους εγγυητές αναδόχους τις ελληνικές τράπεζες.
Τα συνολικά έξοδα της αύξησης στα 20,8 εκατ ευρώ ενώ οι 5 ελληνικές τράπεζες που θα μοιραστούν την προμήθεια εγγύησης της αύξησης είναι 8,4 εκατ ευρώ.
Η Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα πάρουν από 25% και η Marfin 15% των 8,4 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης